Πολύωρες απολογίες των κατηγορούμενων Αιγυπτίων για το ναυάγιο στην Πύλο, παρουσία του προξένου

Πολύωρες απολογίες των κατηγορούμενων Αιγυπτίων για το ναυάγιο στην Πύλο, παρουσία του προξένου

Μυστική σύσκεψη στον Άρειο Πάγο αποκαλύπτουν δημοσιεύματα

Σε μια εξαντλητική διαδικασία, συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στην ανακρίτρια Καλαμάτας η διαδικασία της απολογίας των εννέα Αιγυπτίων που έχουν συλληφθεί ως διακινητές από το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Πύλου. Αργά το βράδυ οι απολογίες των εννέα κατηγορουμένων είχαν ολοκληρωθεί και μετά τη διάσκεψη εισαγγελέα και ανακρίτριας αποφασίστηκε η προφυλάκιση και των εννέα ατόμων.

Οι εννέα είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου, ανθρωποκτονίας από αμέλεια, έκθεσης ζωής σε κίνδυνο, παράνομης διακίνησης αλλοδαπών και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Παρών στη χθεσινή διαδικασία στα δικαστήρια της Καλαμάτας ήταν και ο πρόξενος της Αιγύπτου στην Ελλάδα με διερμηνέα.

Στο μεταξύ, οι έρευνες διάσωσης, μετά την ανεύρεση προχθές άλλων τριών σορών, συνεχίσθηκαν και χθες από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, μία φρεγάτα και τέσσερα παραπλέοντα πλοία. Χθες το βράδυ, από τη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου, ανασύρθηκε άλλη μια σορός, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 82.

Μυστική σύσκεψη στον Άρειο Πάγο
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ieidiseis, η αρμοδιότητα και η ευθύνη που είχε η χώρα μας ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας στη μυστική σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ενημερωτικού site, στη σύσκεψη, στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, όπου συμμετείχαν ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Γιώργος Οικονόμου και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, Ζωή Σμυρλή, η οποία μάλιστα πήγε εσπευσμένα στην Αθήνα γι’ αυτό το λόγο, κρίθηκε ότι υπήρχε 100% αρμοδιότητα και υποχρέωση της Ελλάδας για το πλοίο με τους 700 μετανάστες, προς αποτροπή οιουδήποτε κινδύνου βυθίσεως και προς διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Γα το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, για τους λιμενικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, κρίθηκε ότι αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας Ναυτοδικείου, με τον οποίον έγινε σχετική επικοινωνία.

Η εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας κα Σμυρλή ενημέρωσε την Εισαγγελία Αρείου για τα σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, όπως βίντεο και μαρτυρίες διασωθέντων.

Τα στοιχεία αυτά έχει στη διάθεση της η ανακρίτρια Καλαμάτας κα Βαλαβανίδου, στην οποία απολογήθηκαν χθες οι εννέα Αιγύπτιοι διακινητές που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για το πολύνεκρο ναυάγιο.

Η αγωνία των συγγενών
Στο μεταξύ, πλέον στη δομή της Μαλακάσας φιλοξενούνται 81 άτομα, ενώ εκεί θα οδηγηθούν και όσοι λάβουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλεύονταν μέχρι και χθες.

Στη Μαλακάσα συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής των αλλοδαπών, ενώ αρκετοί ήδη έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου και έχουν ολοκληρωθεί οι συνεντεύξεις που πρέπει να δώσουν, ώστε τα αιτήματά  τους να εξετασθούν από την Υπηρεσία Ασύλου.

Ακόμα και μια εβδομάδα μετά, αρκετοί είναι οι συγγενείς αγνοουμένων οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας, είτε στην Καλαμάτα είτε στη Μαλακάσα, κάποιο νέο για τους δικούς τους ανθρώπους.

Της Βίκυς Βετουλάκη