Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για αναδιάρθρωση των συκεώνων

Γιάννης Λαμπρόπουλος: Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για αναδιάρθρωση των συκεώνων

Σε συνάντηση που είχε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Μεσσηνίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, με τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και το γενικό γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα, αποφασίστηκε πως με την πρόσκληση για αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των συκόδεντρων υπάρχει η δυνατότητα της εκρίζωσης και αντικατάστασής τους με ίδιας ποικιλίας συκόδεντρα.

Σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η συκιά είναι ξερικό φυτό, ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, με εξαγωγική δυναμική.

Μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει άμεσα η Συνεταιριστική Οργάνωση ΣΥΚΙΚΗ να προχωρήσει τις διαδικασίες και οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι να σπεύσουν να δηλώσουν σε αυτή τα στρέμματα και να ενημερωθούν για τα διαδικαστικά.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας στις 5/7/2022 με τον Σίμο Κεδίκογλου οργανώθηκε νέα συνάντηση στις 12/7/2022 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία παρευρέθησαν και οι τρεις γενικοί γραμματείς του υπουργείου, καθώς και ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗΣ, στη διάρκεια της οποίας επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα για την εκκίνηση του Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά προβλεπόταν η κάλυψη μόνο της αξίας των δενδρυλλίων, του μπαστουνιού στήριξης και της εκρίζωσης, σήμερα προβλέπεται η κάλυψη όλης της δαπάνης (εκρίζωση, δενδρύλλια, μπαστούνι, όργωμα, λίπανση, εδαφοβελτιωτικά πριν από τη φύτευση, άνοιγμα λάκκων, ανάλυση εδάφους κ.τ.λ.). Ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει στη Συνεταιριστική Οργάνωση την έκταση και θα του παραδίδεται ένα έτοιμο συκοχώραφο.

Δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ΣΥΚΙΚΗΣ, όπως η αντιστάθμιση επί της απώλειας εισοδήματος στην περίπτωση της εκρίζωσης και η δυνατότητα να είναι δικαιούχος των χρημάτων ο ίδιος ο παραγωγός, διότι δεν τα επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου, γιατί και στις τρεις συναντήσεις που έλαβαν χώρα, χάρις στο ενδιαφέρον που επέδειξε και την αποφασιστικότητά του, καθώς και με την τεχνοκρατική στήριξη του γενικού γραμματέα κ. Μπαγινέτα, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και άνοιξε ο δρόμος για την αναδιάρθρωση της συκιάς, χωρίς την επιβάρυνση των δικαιούχων του προγράμματος.