Αρχαία Μεσσήνη: Αυλαία χθες για το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Αρχαία Μεσσήνη: Αυλαία χθες για το 9ο Διεθνές  Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Αυλαία έριξε χθες το 9ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, ανανεώνοντας το ραντεβού του για το 2023, με έκδηλο ήδη το ενδιαφέρον των φετινών συμμετασχόντων να λάβουν μέρος και στο 10ο Φεστιβάλ.

Η σπουδαία διοργάνωση επέστρεψε μετά δύο χρόνια και καθήλωσε το κοινό, με παραστάσεις δράματος και κωμωδίας που παρουσίασαν θεατρικές ομάδες σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων) από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τη Royal Academy of Dramatic Art (RADA) του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσέφερε στους μαθητές μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία με το αρχαίο θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο, σημείωσε κατά την τελετή λήξης ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, για να προσθέσει ότι με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας η Δημοτική Αρχή θα το αναδείξει μεταξύ των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων της χώρας.

Στη συνέχεια συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την άρτια διοργάνωση, τις θεατρικές ομάδες των σχολείων και της Βασιλικής Ακαδημίας που συμμετείχαν, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για τη συμβολή της, τους εθελοντές, το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά, το ΕΚΑΒ και το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας.

Η τελευταία μέρα έκλεισε με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι», από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού σε μετάφραση του Ν.Α. Παναγιωτόπουλου.

Υπόθεση του έργου

Ο Θεός Διόνυσος με τον πανέξυπνο δούλο του Ξανθία πηγαίνουν στον Άδη για να φέρουν πίσω ως σωτήρα της Αθήνας τον Ευριπίδη. Φτάνοντας, όμως, εκεί θα πέσουν σε έναν «Πόλεμο» και θα γίνουν μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευριπίδη και τον Αισχύλο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Χρήστος Γαλίτης, θεατρολόγος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βασιλική Καρκάντζου, φιλόλογος

Σκηνικά: Βασιλική Σπύρου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών

Κοστούμια: Βασιλική Σπύρου, καθηγήτρια Καλλιτεχνικών

Μουσική επιμέλεια παράστασης: Χρήστος Γαλίτης, θεατρολόγος, Βασιλική Καρκάντζου, φιλόλογος.

Θεατρική Ομάδα: ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΒΑΛΕΤΤΑ ΦΑΙΔΡΑ, ΒΕΡΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΒΩΒΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑ, ΓΑΪΤΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΔΕΛΛΗ ΔΑΦΝΗ, ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΠΑΣΣΑ ΝΙΚΗ.

Την τελετή λήξης πραγματοποίησε ο Σύλλογος «Η Χαρά του Παιδιού» σε μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη. Χορογραφία: Αγγελική Αγγελοπούλου. Προπονήτριες: Αγγελική Αγγελοπούλου, Ηλιάννα Στυλιανοπούλου, Μαρία Κόκκαλη. Απαγγελία του ποιήματος του Κ. Παλαμά «Ειρήνη» από τον Τάκη Κακαλέτρη.

Τη χθεσινή παράσταση και τελετή λήξης παρακολούθησαν μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία 3ο Μεσσήνης, 18ο Καλαμάτας, Βαλύρας και Κάμπου, το Γυμνάσιο Φιλιατρών, τα Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, το 1ο ΓΕΛ Μεσσήνης και τη Θεατρική Ομάδα της Royal Academy of Dramatic Art (RADA).

Στην τελετή λήξης παρέστησαν ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου, οι αντιδήμαρχοι Ελένη Τσέλιου και Δημήτρης Αθανασακόπουλος, ο εντεταλμένος του Δήμου σε θέματα πολιτισμού δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές, η κοινοτική σύμβουλος Μεσσήνης και υπεύθυνη της Δημοτικής Φιλαρμονικής και του Χορευτικού Ομίλου Λίνα Καμαρινοπούλου, ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρχαίας Μεσσήνης Κώστας Πανούσης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.ά.