Τσολιαδάκια και… ανάπτυξη

Τσολιαδάκια και… ανάπτυξη

Στις 17 Αυγούστου 2022 η ιστοσελίδα “Newsauto.gr” υπό τον τίτλο “Εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Βόρεια Μακεδονία αντί για Ελλάδα;” μας ενημερώνει ότι “η γερμανική εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξαφνικά ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με τη γειτονική μας χώρα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής.

Η Next.e.Go Mobile που θα κατασκεύαζε μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα, ανακοίνωσε επίσημα πως μετά το μικρό εργοστάσιο που θα κατασκευάσει στη Βουλγαρία το 2024, θα προχωρήσει στην ανέγερση και ενός δεύτερου παρόμοιου μεγέθους.

Το νέο εργοστάσιο στη Βόρεια Μακεδονία θα ξεκινήσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2024 και θα έχει ένα μέγιστο ρυθμό παραγωγής έως τα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα το χρόνο. Θα βρίσκεται κοντά στην πόλη Τέτοβο και θα απασχολεί 900 άτομα.

Τι έχουμε να προσθέσουμε εμείς σε όλα αυτά που (όπως μάθαμε) δε διαψεύσθηκαν; Τίποτε απολύτως. Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας των Βαλκανίων, τα λένε όλα…

Να θυμίσουμε μόνο ότι η (ασταμάτητη) ελληνική επιχειρηματική μετανάστευση μας έφτασε στην κορυφή των ξένων επενδυτών και στη γείτονα χώρα. Και ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν οι Γερμανοί μάζεψαν την ιστορική ελληνική Πίτσος που εξαγόρασαν και την πήγαν στην Τουρκία.

Ας είναι, όμως, καλά οι εντός Ελλάδας “εξαγωγές” μας από το βιομηχανικό τουρισμό, με τα τσολιαδάκια και τα κομπολόγια. Και μαζί με αυτά, το σουβλάκι μας, το ουζάκι μας και το συρτάκι ντανς…

Και μη δούμε σήμερα πανηγυρισμούς που βγαίνουμε από την επιτήρηση. Γιατί στηριζόμαστε στα δανεικά και στα υψηλά επιτόκια δανεισμού και ο τουρισμός είναι το μοναδικό μέσο «δημιουργίας χρήματος».

Α.Π.