Μεσσηνία: Με λιγότερο πληθυσμό και διαφορετικό εκλογικό σύστημα στις κάλπες

Μεσσηνία: Με λιγότερο πληθυσμό και διαφορετικό εκλογικό σύστημα στις κάλπες

Η προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της και οι πολιτικοί αρχηγοί με τα επιτελεία των κομμάτων στρέφουν το βλέμμα τους στις αυριανές κάλπες. Άλλωστε, όπως συνηθίζουν να λένε όλοι, έφτασε η ώρα να μιλήσει ο… κυρίαρχος λαός.

Στο διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν και να αξιολογήσουν τους πολιτικούς αρχηγούς και τις προτάσεις τους. Αν και σε αρκετούς αυτές οι εκλογές φαντάζουν σαν πρόβα για τις δεύτερες, εξ ου και είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα συμπεριφερθεί η κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, πόση θα είναι η αποχή, αν τα μικρά κόμματα θα διατηρήσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους ή αν τα μεγάλα θα απορροφήσουν ένα κομμάτι και των δικών της ψηφοφόρων.

Στη Μεσσηνία, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, η προεκλογική περίοδος κινήθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν χθες τις προεκλογικές τους περιοδείες, χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι θα αφήσουν στην άκρη τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, στην ύστατη προσπάθεια για το κυνήγι της ψήφου.

Σε σχέση με τις εκλογές του 2019 τα καινούργια στοιχεία είναι το εκλογικό σύστημα, που μπορεί και να δώσει πολλές ανατροπές στην κατανομή των εδρών των κομμάτων, η μείωση του πληθυσμού που έχει δικαίωμα ψήφου, η συμμετοχή περισσότερων κομμάτων, η εμφάνιση νέων σχηματισμών, αλλά και η μερική ανανέωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.  

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα, αλλά αν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, σε κτήρια που δε βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του Δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες. Οι ψηφοφόροι θα κάθονται εκεί και στη συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και εν συνεχεία ο δικαστικός να πάει με το φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα για να τον ρίξει στην κάλπη.

Επιπλέον, φέτος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των εκλογέων και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας, που είναι στο wallet του κινητού, αλλά αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια χρονική καθυστέρηση.

Για να… φρεσκάρουμε τη μνήμη μας (σας), δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 στη Μεσσηνία, μαζί με τους σταυρούς των υποψηφίων, στους σημαντικότερους πολιτικούς σχηματισμούς. Όσο κι αν υπάρχουν αλλαγές σε κόμματα και πρόσωπα, καλό είναι να θυμόμαστε. Αυτά και καλή ψήφο…

Α.Π.