Δημήτρης Περιβολαράκης: Ο Καλαματιανός πρωταθλητής στίβου νεφροπαθών – μεταμοσχευμένων

Δημήτρης Περιβολαράκης: Ο Καλαματιανός πρωταθλητής στίβου νεφροπαθών – μεταμοσχευμένων

«Υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία, πίστη στο Θεό και τους γιατρούς, αλλά και αθλητισμός»

Μήπως γκρινιάζετε για τα καθημερινά προβλήματα, ανησυχείτε για τα οικονομικά κι από την άλλη έχετε τόσα σχέδια και τόσα όνειρα στο μυαλό σας, απλά ή πολύπλοκα, που θέλετε να υλοποιήσετε κι όμως δεν κάνετε το πρώτο βήμα;

Ο Δημήτρης Περιβολαράκης έρχεται να υπενθυμίσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που ξεκινούν από δυσμενέστερη αφετηρία, στερούνται τα αυτονόητα για τους περισσότερους, παλεύουν με σοβαρά προβλήματα υγείας και όχι μόνο αντεπεξέρχονται με αξιοπρέπεια, αλλά προσπαθούν να βελτιώσουν διαρκώς την ποιότητα ζωής τους, αποτελούν παράδειγμα δύναμης και δίνουν μήνυμα αισιοδοξίας.

Ο ίδιος ήταν σχεδόν δέκα χρόνια εξαρτημένος από τη μονάδα τεχνητού νεφρού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς τρεις φορές την εβδομάδα υποβαλλόταν στην επίπονη, αλλά ζωογόνα διαδικασία της αιμοκάθαρσης. «Εκεί τα βλέπεις όλα, τη μια μέρα κάνεις αιμοκάθαρση με κάποιον δίπλα σου και την άλλη μέρα μαθαίνεις ότι πέθανε και όχι ένας, πολλοί. Λες μπορεί να είμαι κι εγώ αύριο. Σε ένα τεντωμένο σχοινί ζωή και θάνατος», σοκάρει η περιγραφή της ψυχικής του κατάστασης.

Μετά όλη αυτή την αναμονή στις 7 Δεκεμβρίου του 2018 ο Δημήτρης Περιβολαράκης ξαναγεννήθηκε, καθώς βρέθηκε συμβατό μόσχευμα με την σπάνια ομάδα αίματος που έχει (0+) και έγινε η πολυπόθητη μεταμόσχευση, η οποία του χάρισε και πάλι μια εν πολλοίς φυσιολογική ζωή, τον έκανε να ονειρεύεται ξανά και να κάνει σχέδια για τον αθλητισμό, για τις σπουδές σκηνοθεσίας, για την έκδοση των ιστοριών φαντασίας που γράφει… Παρότι και η ίδια η μεταμόσχευση ήταν μια μεγάλη δοκιμασία, καθώς το όργανο δε λειτούργησε αμέσως, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις και χρειάστηκε να κάνει τρεις αιμοκαθάρσεις πριν… γίνει το θαύμα.

Ο Δημήτρης δεν κρύβει ότι «λιγοψύχησε», αλλά τον βοήθησαν οι ομιλίες με τη μητέρα του που του έδινε κουράγιο και η πίστη του στο Θεό (σ.σ. ο Δημήτρης τα τελευταία χρόνια έχει ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό και δηλώνει φιλο-Εβραίος).

Ο Καλαματιανός ασθενής δέχθηκε το νεφρό που δώρισαν οι γονείς ενός 16χρονου από την Κρήτη, που «χάθηκε» σε τροχαίο δυστύχημα και ο σεβασμός απέναντι σε αυτό το δώρο ζωής αποδεικνύεται καθημερινά από την προσήλωση στις ιατρικές οδηγίες και την ευλαβική τήρηση της φαρμακοδοσολογίας. Παρότι υπάρχει απόρρητο στα στοιχεία δότη-λήπτη, ο Δ. Περιβολαράκης νιώθει σαν δικούς του ανθρώπους την οικογένεια του άτυχου παιδιού.

