Αγγέλα Χρονοπούλου: «Η γραφή είναι για μένα η κατάθεση της ψυχής μου»

Αγγέλα Χρονοπούλου: «Η γραφή είναι για μένα η κατάθεση της ψυχής μου»

Πενήντα + δέκα στιχουργήματα πάνω σε παραδοσιακές ιαπωνικές φόρμες περιλαμβάνει η δεύτερη συλλογή της Αγγέλας Χρονοπούλου με τίτλο «Ποίηση-χαϊκού, ζαπάι, τάνκα» που είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά (e-book) στον ιστότοπο της Ανοικτής Βιβλιοθήκης.

Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις, που κατά περίσταση επιτείνει ή ραγίζει τη μοναξιά, το εύθραυστο της ζωής σαν την εφήμερη πεταλούδα, η προσμονή και η συνάντηση είναι ανάμεσα στα θέματα που θα βρει κανείς σε αυτές τις ποιητικές ακροβασίες, πλούσιες σε εικόνες, αναγκαστικά (ή ευτυχώς) φειδωλές σε λέξεις. Πιο διαδεδομένα τα χαϊκού, τρίστιχα 17σύλλαβα, η κα Χρονοπούλου φέρνει στο προσκήνιο τα παραπλήσια Ζαπάι «όλα τα είδη των δεκαεπτασύλλαβων (5-7-5) ποιημάτων που δεν έχουν τα κατάλληλα τυπικά ή τεχνικά χαρακτηριστικά του χαϊκού» και τα προγενέστερα τάνκα, που ολοκληρώνονται σε 31 συλλαβές -στην κλασική τους μορφή με πέντε στίχους των 5, 7, 5, 7, 7 συλλαβών.

«Η ιαπωνική ποίηση, με τη δική της ιδιαίτερη τεχνική και ιστορία, με γοήτευσε μόλις τη γνώρισα. Έχει ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αντικατοπτρίζει το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της Ιαπωνίας» αναφέρει η Αγγέλα Χρονοπούλου, η οποία αφιερώνει τη συλλογή της στον καθηγητή Masashi Nakamura.

Ταυτόχρονα, η ίδια βρίσκεται σε άμεση συνδιαλλαγή με τον αναγνώστη που καλείται να συμπληρώσει τα δικά του βιώματα, τους συνειρμούς ή τη φαντασία, εμπνευσμένα από τις «Ποίηση-χαϊκού, ζαπάι, τάνκα». Και για να πάρουμε μια μικρή γεύση: Άφεγγη νύχτα/να, ένα λαμπύρισμα-/άστρο ή δάκρυ; Ή Μαλλιών χείμαρρος/πώς κυματίζει/νου και σώμα ταράζει-/απατηλή η νιότη/μα και παντοδύναμη.

Με καταγωγή από τη Σχινόλακα Πυλίας και μόνιμη διαμονή πλέον στη Θεσσαλονίκη, η Αγγέλα Χρονοπούλου εκμυστηρεύεται ότι γράφει από παιδί και η λογοτεχνία είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ζωής της. «Είμαι μοναχικό άτομο και η γραφή είναι για μένα η κατάθεση της ψυχής μου, η εξωτερίκευση όσων νιώθω, ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο και τον εαυτό μου, ο δικός μου τρόπος να μιλώ!» λέει η ίδια καταλήγοντας ότι η ποίηση και όχι τόσο η πεζογραφία «ήρθε ως πιο φυσικός για μένα τρόπος έκφρασης» για εκείνη.

Η Αγγέλα Χρονοπούλου έχει κυκλοφορήσει δύο προσωπικές ποιητικές συλλογές: «Νυγμοί Ψυχής» (e-book), εκδόσεις Rbooks, 2021 και το πρόσφατο «Ποίηση-χαϊκού, ζαπάι, τάνκα» (e-book), αυτοέκδοση, Ανοιχτή Βιβλιοθήκη.

Επίσης, συμμετέχει σε πολυάριθμα συλλογικά έργα και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε έντυπα ή ιστοσελίδες λογοτεχνικού ενδιαφέροντος. Είναι μέλος  της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος και της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων (το διήγημά της «Ήτανε το ’22…» περιλαμβάνεται στον επετειακό τόμο του 2022 «Μνήμη και Αναδημιουργία» των Μεσσήνιων Συγγραφέων).

Έχει διακριθεί στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης της ιστοσελίδας Bonsaistories.gr (Γ’ βραβείο), στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης των εκδόσεων Κέφαλος (Τιμητική Διάκριση), στον 40ό διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Έπαινος) και στους 37ους Πανελλήνιους Ποιητικοί Αγώνες Δελφών (Τιμητική Διάκριση).

Μπορείτε να βρείτε τη νέα συλλογή της κας Χρονοπούλου στο: https://www.openbook.gr/poiisi-haikou-zapai-tanka/ ή να επικοινωνήσετε μαζί της με email: angelasalonikia@gmail.com (Facebook: Αγγέλα Χρονοπούλου και Instagram: aggela_hronopoulou).
Χ.Ε.