Εγκρίσεις Αρχαιολογικής για αναπλάσεις σε δύο ναούς και ένα δρόμο στη Δυτική Μάνη

Εγκρίσεις Αρχαιολογικής για αναπλάσεις  σε δύο ναούς και ένα δρόμο στη Δυτική Μάνη

Σε Οροβά Κάμπου και Γαϊτσές

Τρεις εγκρίσεις για ανάπλαση χώρων σε δύο ιερούς ναούς και ενός δρόμου σε χωριά του Δήμου Δυτικής Μάνης έδωσε με αντίστοιχες αποφάσεις της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Πρόκειται για ανάπλαση των χώρων γύρω από τον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στον Οικισμό Οροβά του Κάμπου και  γύρω από τον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στον οικισμό Ανατολικού, του Κέντρου, καθώς και του δρόμου στον οικισμό του Κέντρου.

Αναπλάσεις
Η πρώτη έγκριση αφορά στη μελέτη ανάπλασης του χώρου γύρω από τον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου στον Οικισμό Οροβά, Κοινότητας Κάμπου του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η σχετική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων προβλέπει ότι δε θα πραγματοποιηθεί καμία επέμβαση και θα παραμείνουν ως έχουν το βραχώδες έξαρμα στη νοτιοανατολική γωνία του ναού, τα κτιστά πεζούλια της ανατολικής και νότιας όψης και η λίθινη κλίμακα στη βόρεια πλευρά του ναού.

Η έγκριση της μελέτης ανάπλασης του χώρου γύρω από τον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στον οικισμό Ανατολικού, Κοινότητας Κέντρου, είναι η δεύτερη απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και προβλέπει ως όρο ότι θα παραμείνει όπως έχει το κτιστό πεζούλι δίπλα από τη βόρεια είσοδο του ναού.

Η τρίτη έγκριση της ΕΦΑ αφορά στη μελέτη ανάπλασης του κεντρικού δρόμου στον οικισμό Κέντρου (Γαϊτσές) του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Προϋποθέσεις
Για τις τρεις μελέτες, οι αποφάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προβλέπουν ότι εάν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλυφθούν αρχαιότητες, θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον αρχαιολογικό κώδικα.

Επίσης, επειδή και στους τρεις χώρους υπάρχει μια ζώνη η οποία μοιάζει με δίκτυο όδευσης ατόμων με μειωμένη όραση, η ΕΦΑ προτείνει να καταργηθεί καθώς δεν υπάρχει ευρύτερο δίκτυο όδευσης ατόμων με μειωμένη όραση, το οποίο απαντάται κυρίως σε αστικού τύπου πεζοδρόμια και δε συνάδει με το χαρακτήρα και τα υλικά του υπόλοιπου χώρου. Ωστόσο, στην περίπτωση που η διαμόρφωση ανάλογης ζώνης είναι απολύτως αναγκαία, προτείνεται η κατασκευή της από πλακίδια γκρι απόχρωσης, προκειμένου να συνάδει με το υλικό της πλακόστρωσης.

Της Βίκυς Βετουλάκη