Ποια φάρμακα έχουν βασικές ελλείψεις στη Μεσσηνία οι φαρμακοποιοί

Ποια φάρμακα έχουν βασικές ελλείψεις στη Μεσσηνία οι φαρμακοποιοί

Υπερτασικά, διαβητολογικά, κολλύρια και φάρμακα για άσθμα οι βασικές ελλείψεις στη Μεσσηνία

«Βασικό μας μέλημα είναι να εφοδιάζουμε τους ασθενείς και ιδιαίτερα τους χρόνιους πάσχοντες, με τα φάρμακα που παίρνουν, για να μη σταματούν τις θεραπείες».

Αυτό τόνισε ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος, με αφορμή τις ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων που παρατηρούνται και στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο, ελλείψεις στο νομό μας καταγράφονται σε σκευάσματα που αφορούν υπερτασικούς, διαβητολογικά φάρμακα, κολλύρια συγκεκριμένων εταιρειών και φάρμακα για το άσθμα.

Οι λόγοι της έλλειψης
Όπως σημείωσε ο  κ. Ματθιόπουλος, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι διαχρονικό πρόβλημα και όχι κάτι καινούργιο και ήδη έχουν γίνει κινήσεις και αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

«Το πρώτο πράγμα που έχει ζητηθεί είναι η απαγόρευση εξαγωγών, ώστε να έχουμε επάρκεια στο εσωτερικό της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος που παρατηρούνται ελλείψεις είναι όταν έχουμε αλλαγή των κατόχων κυκλοφορίας, όπου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μπορεί για μερικές ημέρες να καταγραφεί έλλειψη.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την πανδημία και τον κορωνοϊό. Η έλλειψη πρώτης ύλης και η αδυναμία κάποιες φορές να βρουν ακόμα και το αλουμίνιο που απαιτείται για τις συσκευασίες, μπορεί να φέρει ελλείψεις φαρμάκων. Ακόμα αυτό δεν το έχουμε δει να είναι τόσο έντονο. Παραμένουν, ωστόσο, βασικό ζήτημα οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, με αποτέλεσμα την εξαγωγή τους. Γι’ αυτό το κράτος προσπαθεί με τη μείωση των εξαγωγών να βελτιώσει την ποσότητα που θα διακινείται εντός των πλαισίων της χώρας», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Μέλημα φαρμακοποιών
Οι μεγαλύτερες ελλείψεις, όπως είπε ο κ. Ματθιόπουλος, καταγράφονται στα πιο διαδεδομένα φάρμακα, όπως τα υπερτασικά, τα διαβητολογικά, τα κολλύρια συγκεκριμένων εταιρειών, στα φάρμακα για το άσθμα κ.ά. «Παρά ταύτα, κύριο μέλημα των φαρμακοποιών της Μεσσηνίας είναι να εφοδιάζουμε τους πελάτες μας και τους χρόνιους πάσχοντες με τα φάρμακα της αγωγής που ακολουθούν, για να μη σταματούν τις θεραπείες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, και τα όσα είπε στη Βουλή, η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο έχει προβεί, δύο φορές, σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων κωδικών. Εντός της εβδομάδας δε, αναμένεται να υπάρξει νέος κατάλογος απαγορεύσεων.

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι έπειτα από συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο έχουν καταλήξει σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο. «Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα, και σε αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στα εξής τρία επιπλέον μέτρα:

-Στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, «ακόμα και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

-Έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ για μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που παρουσιάζεται έλλειψη.

-Εξετάζεται η υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο, και η υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, «ό,τι μπαίνει από εδώ και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών, θα συνταγογραφείται μόνο ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουν, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά είναι αυτή που θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα».

Της Βίκυς Βετουλάκη