Εκ νέου σήμερα στον ανακριτή οι 9 Αιγύπτιοι για το ναυάγιο στην Πύλο

Εκ νέου σήμερα στον ανακριτή οι 9 Αιγύπτιοι για το ναυάγιο στην Πύλο

Σήμερα το πρωί στις 10.00 θα οδηγηθούν εκ νέου, ενώπιον της ανακρίτριας Καλαμάτας, οι εννέα συλληφθέντες Αιγύπτιοι που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου.

Χθες οι δικηγόροι που έχουν διορισθεί για την υπεράσπισή τους ζήτησαν και έλαβαν νέα προθεσμία, προκειμένου να μελετήσουν τις συμπληρωματικές καταθέσεις που έλαβαν οι Αρχές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πάντως, όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες, κανείς δεν έχει ομολογήσει, ενώ επιμένουν ότι και αυτοί είχαν πληρώσει προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

Συμπληρωματικές καταθέσεις
Το Σάββατο στα δικαστήρια της Καλαμάτας έφτασαν πέντε μετανάστες από τη Μαλακάσα για να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση στο πλαίσιο της προανάκρισης για τη διερεύνηση του ναυαγίου στην Πύλο, ενώ την Κυριακή οδηγήθηκαν στα δικαστήρια από τη δομή άλλοι τέσσερις μετανάστες, που επίσης έδωσαν συμπληρωματικές καταθέσεις.

Πάνω σε αυτό το νέο δεδομένο στάθηκαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Χθες το πρωί, στις 11.00, οι εννέα συλληφθέντες οδηγήθηκαν από την Αστυνομία όπου κρατούνται στα δικαστήρια για να απολογηθούν. Οι δικηγόροι, όμως, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν είχαν λάβει γνώση των νέων στοιχείων της δικογραφίας, ζήτησαν και πήραν νέα 24ωρη προθεσμία για σήμερα το πρωί.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν συνοπτικά στις θέσεις των εντολέων τους, αλλά και σε στοιχεία που αφορούν στο ναυάγιο.

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Δημαρέσης εξήγησε ότι η νέα προθεσμία ζητήθηκε, καθώς έχουν προστεθεί νέα στοιχεία στο φάκελο της υπόθεσης, για τα οποία πρέπει να λάβουν γνώση.

Όπως σημείωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κατηγορούμενος που εκπροσωπεί δηλώνει αθώος και πως δεν είχε καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων. Επίσης, ότι έχει πληρώσει κι αυτός, όπως όλοι οι υπόλοιποι, ενώ δε γνωρίζει γιατί τον υπέδειξαν οι υπόλοιποι.

«Τα άτομα μετακινήθηκαν, όταν είδαν το Λιμενικό»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι και ο δικός του εντολέας, όπως και οι υπόλοιποι, δηλώνει αθώος, ενώ αρνείται τις κατηγορίες και οποιαδήποτε συμμετοχή και εμπλοκή στις πράξεις για τις οποίες του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

«Ισχυρίζεται ότι έχει πληρώσει και ο ίδιος για τη μεταφορά του και ότι στο σκάφος ήταν περίπου 30-35 ομοεθνείς του, Αιγύπτιοι. Έφυγε από την πατρίδα του, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, λόγω οικονομικής εξαθλίωσης», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Η κα Δήμητρα Διακουμέα, συνήγορος υπεράσπισης, έτερου κατηγορουμένου, σημείωσε ότι και ο δικός της ο εντολέας αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας πως κατέβαλε χρήματα για τη μεταφορά του.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Δημήτρης Δρακόπουλος, για το δικό του εντολέα, δήλωσε:

«Αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Δηλώνει ότι είναι κι αυτός θύμα της κατάστασης και έχει πληρώσει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, σε αιγυπτιακά νομίσματα, για να τον μεταφέρουν από την Αίγυπτο στην Ιταλία».

Ερωτώμενος για τις συνθήκες του ναυαγίου και τι αναφέρει ο πελάτης του, είπε: «Μου μεταφέρει ότι τη δεύτερη μέρα, όταν είχαν τελειώσει τα νερά και τα τρόφιμα, τους προσέγγισε το εμπορικό πλοίο και οι διακινητές, αυτοί που έκαναν κουμάντο, πέταξαν τα νερά και τα τρόφιμα στη θάλασσα. Με δική του πρωτοβουλία βούτηξε στη θάλασσα για να τα ανεβάσει στο σκάφος και γι’ αυτό τον έδειξαν ως διακινητή. Αλλά δεν τον υποδεικνύουν όλοι οι μάρτυρες, μόνο μερικοί».

«Για το ναυάγιο, μου είπε ότι το αποδίδει στη μετατόπιση των ανθρώπων πάνω στη βάρκα. Δεν επιβεβαιώνει ότι υπήρξε σκοινί. Όπως έχει καταθέσει και προανακριτικά και μου ανάφερε, η μετατόπιση των ατόμων επήλθε όταν προσήλθε το Λιμενικό, το οποίο οι περισσότεροι είδαν ως σανίδα σωτηρίας», σημείωσε ο κ. Δρακόπουλος, διευκρινίζοντας ότι και η επικοινωνία με τους κατηγορουμένους δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς χρησιμοποιείται μεταφραστής.

Ο κ. Δρακόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχουν αναφορές πως στο σκάφος επικρατούσε αναστάτωση και κάποιες αψιμαχίες, καθώς οι συνθήκες ήταν άθλιες, αλλά δε γνωρίζει για σοβαρότερα περιστατικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επιβαινόντων, ο κ. Δρακόπουλος είπε ότι γενικότερα, απ’ όσα έχουν αναφερθεί, προκύπτει ότι στο σκάφος ήταν 600- 700 άτομα, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα γυναικόπαιδα ήταν λίγα σε αριθμό.

Τις κατηγορίες αρνείται και ο Αιγύπτιος που εκπροσωπεί η δικηγόρος Νάνσυ Δημοπούλου.

Τους υπόλοιπους τέσσερις κατηγορουμένους εκπροσωπούν οι δικηγόροι Όλγα Θεοδώρου, Σοφία Δημητρέα, Ηλίας Ιωαννίδης και Μαρία Κανελλοπούλου.
Β.Β. – Χρ. Μ.