Ο κύβος ερρίφθη: Εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Ο κύβος ερρίφθη: Εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, αρχές Ιουλίου εκτός μεγάλου απροόπτου, ξεκίνησε με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 24 Απριλίου, μετά την Κυριακή του Θωμά, και τότε θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ θα αρχίσουν να ισχύουν περιορισμοί για τις εμφανίσεις των υποψήφιων βουλευτών στα ΜΜΕ.

Στις αρχές Μαΐου θα οριστικοποιηθούν τα ψηφοδέλτια και τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, για το οποίο θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος.

Μια διακομματική επιτροπή θα αναλάβει την προετοιμασία για την πραγματοποίηση ντιμπέιτ, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί, αφού ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να το επιθυμούν.

Οι διερευνητικές εντολές θα διαρκέσουν το λιγότερο τρεις και το περισσότερο εννιά μέρες και μετά τη διαπίστωση αδιεξόδου στο σχηματισμό κυβέρνησης, που είναι το πιθανότερο σενάριο, θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 2 Ιουλίου και θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

Μετά τις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, θα σχηματιστεί είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε κυβέρνηση συνεργασίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αποκλείει τρίτες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία των Τεμπών δείχνουν μεγάλη ρευστότητα και δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Μέχρι στιγμής η σειρά των τριών πρώτων κομμάτων δε φαίνεται να αλλάζει, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου να είναι μικρή και με την αδιευκρίνιστη ψήφο να κινείται σε σημαντικά επίπεδα.

Από εκεί και πέρα, αξιολογείται ως μεγάλη η δυναμική της αποχής και δεν μπορεί να προβλεφθεί το άθροισμα ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων.

Η Ν.Δ. θα προσέλθει στις εκλογές με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», συνδέοντας την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας με την επανεκλογή της και κινδυνολογώντας για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και συνακόλουθης οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή δημοκρατία», προβάλλοντας την υποχώρηση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών και υποσχόμενος «δικαιοσύνη παντού».

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δε θα κάνει πίσω από τη θέση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός», ζητώντας ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Μεσσηνία

Μια πρώτη εικόνα για την εκλογική δύναμη των κομμάτων τους στη Μεσσηνία αρχίζουν να διαμορφώνουν στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Μάλιστα, σε συζητήσεις στελέχη όλων των κομμάτων ήδη κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά.

Στη Νέα Δημοκρατία τοποθετούν τον πήχη στο 40%. Οτιδήποτε πάνω από αυτό το ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία, οτιδήποτε λιγότερο θα εκληφθεί ως αποδοκιμασία. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. είχε λάβει στη Μεσσηνία 44,37%.

Η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά αύξηση ποσοστών. Βάση εκκίνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το 30,66% των προηγούμενων εκλογών. Εννοείται ότι οποιαδήποτε μείωση ποσοστών θα θεωρηθεί αποτυχία.

Σε άνοδο ποσοστών προσδοκούν και στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, καθώς θεωρούν ότι η εκλογική δύναμη του κόμματός τους στη Μεσσηνία θα αυξηθεί θεαματικά από το 6,85% του 2019.