Apple: Μειώνει την εξάρτηση από την Κίνα – «Τρέχει» την παραγωγή του iPhone 14 στην Ινδία

Apple: Μειώνει την εξάρτηση από την Κίνα – «Τρέχει» την παραγωγή του iPhone 14 στην Ινδία

Την κατασκευή προϊόντων εκτός της παραδοσιακής της βάσης στην Κίνα ενισχύει η Apple

Την κατασκευή προϊόντων εκτός της παραδοσιακής της βάσης στην Κίνα ενισχύει η Apple, σχεδιάζοντας να «τρέξει» την παραγωγή του iPhone 14 στην Ινδία, με φόντο την αυστηρή πολιτική της Κίνας κατά του κορωνοϊού και τα κινεζικά lockdowns που επηρέασαν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ανατολική Ασία.

Η Apple συνεργάζεται με κατασκευαστές στην Ινδία για να επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής, μειώνοντας το τυπικό χρονικό κενό μεταξύ της παραγωγής των συσκευών της σε Κίνα και Ινδία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα, και το Bloomberg News μετέδωσε ότι η αμερικανική εταιρία συνεργάζεται με προμηθευτές της για την εντατικοποίηση της παραγωγής στην Ινδία, αλλά και τη μείωση των καθυστερήσεων στην παραγωγή νέων συσκευών iPhone από το τυπικό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ έξι και εννέα μηνών για τα προηγούμενα μοντέλα συσκευών. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η Apple σχεδιάζει να αρχίσει να κατασκευάζει το iPhone 14 στην Ινδία περίπου δύο μήνες αφότου τεθεί σε κυκλοφορία εκτός Κίνας.

Πέρα από την αυστηρή πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας απέναντι στον κορωνοϊό -που προκάλεσε αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και μείωση της ζήτησης- αναλυτές εκτιμούν ότι η εξάρτηση της Apple από την Κίνα παρουσιάζει κινδύνους λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περισσότερο από το 90% των προϊόντων της Apple παράγεται στην Κίνα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να πείσει εταιρείες όπως η Apple να στραφούν προς το Νέο Δελχί, απλοποιώντας το φορολογικό σύστημα και παρέχοντας κίνητρα σε κατασκευαστές τηλεφώνων.

Για την Apple, μια πρόκληση ήταν να βρει στην Ινδία τον αριθμό του ειδικευμένου και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού που είναι διαθέσιμο στην Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές. Τα λιμάνια, οι δρόμοι και οι υποδομές της Ινδίας υστερούν επίσης σε σύγκριση με εκείνα της Κίνας.

Με πληροφορίες από WALL STREET JOURNAL, REUTERS, BLOOMBERG

Tags: