Αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

Αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σαμαρά

Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όπως σημειώνεται

Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, προσφάτως υπήρξε και μυστικό δείπνο μεταξύ του νυν και του πρώην πρωθυπουργού, που δεν έγινε γνωστό. Ετσι εξηγείται και το γεγονός πως ο Αντώνης Σαμαράς σε όλες του τις επαφές όταν αναφέρεται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει υποστηρικτικά, καθώς παρά τα λάθη που επισημαίνει –τα οποία τα είπε και δημόσια στην ομιλία του στο ίδρυμα Α. Σαμαρά– πάντα καταλήγει πως δεν πρέπει να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη.  

Επαφή με Καραμανλή 
Το ερώτημα, μετά την πληροφορία του παραπάνω δείπνου, είναι κατά πόσο αντίστοιχη επαφή θα υπάρξει και μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή. Οι σχέσεις των δύο, ως γνωστόν, είναι στον πάγο μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στα Ανώγεια, κάτι που αποτυπώθηκε και στο… πολικής θερμοκρασίας τετ α τετ που είχαν οι δυο τους στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Με δεδομένο πάντως πως η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει την αυτοδυναμία αναζητά επειγόντως ενίσχυση στη Βόρεια Ελλάδα όπου παραδοσιακά ο καραμανλισμός είναι πολύ ισχυρός, το Μαξίμου θα ήθελε να δει και πάλι υποψήφιο τον πρώην πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Εξ ου και δεν αποκλείω το τετ α τετ μεταξύ Μητσοτάκη και Καραμανλή να λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.

Παπασταύρου για Επικρατείας 
Ο Σταύρος Παπασταύρου, όπως πρώτη είχε γράψει η στήλη, έχει ενταχθεί ουσιαστικά στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και συμμετέχει σε ουκ ολίγες συσκέψεις. Για παράδειγμα, στην τελευταία που έλαβε χώρα στο Μαξίμου με θέμα μάλιστα την εκλογική προετοιμασία, ο πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ήταν παρών. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα πως δεν αποκλείεται ο Παπασταύρου να είναι και στο Επικρατείας καθώς πολλοί τον βλέπουν την επόμενη μέρα –εφόσον η Ν.Δ. είναι ξανά κυβέρνηση– σε μία θέση-κλειδί, όπως είναι σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Γεραπετρίτης για επίτροπος
Σε αυτή την περίπτωση, ρώτησα καλή πηγή μου τι θα κάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Θα πάει σε κάποιο υπουργείο όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα το Δικαιοσύνης ή το Εξωτερικών; Η καλά ενημερωμένη πηγή μου απάντησε πως δεν αποκλείεται ο πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού να «παίξει» και για τη θέση του επιτρόπου. «Κράτα αυτό το σενάριο», μου είπε.  

Σενάρια για Πτωχό  
Μιας και ο λόγος για τον Σταύρο Παπασταύρου, θυμήθηκα και έναν άλλο παλαιό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού που φλερτάρει με τον Μητσοτάκη. Ο λόγος για τον Δημήτρη Πτωχό, που λέγεται πως αποτελεί ένα πρόσωπο που ο πρωθυπουργός θεωρεί ιδιαίτερα ικανό.

Γραμμή με το ΠΑΣΟΚ  
Τελευταία ακούω έντονα πως το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει θετικά μία επαναπροσέγγιση με τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς τα φέρνει η ζωή. Μάλιστα ορισμένοι το πάνε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας πως κάποιοι δίαυλοι μέσω τρίτων προσώπων έχουν ήδη υπάρξει και μεταφέρουν μηνύματα εκατέρωθεν. Δεν ξέρω αν η φήμη αυτή μπορεί να καταλήξει κάπου πιο συγκεκριμένα. Αυτό πάντως που λένε πολλοί είναι πως ο Ανδρουλάκης μπορεί να κάνει μία ντρίπλα στον Μητσοτάκη μετά τις πρώτες εκλογές και να δεχτεί να συζητήσει μία συγκυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση το blame game θα πάρει άγρια ομορφιά.  

Νέος ρόλος
Εντός των επόμενων ημερών –ίσως και αύριο– η Νέα Δημοκρατία θα ανακοινώσει μία «εκλογική επιτροπή» η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα την προετοιμασία του κόμματος ανά… νομό έως τις εκλογές. Επιτελικό ρόλο στην επιτροπή αναμένεται να αναλάβει ο πρόσφατα παραιτηθείς από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ Γιάννης Σμυρλής, ενώ στην επιτροπή θα είναι και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και άλλα έμπειρα περί των κομματικών στελέχη.

Φώτα, κάμερα, πάμε
Η Πόπη Τσαπανίδου, έμπειρη στο γυαλί, αλλά άπειρη στους κομματικούς διαδρόμους, θα έχει πολλή δουλειά κυρίως μπροστά στον φακό. Καθώς στην προετοιμασία, όπως μου λένε πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, το βάρος θα πέσει στον Μπάμπη Παπαδάκη και στην ομάδα του που θα επιμελείται τα κείμενα και η δημοσιογράφος σε πρώτη φάση θα κάνει αρκετά βίντεο, όπως κάνουν οι τομεάρχες. Τα πάνελ και οι τηλεοπτικές μάχες θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο.

Πρώτη στις γυναίκες
Μένω στη νέα εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς μου μετέφεραν πως η κ. Τσαπανίδου έχει… μετρηθεί δημοσκοπικά και το αποτέλεσμα μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει. Η Πόπη Τσαπανίδου έχει από όλους τους δημοσιογράφους(!) τη μεγαλύτερη δημοφιλία μεταξύ των γυναικών, κάτι που –μέχρις αποδείξεως του εναντίου– δείχνει πως ο Τσίπρας έχει κάνει τη σωστή επιλογή. Στο Μαξίμου γνωρίζουν τις συγκεκριμένες μετρήσεις και είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσουν να δώσουν έμφαση στο γυναικείο κοινό το επόμενο διάστημα.

Εβαλαν δύτες
Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των τουρκικών ΜΜΕ για τα Θεοφάνια στην Πόλη που είχαν πραγματικά πολύ κόσμο. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως το πρακτορείο Anadolu έβαλε και δύο δύτες με… κάμερα θαλάσσης για τη ρίψη του σταυρού, προφανώς γιατί ήθελε να δει τι γίνεται όχι μόνο επίγεια αλλά και υποθαλάσσια…

3 χρόνια, 6 μήνες και 2 ημέρες
Η σκιά των προγόνων είναι πάντα βαριά στους πολιτικούς απογόνους, όπως είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξ ου και έχει μεγάλη σημειολογική σημασία πως ο πρωθυπουργός την Πέμπτη που μας έρχεται ξεπερνάει το χρονικό διάστημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο πατέρας του παρέμεινε πρωθυπουργός 3 χρόνια, 6 μήνες και 2 ημέρες, όταν έπεσε τελικά τον Οκτώβριο του 1993. Ο νεότερος Μητσοτάκης την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα είναι πρωθυπουργός 3 χρόνια, 6 μήνες και 3 ημέρες, ξεπερνώντας τον πατέρα του και κάνοντας νέο «ρεκόρ» στην πρωθυπουργία, κάτι που δεν είναι αμελητέο, καθώς οι καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά του μητσοτακισμού, λένε πως το απότομο τέλος της πρωθυπουργίας του Επίτιμου, είχε πάντα ξεχωριστή θέση στην οικογενειακή μυθολογία, την οποία τώρα ο Κυριάκος κατάφερε να ξεπεράσει.

Πηγή: Η Καθημερινή