Εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην Αθήνα το 4 μηνών κοριτσάκι

Εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην Αθήνα το 4 μηνών κοριτσάκι

Διασωληνωμένο, αλλά σε σταθερή κατάσταση μέχρι χθες το βράδυ, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» το τεσσάρων μηνών κοριτσάκι από τον Αετό Τριφυλίας.

Το κοριτσάκι φέρει εσωτερικές κακώσεις στο κεφάλι, τραυματισμό στα μάτια και θλάση σε δύο πλευρά αριστερά.

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή Κυπαρισσίας για να απολογηθεί ο 20χρονος αλλοδαπός πατέρας του, ο οποίος κρατείται και αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, καθώς το μωρό φέρεται να τραυματίσθηκε έπειτα από έντονα ταρακουνήματα που του έκανε για να σταματήσει να κλαίει.

Στα δικαστήρια σήμερα θα παρευρεθεί και η 20χρονη μητέρα του παιδιού, καθώς κατηγορείται από κοινού με τον πατέρα για την καλλιέργεια ενός φυτού κάνναβης και κατοχή ενός όπλου και φυσιγγίων που βρέθηκαν στο σπίτι τους.

Σύνδρομο ανατάραξης
Μιλώντας στο iEidiseis ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, ιατροδικαστής  Γρηγόρης Λέων και η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξήγησαν τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης

Όπως αναφέρει ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, «η έννοια του συνδρόμου ανατάραξης του μωρού είναι μια βαριά μορφή κακοποίησης, η οποία συμβαίνει όταν ο φροντιστής του παιδιού το ανακινεί απότομα. Το σύνδρομο επηρεάζει συχνότερα μωρά μικρότερα του 1 έτους.

Τα βρέφη μεταξύ 2 και 8 μηνών κινδυνεύουν περισσότερο. Η πάθηση δεν εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας άνω των 2 ετών, όμως παιδιά ηλικίας έως 6 ετών έχουν πέσει θύματα αυτού του είδους κακοποίησης.

Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως μεταξύ 600 και 1.400 περιπτώσεων συνδρόμου ανατάραξης μωρού. Αυτή η κατάσταση είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από κακοποίηση παιδιών σε παιδιά κάτω των 5 ετών».

Και ο κ. Λέων εξηγεί τι συμβαίνει με την ανατάραξη του βρέφους: «Η κεφαλή ενός βρέφους είναι πολύ μεγάλη και βαριά σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα του. Όταν ένα παιδί τινάζεται απότομα, ο εγκέφαλός του αναπηδά και πλήττεται στα τοιχώματα του κρανίου του. Η ανατάραξη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον εγκέφαλό τους ή στο πίσω μέρος των οφθαλμών ή ακόμα και διάφορα κατάγματα και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, δια βίου αναπηρίες, ακόμη και σε θάνατο.

Το σύνδρομο ανατάραξης μωρού συμβαίνει συχνότερα όταν ένας γονέας ή άλλος φροντιστής απογοητεύεται ή θυμώνει εξαιτίας του κλάματος του μωρού. Μπορεί να συμβεί από μόλις 5 δευτερόλεπτα ανακίνησης. Συνήθως το σύνδρομο παρουσιάζεται κλινικά με εμέτους, δυσκολίες στην αναπνοή, λήθαργο, μώλωπες, οιδήματα, ακόμα και κώμα.

Στην αξιολόγηση του συνδρόμου και για την πιστοποίηση της κακοποίησης είναι απαραίτητη η συμμετοχή ιατροδικαστή, ο οποίος είναι ο μόνος ειδικός ιατρός που κατέχει τη γνώση και την εμπειρία να πιστοποιήσει μία τέτοια υπόθεση».

Η ψυχολογική πλευρά
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρας Καππάτου σημειώνει: «Άλλη μια φορά γινόμαστε θεατές ενός θλιβερού περιστατικού κακοποίησης ενός βρέφους μόλις 4 μηνών από το γονιό του. Δημιουργούνται ποικίλα συναισθήματα θλίψη, οργή, προβληματισμοί. Ένα μεγάλο αναπάντητο γιατί είναι στα χείλη όλων. Τι οδηγεί ένα γονιό να συμπεριφερθεί τόσο βίαια στο μόλις 4 μηνών βρέφος του για να το συνετίσει και να μην εκφράζει με το κλάμα κάποια ανεκπλήρωτη ανάγκη του;».

Και προσθέτει: «Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή… Οι γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, συχνά υπεράνω υποψίας, που έχουν ίσως βιώσει και οι ίδιοι περιστατικά κακοποίησης από τους δικούς τους γονείς και τα επαναλαμβάνουν στα παιδιά τους. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσιάζουν ανωριμότητα, ανεπάρκεια στο γονεϊκό τους ρόλο, ενώ δείχνουν ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.

Θεωρούν ότι είναι εμπόδιο στη ζωή τους και δε “συμμορφώνεται” στις εντολές τους. Διατείνονται ότι το αγαπούν, αλλά με μια διαστρεβλωμένη έννοια. Να επισημάνουμε ότι συχνά η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα επιτείνουν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας και συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις από κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών».

Και καταλήγει η κα Αλεξάνδρα Καππάτου:

«Στην προκειμένη υπάρχουν δύο γονείς στη μετεφηβεία που δε γνωρίζουμε από τι περιβάλλον προέρχονται, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν, αν υπάρχει ένα υποστηρικτικό σύστημα, αν πήγαν στο σχολείο, τι πόρους είχαν κ.λπ.».

«Χαμόγελο του Παιδιού»
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης της υπόθεσης το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στους αρμόδιους για τη φροντίδα του βρέφους, μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού.

Μάλιστα, εξέδωσε αναλυτική ανακοίνωση για το τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού παραμένει με όλες τις δομές, υπηρεσίες, αλλά και μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, στο πλευρό του βρέφους, καθώς και του συγγενικού περιβάλλοντος, ελπίζοντας για την καλύτερη δυνατή έκβαση στην πορεία της υγείας του», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Της Βίκυς Βετουλάκη