1ο και 2ο βραβείο για το 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας

1ο και 2ο βραβείο για το 3ο ΓΕΛ Καλαμάτας

Το 1ο βραβείο και το 2ο βραβείο κατά το ήμισυ στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό «Προσφυγικά Μονοπάτια – Χαρτογραφώντας τις ιστορίες των προσφύγων 100 χρόνια μετά την Καταστροφή», που διοργάνωσε η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Spotlight On Innovation (mapcompetition.gr) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατέκτησε το 3ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας.

Το σχολείο υπέβαλε στο διαγωνισμό 5 εργασίες-storymaps, oι οποίες, αξιοποιώντας προφορικές μαρτυρίες, αρχειακό υλικό, ιστορικές πηγές, αφηγούνταν τη διαδρομή που ακολούθησαν από τη Μικρά Ασία ως την Ελλάδα πρόσφυγες πρόγονοι μαθητών του σχολείου μας. Συγκεκριμένα, με τη χρήση ειδικού λογισμικού (ArcGIS) αποτύπωσαν σε ηλεκτρονικούς χάρτες τη διαδρομή της εκάστοτε διήγησης, συμπεριλαμβάνοντας λεπτομέρειες για τον κάθε σταθμό της στο ψηφιακό περιβάλλον, συνθέτοντας έτσι το χρονικό της πορείας των εκπατρισμένων.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 26 μαθητές και συγκρότησαν 5 ομάδες που ολοκλήρωσαν τις 5 εργασίες υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου: Βασιλικής Χρυσανθακοπούλου, Ευτυχίας Κούτρικα και Θεοδόση Κουβάτση.

Να σημειωθεί πως το πρώτο βραβείο κέρδισε η εργασία (storymap) «Στα βήματα του Λάμπρου Νικητόπουλου» και το δεύτερο (από κοινού με το ΕΠΑΛ Καρδάμυλων Χίου) «Η πορεία της Ασημένιας Μπούντη».