Προχωρά η δημιουργία φορέα παραγωγών όλων των ποικιλιών ελιάς Καλαμάτα

Προχωρά η δημιουργία φορέα παραγωγών όλων των ποικιλιών ελιάς Καλαμάτα

Όπως φαίνεται, η συνάντηση το περασμένο Σάββατο στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας αποδεικνύεται καθοριστική για το μέλλον της ελιάς Καλαμών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι περισσότερες ειδησεογραφικές σελίδες που ασχολούνται με τα θέματα του πρωτογενούς τομέα “είδαν” τη συνάντηση ως μια έναρξη υλοποίησης πολιτικών για τη θωράκιση της ελληνικής ελιάς Καλαμών.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας Σταμνά Μεσολογγίου, Γεώργιος Μιμμής, «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συμφωνήσαμε σε κάποια θέματα, ενώ σε άλλα υπήρξε διαφωνία.

Συμφωνήσαμε ότι το Καλαμάτα Olive όπως είναι με την απόφαση «Γεωργαντά» μας καλύπτει. Από την πλευρά τους, οι Μεσσήνιοι θέλουν να προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όμως, αν υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα μια λύση στο πρόβλημα που να καλύπτει όλη την Ελλάδα και θα γίνει αποδεκτή από όλους τους φορείς του κλάδου (παραγωγούς, μεταποιητές, εξαγωγείς), τότε θα κάνουν πίσω όσον αφορά τη νέα προσφυγή.

Οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών δεν είναι οργανωμένοι σε συνεταιριστικά σχήματα. Κατατέθηκε πρόταση για να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο να ιδρυθεί ένας πανελλαδικός φορέας παραγωγών (που θα περιλαμβάνει μέλη συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και αγροτικών συλλόγων) όλων των ποικιλιών επιτραπέζιας ελιάς, ο οποίος θα συνεργάζεται με τη Διεπαγγελματική και θα εκπροσωπεί τους παραγωγούς. Θα συζητά θέματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι μηχανισμοί ελέγχου διάθεσης ελιών εισαγωγής (ελληνοποίησεις), οι τιμές πώλησης του προϊόντος».  

Στο μεταξύ αγροτικοί συνεταιρισμοί από την Αιτωλοακαρνανία, τη Λακωνία, την Αρκαδία και τη Φθιώτιδα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη συνάντηση στην Καλαμάτα, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Μετά την πρόσκληση που είχαμε απευθύνει προς τους φορείς από τη Μεσσηνία, συναντηθήκαμε, στις 9/10/2022, στο φιλόξενο χώρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι:

1. Στον κλάδο της ελιάς Καλαμών δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχουν πλευρές αλλά μόνο Έλληνες παραγωγοί και Έλληνες μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς που έχουν κοινό στόχο την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

2. Επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε και να καταλάβουμε σε ποια σημεία συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε. Μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία.

3. Δεν εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς παρά μόνο τα μέλη των συγκεκριμένων αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών (Ο.Π.). Οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί είναι «ανοργάνωτοι» (δεν ανήκουν σε Ο.Π.). Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Συλλόγους ελαιοπαραγωγών, ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ, Επιμελητήρια κ.λπ. ) για να ξεκινήσει ο διάλογος για μια εμπορικά ρεαλιστική λύση αποδεκτή από όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) και όλους τους νομούς της χώρας.

4. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατάργηση της απόφασης «Γεωργαντά» όπως γράφεται στον Τύπο. Η απόφαση «Γεωργαντά» επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία, όπως συμβαίνει και στις άλλες δημοφιλείς ελληνικές ποικιλίες της χώρας που έχουν ΠΟΠ, ώστε να μπορούμε να πουλάμε τις ελιές μας όπως κάναμε τόσα χρόνια.

Να τονίζουμε ότι η απόφαση του ΣΤΕ μας το απαγόρευε. Αν η απόφαση καταργηθεί, είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι παραγωγοί πλην της Μεσσηνίας και οι μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της χώρας πλην της Μεσσηνίας δε θα μπορούν να πουλήσουν και να εξάγουν το προϊόν. Αυτό θα έχει άμεσο κίνδυνο να χαθεί το εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού.

5. Παρακαλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μας αφήσουν να συζητήσουμε και να μην εμπλακούν στη διαδικασία. Γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματά μας και όταν χρειαστεί, θα τους καλέσουμε.

6. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς είναι το μόνο αναγνωρισμένο όργανο από την Πολιτεία για την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής παραγωγής και δεν αμφισβητείται ο ρόλος της. Άλλωστε, στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν δύο (2) μέλη από τους πέντε (5) υπογράφοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

7. Δε θέλουμε να θωρακίσουμε το ΠΟΠ ή να το επεκτείνουμε σε όμορους νομούς, όπως λανθασμένα λέγεται, αλλά να δοθεί μια εθνική λύση για όλους τους ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα που καλλιεργούν ελιά Καλαμών. Η θωράκιση θέλουμε να γίνει έναντι των τρίτων χωρών.

8. Και τέλος, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κανενός παρά μόνο τα δικά μας και παλεύουμε για το μέλλον του προϊόντος”.