Το Τελωνείο Κυπαρισσίας μετατρέπεται σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο της Καλαμάτας

Το Τελωνείο Κυπαρισσίας μετατρέπεται σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο της Καλαμάτας

Το Τελωνείο Κυπαρισσίας από Γ΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, μετατρέπεται σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, υπαγόμενο απευθείας στον προϊστάμενο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, Α΄ τάξεως, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Η απόφαση φέρει ημερομηνία 21 Απριλίου 2022, ενώ δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΝ1Β46ΜΠ3Ζ-ΗΚΣ και έχει ΦΕΚ B’ 2110 – 28.04.202.

Σε αυτή αναγράφεται, μεταξύ άλλων: “Αποφασίζουμε:

Α. 1. Τρεις μήνες από της δημοσιεύσεως της παρούσας, συνιστούμε στην Επιτελική Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ένα (1) επιπλέον Τμήμα, με τίτλο «Τμήμα Γ΄– Κεντρικού Επιχειρησιακού Θαλάμου (Κ.Ε.ΘΑ.)», καθορίζουμε τις αρμοδιότητές του και ανακαθορίζουμε τις αρμοδιότητες του Τμήματος «Β΄- Ανάλυσης Πληροφοριών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσης» αυτής.

2. Ένα μήνα από της δημοσιεύσεως της παρούσας συμπληρώνουμε τις αρμοδιότητες της Τελωνειακής Περιφέρειας Αχαΐας.

3. Από της δημοσιεύσεως της παρούσας:

Ι. Α) Μετατρέπουμε τα Τελωνεία: αα) Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, από Γ΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου Βόλου, σε Β΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος, εξαρτημένο του ίδιου ως άνω Τελωνείου, ββ) Μεγίστης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, από Γ΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου Ρόδου, σε Β΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Τμήματος, εξαρτημένο του ίδιου ως άνω Τελωνείου και γγ) Κυπαρισσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, από Γ΄ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, υπαγόμενο απευθείας στον προϊστάμενο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, Α΄ τάξεως και το οποίο εδρεύει εκτός της έδρας του Τελωνείου, στην Κυπαρισσία και

B) Ανακαθορίζουμε τη διάκριση των Τελωνείων σε τάξεις και ειδικότερα ορίζουμε ότι δεν υφίστανται Τελωνεία Γ ΄ τάξεως, εξαρτημένα των κύριων Τελωνείων Α΄ τάξεως.

ΙΙ. Ανακαθορίζουμε την κατά τόπον αρμοδιότητα των Τελωνείων Βόλου και Σκιάθου, καθώς και Καλαμάτας, η οποία ορίζεται στις διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του π.δ. 117/2006 (Α΄117), αντίστοιχα και ειδικότερα:

α) μεταφέρουμε την κατά τόπον αρμοδιότητα των Δήμων Αλοννήσου και Σκοπέλου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, από το Τελωνείο Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στο Τελωνείο Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και β) στο Τελωνείο Καλαμάτας περιέρχεται η κατά τόπον αρμοδιότητα του Τελωνείου Κυπαρισσίας, που μετατρέπεται από Γ΄ τάξεως, σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, υπαγόμενο απευθείας στον προϊστάμενο του ίδιου ως άνω Τελωνείου.

ΙΙΙ. Επεκτείνουμε την κατά τόπον αρμοδιότητα των Τελωνείων Α΄ τάξεως και των κύριων Τελωνείων Α΄ τάξεως σε όλη την επικράτεια, μόνον κατά το μέρος που αυτή αφορά στη διενέργεια ελέγχων δίωξης λαθρεμπορίου, κατόπιν εντολής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων.

ΙV. Ανακαθορίζουμε: α) τις αρμοδιότητες της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης β) τις αρμοδιότητες του Γραφείου Β’- Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης, καθώς και Γενικά Καθήκοντα Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων και γ) τις οργανικές θέσεις προσωπικού ορισμένων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ”.

Στην ίδια απόφαση αναγράφεται επίσης:

“Δ. Από την ημερομηνία μετατροπής του Τελωνείου Κυπαρισσίας (Γ’ τάξεως) της Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ. σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, υπαγόμενο απευθείας στον προϊστάμενο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, Α΄ τάξεως, το οποίο εδρεύει εκτός της έδρας του Τελωνείου, στην Κυπαρισσία:

1. Το προσωπικό του Τελωνείου Κυπαρισσίας (Γ΄ τάξεως) μεταφέρεται στο Τελωνείο Καλαμάτας

2. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρεται ή ορίζεται το Τελωνείο Κυπαρισσίας (Γ’ τάξεως), εφεξής νοείται, το Τελωνείο Καλαμάτας

3. Ο προϊστάμενος του Τελωνείου Καλαμάτας οφείλει να φροντίσει, με προσωπική του ευθύνη, για την καταστροφή, αμέσως, όλων των παλαιών στρογγυλών και λοιπών υπηρεσιακών σφραγίδων που φέρουν τον τίτλο του Τελωνείου Κυπαρισσίας, σύμφωνα με τις ειδικότερες 16 οδηγίες που έχουν δοθεί με το δεύτερο εδάφιο της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 3 του υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Δ 1176934 ΕΞ 2016/08-12-2016 (σε ορθή επανάληψη) εγγράφου του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

4. Οι εκκρεμείς διαδικαστικές ενέργειες του Τμήματος «Διοικητικής Υποστήριξης, Δικαστικού, Εκ των Υστέρων Ελέγχων και Δίωξης Λαθρεμπορίου» του Τελωνείου Καλαμάτας (κύριο Α’ τάξεως), για την ανάθεση προμηθειών και υπηρεσιών προς κάλυψη των αναγκών του υφιστάμενου Τελωνείου Κυπαρισσίας (Γ’ τάξεως), που δεν έχουν ολοκληρωθεί, κατά την ημερομηνία μετατροπής του σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο, υπαγόμενο στο Τελωνείο Καλαμάτας, ολοκληρώνονται από το ίδιο ως άνω Τμήμα”.

Του Ηλία Γιαννόπουλου