Ομολογία για συγκάλυψη

Ομολογία για συγκάλυψη

Προκαλεί εντύπωση και πραγματικά εξοργίζει η στάση αντιδημάρχου Δυτικής Μάνης, που με δημοσιεύματα του στον τοπικό Τύπο κάνει λόγο αυτή τη χρονική στιγμή για έλλειψη ποσότητας αλλά και ποιότητας νερού στην περιοχή.

Οι δημότες αλλά και οι επισκέπτες φοβάμαι πως θα ζήσουν άλλη μια δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο, με την ανησυχία τους να μεγαλώνει μετά αυτές τις πρωτοφανείς ομολογίες.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ως νέος Πόντιος Πιλάτος σε μια κατευθυνόμενη συνέντευξη, ουσιαστικά αντιπολιτευόμενος τη συγκυβέρνηση και τον εαυτό του, θέτει καθαρά θέμα ποσότητας και ποιότητας του νερού, αναφέρει πως ολόκληρος Δήμος καλύπτεται από έναν υδραυλικό (!) και δηλώνει ότι το δίκτυο είναι παλαιωμένο… φωτογραφίζοντας τη διάλυση και την ανυπαρξία της Υπηρεσίας Ύδρευσης, κάτι που εμείς χρόνια επισημαίνουμε…

Μιλά τώρα για τις προσπάθειες του ΕΜΠ και για λιμνοδεξαμενές, όταν πριν από ένα μήνα σε δική μου ερώτηση μέσα στο Δ.Σ. χαρακτήρισε τη μελέτη – που ο ίδιος ζήτησε – ως εργασία φοιτητών, απαξιώνοντάς την και αρνούμενος να τη φέρει προς ενημέρωση.

Να σημειωθεί πως τα ευρήματα της μελέτης κρίνονται σημαντικά και απασχολούν το γειτονικό Δήμο Καλαμάτας και αυτά έχουν παρουσιαστεί έως τώρα σε δύο συνέδρια του εξωτερικού.

Κύριοι, τέτοιες δηλώσεις, πέραν του ότι φανερώνουν άγνοια των χρόνιων προβλημάτων, λειτουργούν και αρνητικά, δημιουργώντας αναστάτωση στο τουριστικό προϊόν εν μέσω τουριστικής σεζόν, όταν μάλιστα αυτές προέρχονται από θεσμικούς παράγοντες που και θα έπρεπε να γνωρίζουν, αλλά κυρίως θα έπρεπε να έχουν πράξει. Εκτός κι αν αποσκοπούν σε άφεση αμαρτιών ή διαχωρισμό θέσεων, φοβούμενοι για αυτό που θα έρθει…

Κύριοι, αυτές οι γνωστές διαπιστώσεις λέγονται μέσα σε όργανα, εκεί που σας καλούμε χρόνια και σε άλλο χρόνο… ώστε να αναζητηθούν αποτελέσματα.

Καλή η επικοινωνία και η προβολή για να φανούμε, αλλά όταν υπάρχει και ουσία… διαφορετικά γυρνά μπούμερανγκ και ζημιώνει αυτόν που την προκαλεί, αλλά πάνω από όλα ζημιώνει τη Μάνη.

Καλές οι δηλώσεις και τα μεγάλα λόγια για μελέτες και χρησμοδοτήσεις, αλλά τα προβλήματα και τα ερωτήματα παραμένουν.

1) Γιατί δεν έχει συνεδριάσει εδώ και δύο χρόνια ούτε μία φορά η διακομματική      επιτροπή για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας;

2) Γιατί δε φέρατε τις προτάσεις του ΕΜΠ για εξεύρεση νερού προς συζήτηση στο Δ.Σ. όπως είχατε δεσμευτεί;

3) Είναι αλήθεια πως υπάρχουν στο Δήμο μας υπέρογκες οφειλές νερού από το 1998;

4) Γιατί δεν προχωράτε στην είσπραξη περίπου οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ προερχόμενα από την ύδρευση παρά τη στήριξη που σας έχουμε δώσει για αυτήν τη διαδικασία;

Τι περιμένετε; Γιατί αυτή η ολιγωρία; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί χρόνια τώρα στήνετε πελατειακές σχέσεις. Κατά τα άλλα οι δημότες περιμένουν έργα και υπηρεσίες… Αλλάξτε νοοτροπία.

Και επειδή θεωρούμε ότι μια κριτική χωρίς προτάσεις δεν μπορεί να είναι πειστική, κλείνουμε με τα ουσιώδη:

Βρισκόμαστε ως Δήμος στην καρδιά του Ταϋγέτου και όχι όπως νομίζουν μερικοί σε κάποιο άνυδρο νησί, προτείνοντας με μιας πανάκριβες λύσεις όπως η αφαλάτωση.

Κύριοι, λειτουργήστε επιτέλους με ισονομία, εφαρμόστε τον κανονισμό ύδρευσης, μαζέψτε τις οφειλές και ελάτε να δράσουμε συλλογικά ώστε να αξιοποιηθούν πρώτα τα υπάρχοντα νερά κάνοντας σωστή διαχείριση.

Βάλτε ρολόγια ύδρευσης παντού και στις δεξαμενές, για να γνωρίζετε τις καταναλώσεις. Η Υπηρεσία Ύδρευσης θέλει οργάνωση. Καλός ο εθελοντισμός, αλλά απαιτείται σχεδιασμός με οργανωμένα συνεργεία για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στις σημερινές, αυξημένες ανάγκες.

Δίχως να λυθούν τα παραπάνω μη ζητάτε ποιότητα και ποσότητα νερού στην περιοχή. Αφήστε τα πυροτεχνήματα… μην κοροϊδεύετε τους πολίτες. Σταματήστε τη μικροπολιτική με το νερό. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Από εδώ και πέρα ο κίνδυνος να χαθεί ό,τι με κόπο έχει χτιστεί, είναι πλέον ορατός. Έχετε εσείς την ευθύνη.

Και το νερό, τελικά, είναι θέμα επιλογών… Εμείς ως δημοτική παράταξη, όπως και σας έχουμε αποδείξει, θα είμαστε δίπλα σας.

Του Αλέξη Ρουτζούνη
Δημοτικός συμβούλου, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη»