Πάνω από 16.000 αιτήσεις για «χρυσή βίζα» εκκρεμούν στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης

Πάνω από 16.000 αιτήσεις για «χρυσή βίζα» εκκρεμούν στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης

Μετά τις αλλαγές οι μόνιμοι επενδυτές στρέφονται σε νέες περιοχές

Τρίτη κατά σειρά στη χώρα είναι η περιοχή της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας σε αριθμό αιτήσεων που εκκρεμούν για άδεια διαμονής μόνιμων επενδυτών, τη γνωστή «χρυσή βίζα». Καθώς οι αιτήσεις κατατίθενται σε υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουν υπολογισθεί με αυτή τη γεωγραφική κατανομή.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ανδρομάχη Παύλου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στη γεωγραφική ενότητα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Ιούνιο του 2023 εκκρεμούσαν 16.122 αιτήσεις, ενώ ακολουθούσε την ενότητα Μακεδονίας – Θράκης με 17.514 αιτήσεις να εκκρεμούν. Πρώτη, όπως είναι λογικό, είναι η Αττική με 165.878 αιτήσεις σε εκκρεμότητα.

Οι εθνικότητες που δείχνουν βασικό ενδιαφέρον για «χρυσή βίζα» είναι οι Κινέζοι και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Τούρκοι, οι Λιβανέζοι και οι Ρώσοι.

«Κοιτούν» αλλού

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αγορά ακινήτων, μετά τις αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα» και τη φρενίτιδα των επενδυτών κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, αναζητά νέες ισορροπίες.

Από 1η Αυγούστου αυξήθηκε το όριο από τα 250.000 στα 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, κάτι το οποίο στρέφει αλλού το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι «κοιτούν» σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως και της χώρας.

Παράγοντες της αγοράς μιλώντας στον Οικονομικό Ταχυδρόμο αναφέρουν ότι η αλλαγή στους όρους χορήγησης της Golden Visa πυροδότησε «μπαράζ» αγορών ακινήτων, καθώς προκάλεσε απότομη αύξηση των ζητούμενων τιμών σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας.

Μιλούν τα νούμερα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου έχουν υποβληθεί 4.150 αιτήματα για την αρχική χορήγηση άδειας παραμονής, ενώ έχουν γίνει αγοραπωλησίες ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,03 δισ. ευρώ.

Φέτος τον Ιούνιο εκδόθηκαν 321 αρχικές άδειες, έναντι μόλις 79 αδειών που είχαν χορηγηθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2022, μια αύξηση της τάξης του 306%.

Συνολικά κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο εκδόθηκαν 1.886 άδειες, έναντι μόλις 726 αδειών που είχαν εκδοθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, από τις 9.122 αιτήσεις αρχικής χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής μόνιμου επενδυτή, που υποβλήθηκαν κατά το 12μηνο Ιουνίου 2022 – Ιουνίου 2023, είχαν εγκριθεί μόλις οι 3.229 έως το τέλος του Ιουνίου, δηλαδή μόλις το 35% του συνόλου.

Υπενθυμίζεται ότι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια, καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.