Και η δική του άμεση οικογένεια (βιολογική) προσφέρθηκε πάντως να δωρίσει έναν νεφρό, όμως δεν υπήρχε η αναγκαία συμβατότητα. Ο ίδιος σχολιάζει ότι η δωρεά οργάνων έχει αυξηθεί και στη χώρα μας, ενώ τονίζει την ανάγκη να επεκταθεί περαιτέρω, φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ισπανίας, όπου οι αναμονές για μεταμόσχευση νεφρού είναι πολύ μικρές.

Το απόσταγμα της εμπειρίας του Δημήτρη Περιβολαράκη είναι «Υπομονή, επιμονή και αισιοδοξία, πίστη στο Θεό και τους γιατρούς, αλλά και τον αθλητισμό», καθώς η σοβαρή επέμβαση του 2018 δεν του χάρισε μόνο μια αυτόνομη ζωή (αν και χρειάζεται καθημερινά να παίρνει 16 δόσεις φαρμάκων), αλλά επεφύλασσε και μια καρμική συνάντηση, στο ίδιο δωμάτιο, με τον πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Μεταμοσχευμένων και Νεφροπαθών «Λέοντες Πειραιά», Λάμπρο Ντουσαΐτη, ο οποίος έκανε την ίδια επέμβαση μια μέρα πριν.

Από εκείνον ο Δημήτρης άκουσε για πρώτη φορά ότι υπάρχει οργανωμένος αθλητισμός για την ειδική κατηγορία ασθενών στην οποία ανήκει και αυτό ήταν αρκετό για να δώσει μια επιπλέον ώθηση στη ζωή του.

Στο πρόσφατο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων ο διεθνής πια Καλαματιανός αθλητής κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στα 100 και 200 μ. τρέξιμο και την 3η θέση στον ανοικτό (ανεξαρτήτως ηλικίας) αγώνα 5.000 μ. βάδην. Πρόκειται για μια διοργάνωση που πραγματοποίησε στις 21 Μαΐου η αναγνωρισμένη από το 2017 οικεία Ομοσπονδία, Α.Ο.Ν.Μ., στο στάδιο Αλκαζάρ της Λάρισας, με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη συμμετοχή περίπου 60 αθλητών και αθλητριών.

«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία και την προτείνω σε όλους τους ομοιοπαθείς μου να τη ζήσουν. Ο καθένας κουβαλάει το πρόβλημά του, αλλά στο event ήταν όλοι χαρούμενοι. Όλοι απολαύσαμε τη διαμονή στο ξενοδοχείο, το αγωνιστικό μέρος στο στάδιο, τις βόλτες, τη δεξίωση με περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό και με αρκετούς συναθλητές κρατήσαμε επαφή και συνεχίζουμε να επικοινωνούμε και να ανταλλάσσουμε γνώμες και εμπειρίες για τα θέματα της υγείας μας και τον αθλητισμό. Δεν είναι μικρό πράγμα με ένα νεφρό να μπορείς να πετυχαίνεις όλα αυτά τα πράγματα, κι ενώ άλλοι είναι υγιείς και δεν κάνουν τίποτα. Είναι μια ηθική ικανοποίηση το ότι αγωνίστηκα και διακρίθηκα, μου δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω κι αυτό είναι το σημαντικότερο» λέει ο Δημήτρης Περιβολαράκης.

