Ή αλλάζουμε νοοτροπία ή βουλιάζουμε

Ή αλλάζουμε νοοτροπία ή βουλιάζουμε

Με αφορμή την κατάθεση υπομνήματος 220 κατοίκων της Μάνης προς το δήμαρχο για έλλειψη υποδομών στην πανέμορφη περιοχή μας, θα θέλαμε εξ αρχής να δηλώσουμε ότι το αίτημα για αναστολή οικοδομικών αδειών από το Δήμο δεν μπορεί να έχει εφαρμογή, αλλά από την άλλη να τονίσουμε πως θεωρούμε άκρως δικαιολογημένη την αγωνία τους και πραγματική την εικόνα που περιγράφουν με τα σημερινά αδιέξοδα, στερούμενοι βασικών παροχών. 

Πέρασαν τρία χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019 και, δυστυχώς, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Δήμο Δυτικής Μάνης, παρά τις πρωτόγνωρες συγκλίσεις και θέσεις για τη σωτηρία του τόπου…

Αυτοί που σήμερα αποτελούν τη Δημοτική Αρχή ουσιαστικά ομολογούν την αποτυχία τους προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από λόγια, δικαιολογίες και μετατόπιση ευθυνών.

Οι δημότες, δίνοντας το δικό τους μοναχικό αγώνα, προσπαθούν να επιβιώσουν και να κρατήσουν όρθιο τον τόπο αντιμετωπίζοντας τεράστια καθημερινά, άλυτα θέματα.

Οι υπεύθυνοι μένουν παρατηρητές των προβλημάτων και στρουθοκαμηλίζοντας μιλούν για ευθύνες άλλων, δηλώνοντας για τα περισσότερα αναρμόδιοι.

Αν, τελικά, δεν έχει την ευθύνη ο Δήμος για ό,τι απασχολεί το δημότη του, τότε ποίος την έχει;

Ποίος πρέπει να βγαίνει μπροστά να παλέψει ώστε να δοθούν ή να απαιτηθούν λύσεις;

Νερό, σκουπίδια, βιολογικός, αγροτικοί δρόμοι, ηλεκτροδότηση, παραλίες, τηλεπικοινωνίες, κέντρο υγείας-περιφερειακά ιατρεία, δημοτική περιουσία όλα αφημένα στην τύχη τους ή δρομολογημένα προς όφελος συγγενών και φίλων.

Η διάλυση των υπηρεσιών (τεχνικό, ύδρευση-ένας υδραυλικός για όλο το Δήμο!), οι παραχωρήσεις δημοτικών χώρων, η μη είσπραξη οφειλών και πολλά άλλα… μπορεί να εξυπηρετούν μικροπολιτικές και συμφέροντα, αλλά λύσεις και υποδομές δε φέρνουν. Αντιθέτως, φέρνουν την εικόνα που βιώνουμε σήμερα και που εσείς δε θέλετε να δείτε, χαρακτηρίζοντάς την ως «αυστηρή κριτική» του δημότη.

Κύριοι της συγκυβέρνησης, αφήστε τα τραπεζώματα και τις ετερόκλητες, προεκλογικές συμφωνίες επιβίωσης και δουλέψτε.

Δεν μπορεί η κάθε μία συνιστώσα από εσάς να τραβά το δικό της δρόμο με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και στο τέλος να σας φταίνε οι άλλοι!

Δεν μπορεί να μιλάτε για ελευθερία και από την άλλη να μην αναγνωρίζετε το δικαίωμα διεκδίκησης για τα αυτονόητα!

Οι δημότες στην περιοχή μας έχουν δείξει πως και πρόθυμοι είναι και ευαισθητοποιημένοι. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ύπαρξη σημαντικών εθελοντικών και πολιτιστικών οργανώσεων με σπουδαίο έργο.

Το ζητούμενο είναι η ικανότητα έμπνευσης και ενεργοποίησης δυνάμεων, κάτι που φαίνεται να μη σας απασχολεί και που ίσως και να μη σας βολεύει.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Τον ξοδέψαμε σε έπαρση σε εγωισμούς και αλαζονεία…

Η Μάνη χρειάζεται έργα υποδομής για να αντέξει όλη αυτή την ανάπτυξη. Κι αυτό επιβάλλεται να διεκδικηθεί τώρα. Χρειάζεται ομάδες ανθρώπων με γνώση που πραγματικά θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν, ώστε όλος αυτός ο πλούτος να μην πάει χαμένος.

Πάνω από όλα η Μάνη χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και διοίκησης, κάτι για το οποίο αγωνίζεται διαρκώς η δική μας δημοτική παράταξη και που για αυτό το σκοπό καλεί σε συστράτευση όλες τις δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να γυρίσει σελίδα σε διχαστικές πρακτικές και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.   

Του Αλέξη Ρουτζούνη
Δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής παράταξης «Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη»