Σαββατοκύριακο δράσεων στον Ταΰγετο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σαββατοκύριακο δράσεων στον Ταΰγετο  για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργάνωσε στον Ταΰγετο, στις Πηγές και στην Αλαγονία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας.

Οι δράσεις είχαν ως στόχο να διαμορφωθούν αγαπημένοι χώροι του βουνού, προκειμένου να μπορούν όλοι όσοι βρίσκονται στα χωριά του Ταϋγέτου να απολαμβάνουν και να χαίρονται τη φύση και το περιβάλλον με σεβασμό και φροντίδα.

Διάνοιξη μονοπατιού
Το Σάββατο, με πρωτοβουλία της Κοινότητας Πηγών και τη συμμετοχή εθελοντών, έγινε έπειτα από πολλά χρόνια η πρώτη προσπάθεια διάνοιξης του μονοπατιού που συνδέει το χωριό των Πηγών με το χώρο της Λουσίνας. Πρόκειται για μια όμορφη, σύντομη διαδρομή υπό σκιά, ενώ σε λίγο καιρό θα είναι επισκέψιμη και σηματοδοτημένη.

Την ίδια μέρα καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε ο όμορφος χώρος της Λουσίνας, μεταξύ της Αρτεμισίας και των Πηγών, και έτσι η πρόσβαση από τους επισκέπτες για μία δροσερή στάση στο όμορφο ποταμάκι που διασχίζει το ξέφωτο μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της περιοχής, δυστυχώς, εντοπίστηκαν πεταμένοι καφέδες και πλαστικά μπουκάλια. Όπως τονίζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, στο σημείο αυτό δεν υπάρχει κάδος σκουπιδιών, ακριβώς για να γίνει κατανοητό από όλους ότι στο δάσος για κανέναν λόγο δεν αφήνουμε σκουπίδια. «Ό,τι φέρνουμε, είμαστε υποχρεωμένοι να το ξαναπαίρνουμε μαζί μας. Και επειδή στα χωριά μας εφαρμόζουμε πρακτικές μηδενικών απορριμμάτων (zero waste) θα προτείναμε στον κάθε ένα σύγχρονο άνθρωπο να δοκιμάσει να έχει το δικό του προσωπικό μπουκάλι με νερό, αλλά και να γεμίζει τον καφέ του στο δικό του επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, ώστε να μην επιβαρύνει και με την αγορά του πλαστικού μπουκαλιού, αλλά ούτε και με τη διαχείρισή του ως σκουπίδι», επισημαίνει ο Σύλλογος.


Δεντροφύτευση και διαμόρφωση

Την Κυριακή, με πρωτοβουλία της Κοινότητας Αλαγονίας και τη στήριξη μελών και εθελοντών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, καθώς και του Συλλόγου Φυσικής Καλλιέργειας, δεντροφυτεύτηκε με 22 καστανιές και καρυδιές ο χώρος στη θέση «Μπελισιάνικο».

Πρόκειται για ένα σημείο κοντά στην είσοδο του χωριού, το οποίο μέχρι πριν από λίγο καιρό χρησιμοποιούνταν ως χωματερή για μπάζα από οικοδομικές εργασίες. Τοποθετήθηκαν παγκάκια περιμετρικά του χώρου, ενώ ξαναδόθηκε νέα ζωή σε κορμούς από καμένες καστανιές του 2007 ως τραπεζάκια στο χώρο και αυτοσχέδια παιχνίδια.

Σε λίγο καιρό θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας ειδικοί κάδοι σε συγκεκριμένα, προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου να συλλέγονται τα μπάζα από τις οικοδομικές εργασίες της περιοχής, με την ελπίδα ότι θα μεταφέρονται εγκαίρως για άδειασμα όταν χρειαστεί.

Β.Β.