Καρδαμύλη: Περιπλάνηση στη μυθική οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ -Ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές

Καρδαμύλη: Περιπλάνηση στη μυθική οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ -Ανάμεσα σε κυπαρίσσια και ελιές

Στο μαγευτικό τοπίο της Μεσσηνιακής Μάνης, σε ένα δάσος από κυπαρίσσια και ελιές, το μυθικό σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ και της συζύγου του, Τζόαν, απέκτησε ξανά ζωή, 8 χρονιά μετά τον θάνατο του διάσημου Βρετανού συγγραφέα και περιηγητή.

Η κατοικία του Πάτρικ και της Τζοαν Λη Φέρμορ αποτελεί ένα υπέροχο ακίνητο, του οποίου ο κήπος φτάνει ως τη θάλασσα. Ο αέρας μοσχοβολά από τα κυπαρίσσια, τις ελιές, τους σκίνους, τις άσπρες πικροδάφνες και τα αγριολούλουδα.

Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ σχεδίασε το σπίτι μαζί με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη και η Τζόαν σχεδίασε τον κήπο. Εκεί, κάτω από τα δέντρα, τα καλοκαίρια ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας του 20ου αιώνα έστησε αυτοσχέδιο γραφείο και έγραφε ακατάπαυστα.

Ο συγγραφέας δώρισε την οικία του στο Μουσείο Μπενάκη και αποτέλεσε όραμα του διευθυντή του μουσείου Αγγελου Δεληβορριά. Αυτό το όραμα και η επιθυμία του Φέρμορ βρήκαν υποστήριξη από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πλέον η οικία ανακατασκευάστηκε και αποτελεί ένα διεθνές κέντρο ανθρώπων του πνεύματος.

Σύμφωνα με την εκφρασμένη επιθυμία των δωρητών και το συμβόλαιο δωρεάς, το σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εργαστούν.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η κα Αννα Μαρία Κοσμόγλου δήλωσε ότι οι άνθρωποί του είναι χαρούμενοι για αυτή τη στιγμή, ενώ, όπως είπε, όταν έγινε κρούση από το Μουσείο Μπενάκη, εκπονήθηκε μελέτη σκοπιμότητας.

Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για ένα φανταστικό σπίτι που ανήκε σε έναν άνθρωπο- μύθο και ο συνδυασμός αυτός το κάνει πόλο έλξης για τους επισκέπτες, καθώς και κέντρο φιλοξενίας με διεθνή ακτινοβολία.

Η Οικία Λη Φέρμορ είναι ανοιχτή στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις. Απαραίτητη η προσυνεννόηση στη διεύθυνση leighfermorhouse@benaki.gr ή στο τηλέφωνο 210 3671090, Δευτέρα – Πέμπτη.

iefimerida.gr