Κυριαρχούν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στην αγορά των ΗΠΑ

Κυριαρχούν οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στην αγορά των ΗΠΑ

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές στις ΗΠΑ, φέρνοντας την Ελλάδα να κατέχει τη μερίδα του λέοντος και να αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης στις αγορές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου”, εξήγαγε το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιτραπέζιες ελιές αξίας 124,8 εκατ. δολαρίων με μέση τιμή πώλησης τα 2,20 δολάρια/κιλό, καθιστώντας την πρωταγωνίστρια και αφήνοντας πίσω την Ισπανία, η οποία εξήγαγε ελιές αξίας 93 εκατ. δολαρίων, την Ιταλία (29,39 εκατ. δολαρίων) και το Μαρόκο (25,47 εκατ. δολαρίων).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Νέας Υόρκης, οι εισαγωγές ελιών στις ΗΠΑ κατηγοριοποιούνται με βάση τη διεθνή τυπολογία ταξινόμησης (Harmonized System, HS) σε δύο δασμολογικές κλάσεις την HS 2005.70. Ελιές βρώσιμες μη κατεψυγμένες, παρασκευασμένες ή διατηρημένες με ξίδι ή οξικό οξύ και την HS 0709.92. Ελιές βρώσιμες που προορίζονται για χρήσεις άλλες από την παραγωγή λαδιού (φρέσκιες ή κατεψυγμένες).

Ελιές συσκευασμένες, διατηρημένες με ξύδι

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ ανήκει στην πρώτη από τις ανωτέρω κατηγορίες, δηλαδή στις συσκευασμένες ελιές, διατηρημένες στο ξίδι.

Ειδικότερα η Ελλάδα, υποστηρίζει ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”,  αποτελεί την κύρια χώρα προέλευσης των εισαγόμενων ελιών στις ΗΠΑ με κύριους ανταγωνιστές την Ισπανία, την Ιταλία και το Μαρόκο, ενώ μικρότερος είναι ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αργεντινή, το Ισραήλ και η Πορτογαλία.

Ελιές βρώσιμες φρέσκιες ή κατεψυγμένες

Οι εισαγωγές αυτής της κατηγορίας είναι αμελητέες για τα δεδομένα του μεγέθους της αγοράς των ΗΠΑ. Κυμαίνονται μεταξύ 4 έως 6 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τα έτη 2020 και 2021, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν εισαγωγές μόλις 261 χιλ. δολαρίων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι προέρχονται από δύο μόνο χώρες, το Μεξικό και την Ελλάδα.