Η Μεσσηνία δε… χαρίζει τη βασίλισσά της

Η Μεσσηνία δε… χαρίζει τη βασίλισσά της

Ομόθυμη καταδίκη της απόφασης ΥΠΑΑΤ για την ελιά Καλαμάτας μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο

Μπορεί ο μεγάλος ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης στο ποίημά του με τίτλο “Το σκάκι” να χάριζε το καλύτερο πιόνι του- τη Βασίλισσα- για μια τελευταία παρτίδα σκάκι (άραγε, με ποιον ή ποια;), αλλά για την περιοχή μας δε συμβαίνει το ίδιο.

Έτσι, ως ξεκίνημα νέων προσπαθειών για να μη χάσει η Μεσσηνία το γεωργικό της “θησαυρό” θα πρέπει να ερμηνευτεί η χθεσινή συγκέντρωση στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας βουλευτών, αυτοδιοικητικών, φορέων και αγροτικών συλλόγων, μετά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, για την ονομασία της ελιάς Καλαμάτας.

Αυτό που επικράτησε απ’ όλους είναι η λογική των ευρύτατων δυνατών συναινέσεων για πανελλαδική διεύρυνση του ΠΟΠ, πρακτική η οποία θα πρέπει να αποτελέσει άμεση στρατηγική κατεύθυνση.

Κι αυτό, γιατί με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν εντός και εκτός Μεσσηνίας μέχρι σήμερα, το μόνο που καταφέραμε είναι να… στρώσουμε το χαλί σε διάφορους να… μεταφέρουν το παιχνίδι στο δικό τους γήπεδο. Κι αυτό φάνηκε και από τα όσα υποστήριξαν, χθες, οι περισσότεροι ομιλητές.

Βέβαια, μικροπολιτικές πρακτικές υπήρξαν. Απουσία της Περιφέρειας από τη συζήτηση, παραγωγών, τυποποιητών και άλλων οι οποίοι “ανέχτηκαν” την απόφαση του πρώην υπουργού Βαγγ. Αποστόλου και σήμερα ζητούν δυναμικές λύσεις που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου! Ακόμα και τα όσα υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, έρχονται και σήμερα σε ευθεία αντίθεση με τη δήλωση του πρώην υπουργού, που αισθάνεται δικαιωμένος με τη νέα απόφαση του ΥΠΑΑΤ!

Σε κάθε περίπτωση, χθες εκφράστηκε η ομόθυμη αντίθεση όλων στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επικυρώσει την υπουργική απόφαση Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών.

Επίσης, εκφράστηκε η στήριξη προς την ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλει εδώ και δυο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης, με τηλεδιάσκεψη ή μέσω επιστολών τους, οι βουλευτές Γ. Λαμπρόπουλος, Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς και Αλ. Χαρίτσης, οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, επικεφαλής παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης, οι πρόεδροι του ΣΥΜΕΠΟΠ, Γιάννης Πάζιος, της «Ένωσης Μεσσηνίας» Γιώργος Λαζόγιαννης, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, φορείς της αγροτικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Όλοι στις παρεμβάσεις τους καταδίκασαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο την απόφαση του υπουργού Γ. Γεωργαντά, την οποία χαρακτήρισαν τουλάχιστον ως απαράδεκτη.

Στη συνέχεια από τους συμμετέχοντες εκδόθηκε ένα κείμενο ψηφίσματος, το οποίο και υιοθετήθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία και έχει ως εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Στο ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας, σήμερα (σ.σ. χθες) Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 οι φορείς της Μεσσηνίας εκφράζουμε:

Την ομόθυμη αντίθεσή μας στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά να επικυρώσει την υπουργική απόφαση Αποστόλου και να καταχωρίσει εκ νέου στον εθνικό και ευρωπαϊκό κατάλογο ποικιλιών την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” ως συνώνυμο της ονομασίας της ελιάς ποικιλίας Καλαμών.

Μια απόφαση που επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον πλανήτη καλλιεργεί ελιές Καλαμών να τις διακινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχετικές συμφωνίες με την ονομασία “Καλαμάτα” (Kalamata Olives). Η ονομασία προέλευσης “Καλαμάτα” στις Ελιές Καλαμών προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία από το 1993 και 1996 αντίστοιχα. Αποτελεί δε άυλο περιουσιακό στοιχείο των παραγωγών και συνδέεται με άλλα δυο προϊόντα που έχουν την ονομασία της πόλης προέλευσης, δηλαδή την Καλαμάτα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και το ούζο ΠΓΕ Καλαμάτα.

Τη στήριξή μας στην ολοκληρωμένη πρόταση – οδικό χάρτη που έχουν υποβάλει εδώ και δύο χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των παραγωγών Ελιάς Καλαμών και της εμβληματικής ονομασίας Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Κalamata Olives), και περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης παραγωγής και τυποποίησης και την επικαιροποίηση των προδιαγραφών του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ – kalamata olives.

Καλούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σε άμεση ανάκληση της άκριτης και εθνικά επιζήμιας νέας υπουργικής απόφασης που αποτελεί ακριβές αντίγραφο της υπουργικής απόφασης Αποστόλου. Στη χορήγηση μεταβατικής περιόδου στη χρήση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» για ελιές που δεν πληρούν προδιαγραφές ΠΟΠ.

Στην άμεση ενεργοποίηση του οδικού χάρτη που καταθέσαμε, που εξασφαλίζει τη διαφοροποίηση της ελληνικής ελιάς Καλαμών έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Για την επίτευξη των στόχων μας θα ασκήσουμε κάθε ένδικο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με σκοπό την ανατροπή της εκ νέου επικυρωμένης υπουργικής απόφασης Αποστόλου από τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά.

Τέλος, δεσμευόμαστε να εξετάσουμε την απόδοση ευθυνών για τυχόν λάθη, παραλείψεις και παρερμηνείες ευρωπαϊκών Κανονισμών περί προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Επόμενες ενέργειες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ, Γ. Πάζιο, θα υπάρξει άμεσα εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το σημαντικό βάρος της πολιτικής πίεσης θα “σηκώσουν” οι Μεσσήνιοι βουλευτές, είτε με ερωτήσεις στη Βουλή είτε σε επαφές που θα έχουν με τον αρμόδιο υπουργό ή τον πρωθυπουργό.
Α.Π.