Γλυπτά του Παρθενώνα: Εφικτή η επιστροφή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με έναν νέο βρετανικό φορέα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Εφικτή η επιστροφή τους στην Ελλάδα σύμφωνα με έναν νέο βρετανικό φορέα

Το «Σχέδιο Παρθενώνας», ο νέος βρετανικός φορέας με επικεφαλής τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού των Συντηρητικών Lord Vaizey, εργάζεται προς μια εφικτή εξεύρεση λύσης όσον αφορά την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ένας πρώην Υπουργός Πολιτισμού των Συντηρητικών θα τεθεί προεδρεύων ενός νέου φορέα με στόχο την επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων» στην Ελλάδα. Πόσο εφικτή, όμως, είναι μια τέτοια συμφωνία;

Ο Lord Vaizey, Υπουργός Πολιτισμού από το 2010 έως το 2016, δηλώνει σίγουρος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή». Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η Βουλή των Λόρδων πρόκειται να συζητήσει εκ νέου τον ισχύοντα νόμο που απαγορεύει στα μουσεία να δώσουν αντικείμενα των συλλογών τους. Με την βρετανική κυβέρνηση να διατείνεται πως δεν είχε καμία πρόθεση να τον αλλάξει.

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Μίντια και Αθλητισμού επισημαίνει πως «Ο νόμος απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να απομακρύνει αντικείμενα από τις συλλογές του, εκτός κάποιων εξαιρετικών περιστάσεων». 

Ενώ το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο και φιλοξενεί τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», διατείνεται πως «Θα δανείσουμε τα γλυπτά, όπως κάνουμε με τόσα άλλα αντικείμενα, σε όσους θέλουν να τα εκθέσουν ανά τον πλανήτη, δεδομένου ότι θα τα φροντίσουν και θα τα επιστρέψουν.

Η μεγαλύτερη πρόσβαση στο κοινό και η κατανόηση, η δημιουργία νέων τρόπων και ευκαιριών διαμοιρασμού των συλλογών σε όλο τον κόσμο, η σφυρηλάτηση δεσμών ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, παραμένουν στον πυρήνα των στόχων του Βρετανικού Μουσείου». 

Ερωτώμενη προσφάτως για μια πιθανή συμφωνία επαναπατρισμού των γλυπτών στην Αθήνα, η Πρωθυπουργός Liz Truss απάντησε ρητά πως δεν υποστηρίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μία μακροχρόνια διαμάχη

Η μοίρα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως είναι γνωστά, αποτελεί την πιο δημοφιλή και πολυσυζητημένη διαμάχη σχετικά με το αν τα μουσεία πρέπει να επιστρέφουν έργα τέχνης από τη συλλογή τους στις χώρες από όπου αυτά προήλθαν.

Για χρόνια, η Ελλάδα ασκεί πολιτική πίεσης για τον επαναπατρισμό των γλυπτών. Τα συγκεκριμένα είχαν αφαιρεθεί από τον Ναό του Παρθενώνα, στην Ελλάδα, στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Σκωτσέζο στρατιωτικό και διπλωμάτη Λόρδο Έλγιν. Με το Βρετανικό Μουσείο να ισχυρίζεται συνεχώς πως μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει για τη μοίρα τους και την Βρετανική Κυβέρνηση να δηλώνει πως «Οι συλλογές είναι ζήτημα των διαχειριστών τους».

Το «Σχέδιο Παρθενώνας»

Τώρα ένας συμβουλευτικός φορέας, το «Σχέδιο Παρθενώνας», σχεδιάζει να διεξάγει εκστρατεία για μια επικερδή για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνία, καθώς μια δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα των Βρετανών υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό των «Ελγίνειων Μαρμάρων», γράφει το BBC.

Στη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Σχεδίου Παρθενώνας» το 2020 και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 2,000 άτομα, αν και το 16% των Βρετανών υποστηρίζουν πως τα γλυπτά πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία, το 54% θεωρεί πως πρέπει να επιστραφούν με την αιτιολογία ότι «Ανήκουν στην Ελλάδα».

Εκτός από τον Lord Vaizey, υπάρχουν και άλλα μέλη στον εν λόγω συμβουλευτικό φορέα, το «Σχέδιο Παρθενώνας», ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από τον Έλληνα επιχειρηματία John Lefas. Ανάμεσα τους ο συγγραφέας της τριλογίας του «House of Cards» και συντηρητικός πολιτικός Lord Dobbs, καθώς και ο κωμικός, ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης Στίβεν Φράι.

Το πολιτικό σκηνικό

Αν και ο Συντηρητικός Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, George Osborne, δηλώνει πως «πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία», ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση των Συντηρητικών εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη.

Ενώ, ο Πρόεδρος του «Σχεδίου Παρθενώνας», Lord Vaizey, υπογραμμίζει πως «Μια συμφωνία είναι εφικτή. Η στήριξη για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα από το κοινό, και ιδιαίτερα από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, είναι ξεκάθαρη». Μάλιστα, ο ίδιος θα ξεκινήσει συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων σχετικά με τον Νόμο για την Εθνική Κληρονομιά. Με τις φωνές όσων επιθυμούν την επιστροφή ορισμένων αντικειμένων των Βρετανικών Συλλογών στις χώρες προέλευσης τους, να πληθαίνουν.

Το «Σχέδιο Παρθενώνας» πιστεύει πως η πολιτισμική ανταλλαγή είναι λύση στο «πρόβλημα» των «Ελγίνειων Μαρμάρων». Με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Στίβεν Φράι να δηλώνει πως αισθάνεται ενθουσιασμένος που υποστηρίζει ένα τέτοιο εγχείρημα προσθέτοντας, «Πιστεύω ακράδαντα πως τώρα έχουμε μια πραγματική ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης που θα ωφελήσει τόσο τον Βρετανικό όσο και τον Ελληνικό λαό».

Πηγή: BBC