Εστίαση Καλαμάτας & Μεσσηνίας: Προσδοκίες για ένα ικανοποιητικό τριήμερο εν όψει Πρωτομαγιάς

Εστίαση Καλαμάτας & Μεσσηνίας: Προσδοκίες για ένα ικανοποιητικό  τριήμερο εν όψει Πρωτομαγιάς

Ταυτόχρονα ο πήχης για τη φετινή σεζόν μπαίνει πιο ψηλά από ό,τι πέρυσι

Μπορεί η «έξοδος» να ξεκίνησε άτυπα χθες, ωστόσο σήμερα Σάββατο αναμένεται να κορυφωθεί η εισροή επισκεπτών που επέλεξαν την Καλαμάτα για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.

Παρότι δεν έχει περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα από τις διακοπές του Πάσχα, οπότε πλήθος επισκεπτών συνέρρευσε στο νομό, οι προσδοκίες από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι αυξημένες, καθώς, όπως φαίνεται, η Καλαμάτα για μια ακόμα φορά θα αποτελέσει πόλο έλξης για κοντινές αποδράσεις.

Για ικανοποιητική κίνηση κόσμου κάνουν λόγο μιλώντας στο «Θ» τόσο ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, εκ μέρους του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας, όσο και ο κ. Γιάννης Κολοβός, εκ μέρους του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας.

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας

Σύμφωνα με τον κ. Ζαγάκο, ύστερα από μια καλή πασχαλινή περίοδο, που βοήθησε λόγω του καιρού και της αυξημένης κίνησης από κόσμο, έτσι και τώρα αναμένεται κάτι αντίστοιχο. «Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα καταλύματα της Καλαμάτας έχουν κόσμο, άρα σημαίνει ότι ο ντόπιος κόσμος και οι όμοροι νομοί -οι οποίοι πάντα επιλέγουν την Καλαμάτα- θα βοηθήσουν να έχουμε ένα καλό τριήμερο. Βέβαια, με την προαίρεση πάντοτε ότι ο καιρός θα είναι πολύ καλός», εξηγεί.

Δείγματα για καλή θερινή σεζόν

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στο εάν υπάρχουν δείγματα για την πορεία της εστίασης, ο ίδιος αναφέρει: «Γενικώς τα δείγματα υπάρχουν από όλο το χειμώνα. Ο ήπιος χειμώνας βοήθησε τα καταστήματα που έμειναν ανοιχτά, ακόμα και στην παραλία, να έχουν κάποιους ικανοποιητικούς τζίρους, κυρίως τα Σαββατοκύριακα ή τα τριήμερα, αλλά και τις καθημερινές, σε επίπεδο που μπορούν να ικανοποιήσουν μέρος, τουλάχιστον, των λειτουργικών αναγκών.

Έτσι, λοιπόν, ήταν ένας καλός χειμώνας και τα δείγματα λένε ότι πάμε για ένα ικανοποιητικό –τουλάχιστον- καλοκαίρι. Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε τους στόχους του περιβόητου 2019, αλλά και αυτό να μη συμβεί, ελπίζουμε σε ένα καλό καλοκαίρι!».

Αυτό που διευκρινίζει είναι ότι η καλή θερινή σεζόν, όπως προσδοκάται, δε συνεπάγεται ότι μπορεί να καλύψει το υπάρχον πρόβλημα τόσο με το κόστος των πρώτων υλών όσο και με το ενεργειακό.

Βασικά ζητήματα που παραμένουν

Στο μεταξύ, μια σειρά από ουσιώδη ζητήματα της εστίασης που έκαναν την εμφάνισή τους –ιδιαίτερα- την περσινή χρονιά, φέτος αναμένεται να είναι διογκωμένα, αφού όλη αυτή την περίοδο η Πολιτεία μάλλον έχει στρέψει το βλέμμα της αλλού. «Το ελληνικό κράτος λειτουργεί με τα “ταξίματα’’ των εκλογών. Ως την ώρα, ακόμα και αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν έχουν βοηθήσει. Δηλαδή, οι 120 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μιας και με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας μας οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούν να ακολουθήσουν.

Όσον αφορά στο βασικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αυτό είναι έντονο, είναι σχεδόν παγκόσμιο, και στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού είναι ακόμα μεγαλύτερο. Συνεχίζεται, και μάλλον θα συνεχιστεί, κι ως αποτέλεσμα αυτού θα είναι να δούμε τα επόμενα χρόνια άλλον τρόπο λειτουργίας της εστίασης.

