Πατάτα Μεσσηνίας: Στα 60 λεπτά η τιμή παραγωγού, αλλά πολύ αυξημένα τα κόστη

Πατάτα Μεσσηνίας: Στα 60 λεπτά η τιμή παραγωγού, αλλά πολύ αυξημένα τα κόστη

Στην αγορά της Αθήνας οι πρώτες ποσότητες ανοιξιάτικης μεσσηνιακής πατάτες

Τις πρώτες ποσότητες ανοιξιάτικης πατάτας της Μεσσηνίας υποδέχθηκε η αγορά της Αθήνας, με τον κ. Γιώργο Γκούμα από την εταιρεία Agrexpo να σημειώνει ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι πάρα πολύ καλή και οι αγοραστές προτιμούν τις ελληνικές πατάτες.

Η τιμή είναι αρκετά καλή, στα 0,60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, όμως τα κόστη είναι αυξημένα, με το περιθώριο κέρδους να συμπιέζεται.

Κάποιες ποσότητες διοχετεύονται και στα σούπερ μάρκετ, όμως παραμένει δύσκολη η κατάσταση όσον αφορά στην ωριμότητα των πατατών και δε θα υπάρχει μεγάλη ποσότητα και την επομένη εβδομάδα. Αυτό οφείλεται στις διαρκείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή μας από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η φύτευση τότε και έτσι να καθυστερεί η συγκομιδή τώρα.

Αποδόσεις

Ο κ. Γκούμας σημείωσε ότι υπάρχουν αποδόσεις που ξεπέρασαν τους 4 τόνους το στρέμμα, αλλά και αποδόσεις που έπεσαν κάτω από τους 3 τόνους. Με τα αποτελέσματα που υπήρχαν μέχρι χθες ο μέσος όρος έχει αγγίξει τους 3,5 τόνους το στρέμμα και είναι απόδοση καλύτερη από την πρόβλεψη που είχαν κάνει για 3 τόνους.

Ωστόσο, εμφανίσθηκε προβληματισμένος για το μέλλον της μεσσηνιακής πατάτας και τα πλήγματα που δέχεται από τις ελληνοποιήσεις.

Η αγορά της Πολωνίας πήρε το 90% των πρώτων πατατών που εξήχθησαν στην Ευρώπη και, όπως είπε ο κ Γκούμας, ενώ η πατάτα μας έρχεται πρώτη στις αγορές άλλων χωρών όπου εξάγεται, στη χώρα μας δε συμβαίνει το ίδιο, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη στήριξη στον πατατοπαραγωγό.

Εαρινή πατάτα
Η συγκομιδή της εαρινής πατάτας στη Μεσσηνία ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες στις περιοχές της Δυτικής Παραλίας της Καλαμάτας, αλλά και στη Μεσσήνη. Οι πατάτες που μαζεύτηκαν είναι υπερπρώιμες ποικιλίας Spunta, Voyager και Farida, οι οποίες φυτεύτηκαν από τις 17 Νοεμβρίου έως και τις 20 Νοεμβρίου 2021. «Οι καιρικές συνθήκες το μεγαλύτερο διάστημα ήταν εξαιρετικά αντίξοες για το προϊόν και οι πιο πολλοί παραγωγοί έκαναν πολλές φορές παγοπροστασία. Πέραν της μείωσης των αποδόσεων, πρέπει να σημειώσουμε ότι γενικά η καλλιέργεια πατάτας υφίσταται κάμψη στην Ελλάδα. Αρκεί να αναφέρω ότι σε επίπεδο Μεσσηνίας τη δεκαετία του 2000 η παραγωγή κυμαίνονταν στους 25.000 τόνους περίπου, ενώ φέτος δύσκολα θα φθάσει στους 8.000 τόνους. Οι εκτάσεις φέτος οι καλλιεργούμενες δεν ξεπερνούν τα 2.500 στρέμματα. Παράλληλα, υπολογίζουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί φέτος γύρω στους 700 τόνους πατατόσπορου. Στην Ελλάδα οι εκτάσεις μειώνονται διαρκώς. Αρκεί να σας πως ότι τη δεκαετία του ’90 ήταν 60 με 70% πάνω από σήμερα», τόνισε ο κ. Γκούμας

Σε ό,τι αφορά δε την τιμή, είπε ότι μπορεί τα 60 λεπτά να είναι μια αρκετά υψηλή τιμή, όμως και το κόστος έχει αυξηθεί πάρα πολύ.

Οι πιο μεγάλες επιβαρύνσεις για το προϊόν ήταν για τη θρέψη, τα φυτοπροστατευτικά και την ενέργεια, και λιγότερες για τον πατατόσπορο.

Της Βίκυς Βετουλάκη