Mystery Pot: Μια εφαρμογή που δημιούργησαν τρία νέα ταλαντούχα παιδιά

Mystery Pot: Μια εφαρμογή που δημιούργησαν τρία νέα ταλαντούχα παιδιά

Στόχος η καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού

Κάθε χρόνο 74 κιλά φαγητού (142 στην Ελλάδα) ανά άτομο παγκοσμίως καταλήγουν στα σκουπίδια, 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται εντός Ε.Ε., τη στιγμή που 122 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και 3.3 δισ. τόνοι CO2 παράγονται κάθε χρόνο λόγω της σπατάλης φαγητού.

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η τρίτη στην Ε.Ε. στη σπατάλη τροφίμων, ήταν η αιτία που τρία νέα παιδιά, ο Δημήτρης Σεϊνταρίδης και οι αδελφές Μαρία και Νότα-Ελπίδα Τσεκουρά, δημιούργησαν μια πρωτότυπη εφαρμογή με στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης φαγητού. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να αγοράσουν φρέσκο φαγητό πολύ πιο οικονομικά.

Πρόκειται για την “Mystery Pot” (www.mystery-pot.com), η οποία έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί για καταστήματα της Αθήνας και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Τα δύο από τα τρία παιδιά ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ όλοι τους περνούν τις διακοπές τους στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, που είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας των δύο κοριτσιών.

Τι είναι το “Mystery Pot”
Η πλατφόρμα του “Mystery Pot” συνδέει καταναλωτές με καταστήματα που έχουν περίσσεια φαγητού. Φρέσκα γεύματα που δεν πωλήθηκαν είναι διαθέσιμα στο τέλος της ημέρας σε χαμηλότερη τιμή.

Το περιεχόμενο του “Mystery Pot” είναι έκπληξη για τον πελάτη, σύμφωνα με το διατροφικό του προφίλ!

Αποτελείται από διάφορα προϊόντα σύμφωνα με τα απούλητα είδη της ημέρας στο κλείσιμο του μαγαζιού.

Μάλιστα, τα παιδιά περιγράφουν και ένα πραγματικό παράδειγμα από τοπικό αρτοποιείο στην περιοχή της Αττικής. Σαράντα από τα παραγόμενα γεύματά του κατέληγαν στα σκουπίδια κάθε μήνα, γιατί δεν είχαν πουληθεί εγκαίρως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο φούρνος να χάνει 280 ευρώ μηνιαίως.

Συμμετέχοντας στην πλατφόρμα, το μήνα Νοέμβριο σώθηκαν 7 γεύματα και ο φούρνος εξοικονόμησε για το μήνα εκείνο 24,50 ευρώ.

Τα οφέλη για την επιχείρηση είναι: Οικονομικά, κέρδος αντί για ζημία από την απόρριψη τροφίμων, άφιξη νέων πελατών και μείωση των εξόδων απορριμμάτων, ενώ τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι η μείωση των τροφίμων που απορρίπτονται και η ενίσχυση οικολογικής συνείδησης.

Ο καταναλωτής, από την άλλη πλευρά, απολαμβάνει νόστιμο φαγητό σε πολύ χαμηλή τιμή, γνωρίζει νέα καταστήματα και προϊόντα και συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ θετική, αφού μόλις σε ένα μήνα λειτουργίας της σελίδας και της εφαρμογής καταγράφονται πάνω από 1.000 χρήστες.

Οι δημιουργοί του
Ο Δημήτρης Σεϊνταρίδης, που είναι ο δημιουργός του “Mystery Pot” μαζί με τη Μαρία, ζει στη Ζυρίχη και είναι μηχανικός υπολογιστών και υπεύθυνος για την ανάπτυξη εφαρμογών σε μεγάλες εταιρείες στην Ελβετία. Έχει τελειώσει το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έχει Master στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Georgia Tech στις ΗΠΑ.

«Στην Ελβετία όπου μένουμε και εργαζόμαστε τα τελευταία 6 χρόνια γνωρίσαμε μια εφαρμογή που καταπολεμά τη Σπατάλη Φαγητού. Η ιδέα να αγοράζουμε φαγητό σε πολύ χαμηλότερη τιμή και ταυτόχρονα να προφυλάσσουμε το περιβάλλον μάς άρεσε πολύ, οπότε ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε την εφαρμογή αυτή.

Γνωρίζοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο σκεφτήκαμε, γιατί όχι και στη χώρα μας, που είναι η 3η χώρα στην Ε.Ε. στη σπατάλη τροφίμων. Και έτσι γεννήθηκε το Mystery Pot!», είπε μιλώντας στο «Θ» ο Δημήτρης Σεϊνταρίδης.

Η Μαρία Τσεκουρά, που επίσης «ευθύνεται» για το “Mystery Pot” και ζει στην Ελβετία, είναι πολιτικός μηχανικός και BIM Coordinator. Έχει τελειώσει το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Μιλώντας μας για το σκοπό και τους στόχους της εφαρμογής, είπε: «Κάθε μέρα νόστιμο, φρέσκο φαγητό από φούρνους, ζαχαροπλαστεία κ.λπ. καταλήγει σε κάδους απορριμμάτων, επειδή απλά δεν κατάφερε να πωληθεί εγκαίρως. Η εφαρμογή Mystery Pot σου επιτρέπει να αγοράσεις και να συλλέξεις το φαγητό αυτό – σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αρχική – προκειμένου να καταναλωθεί αντί να απορριφθεί. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάθε κατάστημα με περίσσεια φαγητού. Και να παρέχουμε φρέσκο οικονομικό φαγητό σε όλους».

Τέλος, η αδελφή της Νότα-Ελπίδα Τσεκουρά είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ της εφαρμογής. Έχει πτυχίο Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τώρα ειδικεύεται στην ποιότητα Υδάτων και Περιβαλλοντική Τεχνολογία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

«To Mystery Pot είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε όλοι μαζί κάτι καλό για το περιβάλλον ενώ παράλληλα κερδίζουμε! Μέσω της πλατφόρμας του Mystery Pot ο καθένας μπορεί να βοηθήσει να σωθεί ένα γεύμα, ενώ στα social media μας μπορεί να βρει χρήσιμα tips για τη μείωση της σπατάλης φαγητού και στο σπίτι! Βοήθησε κι εσύ το περιβάλλον! Σώσε ένα γεύμα!», υπογράμμισε η Νότα – Ελπίδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη