Περιφερειακό Συμβούλιο: Ζητά την κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου μαζί με το υπόλοιπο έργο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ζητά την κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου μαζί με το υπόλοιπο έργο

Απόφαση για την κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά τη συζήτηση και εισήγηση του θέματος από τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Πετράκο.

Ειδικότερα, το ΠεΣυΠ αποφάσισε:

-Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει κατ’ επανάληψη και διαχρονικά τοποθετηθεί και τονίσει τη μεγάλη σημασία του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη στο σύνολό του, συνεπώς θεωρεί αδιανόητο ότι δεν εντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου.

Γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε και καλεί το υπουργείο να βρει τον τρόπο προκειμένου η παράκαμψη της Πύλου να κατασκευαστεί και να παραδοθεί μαζί με το υπόλοιπο έργο χωρίς καθυστέρηση. Αν είναι δυνατή η ένταξή του στη σύμβαση παραχώρησης έστω και τώρα, ζητάμε να ενταχθεί, διαφορετικά αποτελεί αδιαπραγμάτευτη απόφασή μας να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών. Σε κάθε περίπτωση το ΠεΣυΠ, όπως και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, απαιτούμε η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου να γίνει μαζί με την κατασκευή του υπόλοιπου έργου.

-Το ΠεΣυΠ εμμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει θετικά για την ΜΠΕ του έργου «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος της Π.Ε. Μεσσηνίας», στις 13/07/2020 και με αριθμό απόφασης 244 και ζητά από το υπουργείο να υλοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις οι οποίες αναγράφονται στην απόφαση αυτή.

Θ. Πετράκος

Νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Πετράκος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το θετικό γεγονός της προώθησης της κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με την ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη συνοδεύτηκε από δύο δυσάρεστα ζητήματα:

-Δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση κατασκευής του έργου η παράκαμψη της Πύλου και

-Το υπουργείο αγνόησε εντελώς τις βελτιωτικές προτάσεις και προϋποθέσεις που είχε θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν είχε γνωμοδοτήσει θετικά υπέρ της ΜΠΕ του έργου. Δηλαδή, αγνόησε πολύ σοβαρές προϋποθέσεις όπως είναι η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, η ασφαλής πρόσβαση στη βιομηχανική περιοχή, η διατήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής, η κατάργηση των πλευρικών διοδίων στην είσοδο και έξοδο προς τον κόμβο του ΜΩΡΕΑ πριν από το αεροδρόμιο κ.ά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί και τονίσει τη μεγάλη σημασία του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη στο σύνολό του. Συνεπώς, είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να δεχθεί να γίνει σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Καλαμάτα μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη και να μην περιλαμβάνεται στο νέο αυτό δρόμο η κατασκευή της παράκαμψης της Πύλου. Θεωρούμε, όχι μόνο ότι είναι έξω από κάθε λογική, αλλά ότι είναι και απαράδεκτο αυτό το οποίο έγινε, συνεπώς είναι αδύνατο να δεχθούμε να παραπεμφθεί η παράκαμψη στις ελληνικές καλένδες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει πολύ μεγάλες ευθύνες, διότι παρότι υπήρχε η δυνατότητα, όπως είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου η ένταξη και της παράκαμψης της Πύλου στον ανταγωνιστικό διάλογο, δεν το έπραξε. Συνεπώς, έχει υποχρέωση άμεσα χωρίς καθυστερήσεις να βρει λύση τώρα».