Εκλογές 2023 -Ντιμπέιτ: Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για οικονομία και ανάπτυξη

Εκλογές 2023 -Ντιμπέιτ: Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί για οικονομία και ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που αφορούσαν στη θεματική ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση».

Την πρώτη ερώτηση έκανε η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Μητσοτάκης: Μόνιμες αυξήσεις μισθών, παράθυρο για επέκταση market pass
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις. Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία. Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες.

Η Σία Κοσιώνη επανήλθε, ρωτώντας για τις τιμές των τροφίμων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται. Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ, δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή»

Τσίπρας στο debate: Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο
Ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha) ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει έναν αριθμό κοστολόγησης του προγράμματος που εξήγγειλε.

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό, και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμά μας», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, σημείωσε ότι, «πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια, ή να δώσουμε τη 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης-, υπάρχουν και έσοδα». Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα, που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα, 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη-ρεκόρ 20ετίας, πάνω από 1 δισ. η καθεμία».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης.

Ανδρουλάκης στο debate: Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστολογείται σε 1 δισ.
«Ναι» στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική και «όχι» στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν, επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας, δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων, κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος, με κύρια μέριμνα την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας, και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές, και φορολογικά κίνητρα για τα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Κουτσούμπας στο debate: Το 95% της φορολογίας προέρχεται από τον λαό και μόνο το 5% από τους λίγους
Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ, χωρίς να απομονώνει τη χώρα» -στην ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση»-, είπε ότι «μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο, αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

«Όλα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα, που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

»Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν ΣΣΕ, κατώτατο μισθό και ζητήματα των φόρων που τα άλλα κόμματα και της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, εντούτοις δεν ψήφισαν για αύξηση του κατώτατου μισθού ή νόμους ενάντια στη φοροληστεία του λαού, ή νόμους για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην ερώτηση ότι το ΚΚΕ κατηγορείται για δογματισμό και για το ανεφάρμοστο όσων λέει, ο γ.γ. του κόμματος σημείωσε ότι «ανεφάρμοστα είναι για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν είναι ανεφάρμοστα όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου». Επισήμανε ότι το 95% της φορολογίας προέρχεται από το λαό και μόνο το 5% από τους λίγους και είπε ότι είναι ανεφάρμοστη η φορολογία των λίγων, «γιατί η χώρα είναι ενταγμένη σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες στις οποίες είναι, στην ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης και, βεβαίως, στο ΝΑΤΟ».

Βελόπουλος: Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία
«Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να αντεπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω, σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου, 15% οριζόντιος φόρος. Όπως κάνουν οι Αμερικανοί. Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση, αν συμβεί το μοιραίο στην ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές, αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές και οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια», ανέφερε ακόμη.

Βαρουφάκης στο ντιμπέιτ: Δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος του η έξοδος από το ευρώ, αλλά δεν θα θυσιάσει το κόμμα του τη βιωσιμότητα του τόπου.

«Αυτή είναι μία άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Μια κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τότε, που μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία. Μια αντιπολίτευση κεντροαριστερά, που ουσιαστικά λέει ότι υπάρχουν λεφτά», τόνισε.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας.

«Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισα. Αυτό ήταν η ιδέα του Σόιμπλε. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: iefimerida.gr