Μια μαγική βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο

Μια μαγική βραδιά  αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο

Η Μουσική και ο Χορός  αποτελούν για τον άνθρωπο δύο ευεργετικά μέσα με τεράστια συναισθηματική αξία, που επηρεάζουν θετικά τον τρόπο σκέψης του, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητά του, προσφέροντάς του ψυχική ηρεμία, ενισχύοντας τις δεξιότητές του και την αυτοεκτίμησή του, ταξιδεύοντάς τον σε άλλους κόσμους που ομορφαίνουν τη ζωή μέσα από το όνειρο και τη φαντασία!

Στο πλαίσιο αυτό -με την ευγενική χορηγία του Δήμου Καλαμάτας- τα 8ο και 16ο Δημοτικά Σχολεία Καλαμάτας χάρισαν την Τετάρτη στο φιλότεχνο κοινό της Καλαμάτας μία εξαιρετική μουσικο-χορευτική βραδιά, στο κατάμεστο αμφιθεατρικό χώρο του πατινάζ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων της πόλης, αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο!

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημήτριος Μαστραγγελόπουλος, ο σύμβουλος Εκπαίδευσης Γ.Α. της οικείας Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος, η αντίστοιχη σύμβουλος Εκπαίδευσης της 1ης Ενότητας Αθανασία Χρονοπούλου, γονείς, συγγενείς των παιδιών που συμμετείχαν και φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού!

Αρχικά το λόγο πήρε ο διευθυντής του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας, Αντώνιος Ρούσσος, ενώ στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος.

Ο Μάνος Λοΐζος υπήρξε μία από τις πλέον συμβολικές μορφές του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και οι δημιουργίες του έχουν συνδεθεί στενά με τους αγώνες του ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και σε κάθε μορφή καταπίεσης των λαών, έχοντας αφήσει τη ξεχωριστή του σφραγίδα και ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο. Παράλληλα, είχε γράψει μουσική για αρκετά κινηματογραφικά και θεατρικά έργα του Ορέστη Λάσκου, του Όμηρου Ευστρατιάδη, του Ντίνου Δημόπουλου και άλλων δημιουργών.

Ονειροπόλος και βαθιά αντισυμβατικός, ο σπουδαίος συνθέτης έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1982, σε ηλικία 45 ετών, αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητο, αθάνατο πνευματικό έργο!

Από την προχθεσινή βραδιά δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα χορευτικά δρώμενα, επιμελώς σχεδιασμένα από τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και άρτια εκτελεσμένα από τους/τις μικρούς/ές επιδέξιους/ες χορευτές/τριες και των δύο σχολείων!

Στα απρόοπτα της βραδιάς ήταν και ο συμπτωματικός, χιουμοριστικός εορτασμός των γενεθλίων μίας κυρίας από το κοινό, με το ανάλογο ευχετήριο τραγούδι από τις δύο χορωδίες, δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στη φεγγαρόλουστη νύχτα!

Ήταν μία πνευματική εκδήλωση μνήμης, αναγνώρισης και τιμής, με ποιότητα, νοσταλγία, ελευθερία ψυχής και πλούσιο συναίσθημα! Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά των δύο χορωδιών -του 8ου και του 16ου Δ.Σ. Καλαμάτας- στους δύο διευθυντές Αντώνιο Ρούσσο και Απόστολο Ζαρκινό, καθώς και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Νείλο Παπά (Καλλιτεχνική Διεύθυνση Χορωδιών), Παντελή Ρίζο (Επιμέλεια Χορών), Χαρούλα Ψαρούλη (Επιμέλεια Χορών) και Κωνσταντίνο Κρητικάκη (Επιμέλεια Χορών), στην εκπαιδευτικό Πηνελόπη Μακρίδη που ζωγράφισε το πορτραίτο αυτού του μεγάλου Έλληνα Μουσουργού με φιλότεχνη διάθεση και πηγαίο ταλέντο, στο Δήμο Καλαμάτας για την παραχώρηση του χώρου και την τεχνική υποστήριξη και σε όσους/ες συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτού του μοναδικού μουσικοχορευτικού υπερθεάματος!