Ερωτώμενος για το εάν ο πήχης της εστίασης για τη φετινή θερινή σεζόν είναι δυνατό να παρακάμψει τα παραπάνω και να τεθεί ψηλότερα από ό,τι πέρυσι, ο κ. Ζαγάκος ξεκαθαρίζει: «Ναι, χωρίς όμως αυτό να θέτει ψηλά τον πήχη της κερδοφορίας. Αυτό είναι το δύσκολο, το γνωρίζουμε, αλλά μέσα σε αυτή τη διαδικασία η πόλη θέτει ψηλά τον πήχη και ελπίζουμε να μπορέσουμε να βγούμε αληθινοί!».

Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας

Έχοντας εικόνα από ολόκληρο το νομό, μιας και ο κ. Γιάννης Κολοβός αποτελεί εμπνευστή του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, επιβεβαιώνει και από την πλευρά του τις προσδοκίες για καλή κίνηση κόσμου τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο την Καλαμάτα.

Όπως εξηγεί: «Η “ανάσα” που πήραμε το Πάσχα στην ουσία έδειξε ότι θα έχουμε ένα καλό 2023. Φτάνοντας, πια, και στο τριήμερο της Πρωτομαγιάς, θεωρώ ότι, παρότι δε θα είναι όπως το Πάσχα, θα κινηθεί καλά ο κόσμος που θα επισκεφτεί το νομό. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει απογοήτευση των τοπικών επιχειρηματιών. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κρατήσεις, κυρίως στην πόλη της Καλαμάτας, αφού είναι κοντά στο αστικό κέντρο και είναι ένα τριήμερο που πολλοί Αθηναίοι θα επιλέξουν την Καλαμάτα».

Καταγράφοντας τις προοπτικές που διαθέτει η Μεσσηνία και συγκεκριμένα ο κλάδος της εστίασης, ο κ. Κολοβός εξηγεί: «Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ο επαγγελματισμός. Πρέπει η εστίαση της Μεσσηνίας να γίνει “επαγγελματίας’’ στον κλάδο, και για δύο-τρία χρόνια κάθε μέρα να δίνει εξετάσεις για να μπορέσει να φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο από ό,τι τώρα. Για να φτάσουμε εκεί, είναι απαραίτητες οι θυσίες που πρέπει να γίνουν».

Τα εμπόδια της εστίασης

Μιλώντας για το τι θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα όσον αφορά στην τοπική εστίαση, αναφέρει πως παρότι η χρονιά μέχρι στιγμής καταγράφηκε ως αρκετά καλή, εντούτοις από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να «βάλουν πλάτη», μιας και τα προβλήματα της εστίασης και ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού, είναι μεγάλα. «Ήδη υπάρχει μεγάλη αναζήτηση για εξεύρεση ατόμων. Έχουμε πει ότι αυτό το ζήτημα δε θα λυθεί άμεσα, ούτε εν μια νυκτί. Ως Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας ήδη δρομολογούμε κάποιες δράσεις και με το ΠΑΠΕΛ, και μέσα από κάποιες άλλες ενέργειες, ελπίζοντας μέσα στα επόμενα χρόνια το πρόβλημα να λυθεί», καταλήγει.

«Στον πάγο» τα προβλήματα του κλάδου

Στο ίδιο μήκος κύματος, απαντώντας στο εάν ο ΣΕΜ προσβλέπει σε επίλυση των βασικών ζητημάτων της εστίασης, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σημειώνει: «Μπορεί να υπάρχει διάθεση, όμως οι εκλογές είναι ανασταλτικός παράγοντας. Το βλέπουμε και στον Αναπτυξιακό και σε διάφορα άλλα προγράμματα, ότι όλα αυτά έχουν παγώσει αυτή τη στιγμή και δεν μπορούν να προχωρήσουν».

«Είναι ξεκάθαρο, θα είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που θα μας παρασύρουν οι εκλογές, πιστεύω να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το εάν συνολικά η εστίαση της Μεσσηνίας θέτει τον πήχη ψηλότερα από ό,τι την περσινή θερινή σεζόν, ο κ. Κολοβός ενημερώνει: «Ναι, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Στην ουσία, να πάμε καλύτερα και σε τζίρο, αλλά το “βήμα παραπάνω” να αφορά και στην ποιότητα της εστίασης στη Μεσσηνία. Δηλαδή, κάθε φορά να κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα προς το καλύτερο».

Της Χριστίνας Μανδρώνη