Η επιτυχία του γίνεται πιο σημαντική από το γεγονός ότι ο Δημήτρης ξεκίνησε να τρέχει έναν χρόνο μετά τη μεταμόσχευση χωρίς καθοδήγηση και χωρίς ιδιαίτερη τεχνογνωσία (πριν αρρωστήσει έπαιζε ποδόσφαιρο, ως επιθετικός, σε τοπικές ομάδες) και αυτό είχε ως κόστος κάποιους τραυματισμούς (θλάσεις), ενώ στο στάδιο μπήκε μόλις τον τελευταίο μήνα πριν τους αγώνες, καθώς λόγω του κορωνοϊού η προπόνησή του γινόταν στους δρόμους της γειτονιάς του, στην Αγία Τριάδα. «Δεν είχα κανέναν να μου δείξει κάποια πράγματα, απλώς έβλεπα τους γυμναστές στίβου που έκαναν προπονήσεις και αποτύπωνα κάποιες ασκήσεις για να τις κάνω μόνος μου» σχολιάζει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Πλέον όμως είναι σε επαφή με τον ομοσπονδιακό προπονητή, Μιχάλη Πετράκη, ενώ στην Καλαμάτα θα έχει την καθοδήγηση του προπονητή του Μεσσηνιακού και του αθλητικού συλλόγου ΑμΕΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, Γιάννη Καλυβιώτη. 

Έπειτα από μια καλοκαιρινή ανάπαυλα ο Δημήτρης Περιβολαράκης θα ξεκινήσει και πάλι προπονήσεις από το φθινόπωρο, στοχεύοντας στη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει τον Απρίλιο του 2023 στην Αυστραλία και για το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στην εθνική ομάδα, λόγω των διακρίσεών του στη Λάρισα (παράλληλα είναι μέλος και της αντίστοιχης εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου). Ωστόσο κι εδώ δε λείπουν τα εμπόδια, οικονομικής φύσεως αυτή τη φορά, καθώς υπάρχει κόστος περίπου 4,5 χιλιάδων ευρώ, τα οποία ούτε ο Δημήτρης αλλά ούτε η Ομοσπονδία είναι σε θέση να καλύψουν.

Φύσει αισιόδοξος ο ίδιος ευελπιστεί ότι μπορεί να ευαισθητοποιηθεί κάποιος χορηγός ο οποίος θα καλύψει αυτά τα έξοδα ή και θα σταθεί στο πλευρό του, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διάφορα αθλητικά events.

Ο Δημήτρης Περιβολαράκης, όμως, δεν έχει μόνο προσωπικούς αθλητικούς στόχους. Έχει εισπράξει το ενδιαφέρον κι άλλων ατόμων, ανδρών και γυναικών, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα υγείας και κάνει προσπάθειες να ιδρυθεί ένας αθλητικός σύλλογος για νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους. «Μπορώ εγώ, μπορείτε κι εσείς» είναι το σύνθημά του και συνεχίζει λέγοντας: «Ο αθλητισμός βοηθάει νου, πνεύμα και σώμα. Έχουν γίνει μελέτες για τους μεταμοσχευμένους, οι οποίες αποδεικνύουν –κι εγώ το βλέπω από την προσωπική μου εμπειρία- ότι ο αθλητισμός όντως βελτιώνει και τη δική μας ποιότητα ζωής, το μόσχευμα και την υγεία μας. Η αθλητική μας ομοσπονδία δεν αφορά μόνο στους νεφροπαθείς, αλλά όλα τα συμπαγή όργανα και τις περιπτώσεις λευχαιμίας.

Κάνω αυτή την προσπάθεια όχι μόνο για εμένα, αλλά για όλα τα παιδιά που έχουν το πρόβλημα το δικό μου. Για να σηκωθούν από τον καναπέ και να μην πέφτουν σε κατάθλιψη. Το αντίδοτο είναι ο αθλητισμός!», λέει ο Δημήτρης Περιβολαράκης και καλεί, μάλιστα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα και άλλους τοπικούς φορείς να βοηθήσουν, προκειμένου το πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2023 να γίνει στην Καλαμάτα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σύλλογο Νεφροπαθών Μεσσηνίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6956022458 (πρόεδρος: Άννα Καννά) και ειδικά για την προσπάθεια ίδρυσης αθλητικού συλλόγου νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων στο 6976067005 (γραμματέας: Δημήτρης Περιβολαράκης).

Της Χριστίνας Ελευθεράκη