Μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου στο Τορίνο

Μαθητές και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου στο Τορίνο

Μια μοναδική εμπειρία Erasmus είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ηλίας Καμαρινάκης, Δημήτρης Κουρεντζής και οι μαθήτριες Ευαγγελία Βασιλόγιαννη, Άννα Λέκκα, Βασιλική Τσούμπανου και Χρυσούλα Τσούμπανου με τους συνοδούς καθηγητές τους Απόστολο Ασημακόπουλο, Πέρσα Κοτσονούρη και Βασιλική Λινάρδου, καθώς βρέθηκαν στο Τορίνο από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου.

Η μετακίνηση έγινε στο πλαίσιο του διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+ “ Rights Now!” και οικοδεσπότης ήταν το σχολείο IC Regio Parco. Εκεί τα παιδιά συναντήθηκαν με τους εταίρους τους από τη Γερμανία, την Κροατία και την Ιταλία και πήραν μέρος σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια, με σκοπό να εμβαθύνουν τις γνώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα στα δικαιώματα της ευάλωτης ομάδας των προσφύγων, με συγκεκριμένη αναφορά στο Τορίνο, μια πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό υπόβαθρο.

Επίσης, επισκέφτηκαν το φρούριο Bart fort, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και περιηγήθηκαν στο μουσείο των συνόρων. Εκεί είχαν την ευκαιρία να αναλογιστούν τις έννοιες των συνόρων- φραγμάτων και το εάν αυτά αποτελούν εμπόδιο για τους ανθρώπους ή εάν μπορούν να γίνουν σημείο ένωσης μεταξύ των λαών.

Την επόμενη μέρα μαθητές και καθηγητές επισκέφτηκαν το πανεπιστήμιο της πόλης, όπου συμμετείχαν σε εργαστήρια για την  ισότητα των φύλων και την ενεργό πολιτειότητα.

Την τελευταία μέρα έτυχαν θερμής υποδοχής από την αναπληρώτρια δήμαρχο στο δημαρχείο της πόλης και συνομίλησαν μαζί της για τη σπουδαιότητα της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Οι εταίροι αποχαιρετίστηκαν έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το ταξίδι και με την προοπτική να συναντηθούν σε λίγους μήνες στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.