Όνειρο η επενδυτική βαθμίδα

Όνειρο η επενδυτική βαθμίδα

Δύσκολο, αν όχι αδύνατο, είναι να πάρει η Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όλα τα σημάδια αυτό δείχνουν, όλες οι αναφορές από τους ξένους οίκους για αυτό μας προδιαθέτουν.

Η Moody’s πρόσφατα δήλωσε μεν «παρών», αλλά δεν προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Όπως και τότε, έτσι και χθες ο διεθνής οίκος έριξε στο τραπέζι το ζήτημα του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα λόγω των εκλογών. Οι αναλυτές φοβούνται μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, με δύο ή και τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που βαραίνει στις αποφάσεις τους για αναβάθμιση της οικονομίας.

Διότι, σου λένε οι οίκοι, πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις εν μέσω ακυβερνησίας; Κρίσιμη είναι η 7η Οκτωβρίου, καθώς εκείνη την ημέρα θα δώσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ο οίκος Fitch.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα κινηθεί στη γραμμή Moody’s, δηλαδή σιωπητήριο και μετάθεση των αποφάσεων για αργότερα. Στις 21 Οκτωβρίου έρχεται η σειρά της S&P, αλλά… μάλλον μία από τα ίδια.

Συμπέρασμα; Όνειρο εαρινής νυκτός θα μείνει η επενδυτική βαθμίδα και πάνε για μετά τις εκλογές τα καλά νέα, αν και εφόσον… Γιατί δεν αποκλείεται να «φάμε» και το 2023 χωρίς την αναβάθμιση.

Α.Π.