Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: «Οι αποθήκες του λιμανιού είναι επιεικώς ακατάλληλες»

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: «Οι αποθήκες του λιμανιού  είναι επιεικώς ακατάλληλες»

Σε παρέμβαση για τους πρόσφυγες-μετανάστες που έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας.

Όπως αναφέρει: «Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου κατέφτασαν στην πόλη μας 92 μετανάστες-πρόσφυγες, ανάμεσά τους 30 παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία Σύροι και Λιβανέζοι που ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ευρώπη από τη Συρία για καλύτερες μέρες. Εντοπίστηκαν 65 χλμ. νοτιοδυτικά της Πύλου σε ένα σαπιοκάραβο μέσα σε άθλιες συνθήκες. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν, ιδιαίτερα με τα παιδιά που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, ήταν συγκλονιστικές. Σημαντική είναι η συνεισφορά του Ερυθρού Σταυρού, του Λιμενικού, εθελοντών γιατρών και άλλων επιστημόνων, καθώς και διάφορων εργαζομένων που βοηθούν από την πρώτη στιγμή.

Αυτές οι εικόνες είναι αποτέλεσμα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της Συρίας από το 2011 και μετά. Οι ΗΠΑ-Ε.Ε., οι μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ στην αρχή και μετά η Τουρκία και η Ρωσία, έπεσαν πάνω σαν λύκοι για να κατασπαράξουν μια χώρα με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και, κυρίως, για αυτούς με πλούσιο υπέδαφος. Είναι συνέπεια της περίφημης Αραβικής Άνοιξης που έφερε πόνο, προσφυγιά, φτώχεια και θύματα σε όλες τις χώρες που «εφαρμόστηκε».

Η κινητοποίηση των δημόσιων φορέων (Δήμος, Περιφέρεια) κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο, όλα αυτά τα χρόνια δεν επαρκεί αν δε γίνει το επόμενο βήμα, που αφορά στις ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων στο μικρό διάστημα που διαμένουν στη Καλαμάτα.

Οι αποθήκες του λιμανιού είναι επιεικώς ακατάλληλες, ανθυγιεινές και επικίνδυνες για τους μετανάστες, τους εθελοντές, αλλά και τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι εντελώς απών από την όλη διαδικασία τόσο με την τωρινή όσο και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε συνεννόηση με τους Δήμους και την Περιφέρεια θα μπορούσε να εξευρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τους μετανάστες.

Καλούμε τους φορείς της πόλης και τα σωματεία να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τα παιδιά και τους πρόσφυγές και να σταθούν απέναντι στις φασιστικές κραυγές.

Ο λαός της περιοχής μας έχει δείξει κατά το παρελθόν τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες-πρόσφυγες που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων».