Δύο δράσεις το Σαββατοκύριακο στη Μάνη για ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών

Δύο δράσεις το Σαββατοκύριακο στη Μάνη για ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών

Μια συνάντηση τοπικών φορέων και ένας εθελοντικός καθαρισμός

Δύο δράσεις στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης και αποκατάστασης μονοπατιών στη Δυτική Μάνη θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο από την Ελληνική Εταιρεία Οικοτουρισμού (ΕΛΕΤΟΙΚ).

Πρόκειται για μία συνάντηση τοπικών φορέων και μία δράση εθελοντικού καθαρισμού. Η δράση υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα, Costas M. Lemos Foundation, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτούν 8 κοινωφελείς οργανισμοί.

Πρωτοβουλία

Τα ορεινά οικοσυστήματα και συγκεκριμένα ο Ταΰγετος αποτελεί το πεδίο δράσης της πρωτοβουλίας «Φύλακες της Φύσης: Ανάδειξη και αποκατάσταση μονοπατιών στη Δυτική Μάνη – Ταΰγετος».

O Ταΰγετος είναι η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου με την κορυφή του να βρίσκεται σε υψόμετρο 2.407 μέτρων, ένα μοναδικό περιβάλλον με τεράστια φυσική αξία, σημαντικό τμήμα του οποίου περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιοχών NATURA 2000.

Με την πρωτοβουλία αυτή στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες λόγω της μεγάλης οικολογικής τους αξίας, όπως τα Εθνικά Πάρκα και οι περιοχές Natura.

Δυο δράσεις

Ειδικότερα, το Σάββατο 11 Μαρτίου οργανώνεται συνάντηση τοπικών φορέων στην Οικία Leigh Fermor από τις 6.00 έως τις 7.30 το απόγευμα. Η συνάντηση απευθύνεται σε συλλογικούς φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά  και  ιδιώτες που έχουν σημαντικό ρόλο και ενδιαφέρον για την προώθηση του οικοτουρισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι να ανταλλαγούν απόψεις σχετικές με το θέμα και να κατατεθούν ουσιαστικές προτάσεις για την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών και το ρόλο που μπορούν να παίξουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική προστασία της Δυτικής Μάνης.

Ο χώρος της εκδήλωσης παραχωρήθηκε ευγενώς από το Μουσείο Μπενάκη.

Την άλλη μέρα, την Κυριακή 12 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιού στο Φαράγγι Βυρού. Η συνάντηση όσων θέλουν να συμμετάσχουν θα γίνει στην πλατεία της Καρδαμύλης στις 10.00 το πρωί, ενώ θα κατευθυνθούν προς το Πετροβούνι, όπου θα μπουν στο ορεινό μονοπάτι προς Αγία Σοφία, με επιστροφή μέσω Παλιάς Καρδαμύλης, στην πλατεία Καρδαμύλης, στις 12.00, για κέρασμα και αναψυκτικά. Η συνολική πορεία είναι περίπου 5 χλμ. Απαραίτητος εξοπλισμός είναι: καπέλα, παγούρια και αθλητικά παπούτσια (κλειστά) κατάλληλα για πεζοπορία εκτός δρόμου!

Σακούλες απορριμμάτων και γάντια θα διατεθούν επιτόπου στους εθελοντές.

Της Βίκυς Βετουλάκη