Τα μικρά κόμματα αύξησαν τη δύναμή τους στις δεύτερες εκλογές στη Μεσσηνία

Τα μικρά κόμματα αύξησαν τη δύναμή τους στις δεύτερες εκλογές στη Μεσσηνία

Από τα μεγαλύτερα ποσοστά έδωσε ο νομός στους “Σπαρτιάτες”

Σημαντικό ποσοστό και στη Μεσσηνία έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση τον προηγούμενο μήνα, κινούμενο στο ίδιο πλαίσιο όπως και πανελλαδικά.

Η Νέα Δημοκρατία, σε σύγκριση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, απώλεσε μισή ποσοστιαία μονάδα και από 44,27%, την Κυριακή συγκέντρωσε 43,71%.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχασε κοντά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και από 20,98% που είχε συγκεντρώσει τον προηγούμενο μήνα, τώρα έπεσε στο 17,50%.

Αντίθετα, τα μικρότερα κόμματα ενισχύθηκαν και αύξησαν το ποσοστό τους, ενώ οι «Σπαρτιάτες», που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, στη Μεσσηνία συγκέντρωσαν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έλαβαν στη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αύξησε το ποσοστό του, έστω και λίγο, στη Μεσσηνία και από 10,97% που είχε συγκεντρώσει το Μάιο, προχθές έφτασε στο 11,14%. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρατήσει την έδρα που είχε κερδίσει το Μάιο και αυτή πέρασε στο «λογαριασμό» της Νέας Δημοκρατίας για το νομό.

Περαιτέρω αύξησε το ποσοστό του και το ΚΚΕ, κατά σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα, και από 6,75% στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, τώρα πήγε στο 7,44%. Επίσης το ΚΚΕ δεν κατάφερε να κρατήσει την έδρα που είχε εκλέξει στο Νομό Μεσσηνίας με τις εκλογές της απλής αναλογικής και πέρασε κι αυτή στη Νέα Δημοκρατία.

Οι «Σπαρτιάτες», όπως προαναφέραμε, στη Μεσσηνία, όπως και στη Λακωνία, συγκέντρωσαν από τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στο νομό μας συγκέντρωσαν ποσοστό 5,92%, που αντιστοιχεί σε 5.282 ψήφους.

Η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου μείωσε κατά τι το ποσοστό της στη Μεσσηνία και από 3,98%, προχθές συγκέντρωσε ποσοστό 3,81%.

Η νεοεισερχόμενη στη Βουλή «Νίκη» αύξησε το ποσοστό της στη Μεσσηνία ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Έτσι, από 2,01% το Μάιο, στις εκλογές της Κυριακής συγκέντρωσε 2,58%.

Τέλος, η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου αύξησε κατά μισή μονάδα το ποσοστό της και από 2,09% στις εκλογές του Μαΐου, τώρα συγκέντρωσε 2,54%.

Πως σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα οι 4 βουλευτές Μεσσηνίας

Οι προτεραιότητές τους για τη Μεσσηνία στη νέα τετραετία

Να κρατήσει τις τέσσερις έδρες στη Μεσσηνία κατάφερε η Νέα Δημοκρατία και με τα νέα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, εκλέγονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι τρεις βουλευτές της προηγούμενης θητείας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς. Το μόνο που άλλαξε είναι η σειρά εκλογής τους, ανάλογα με τις ψήφους που είχαν συγκεντρώσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δυστυχώς, όμως, και αυτή τη φορά η Μεσσηνία έμεινε εκτός των επιλογών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβέρνηση, καθώς κανείς Μεσσήνιος δεν επιλέχθηκε σε κυβερνητική θέση.

Ζητήσαμε από τους τρεις βουλευτές να τοποθετηθούν επί των αποτελεσμάτων, αλλά, κυρίως, να ορίσουν το θέμα ή το πρόβλημα της Μεσσηνίας που πρέπει κατά την κρίση τους να αποτελέσει αιχμή του δόρατος για τη νέα τετραετία που μόλις ξεκίνησε.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τη μια έδρα στο νομό, εκλέγει τον Αλέξη Χαρίτση.

Μίλτος Χρυσομάλλης: «Οι δεύτερες εκλογές στοίχισαν όσο τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας»

Ο δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης, Μίλτος Χρυσομάλλης (μιας και πρώτος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, που συγκεντρώνει αυτοδίκαια όλους τους σταυρούς του ψηφοδελτίου), σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε: «Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας επικρότησε την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ό,τι υπόσχεται προεκλογικά, το κάνει πράξη. Του έδωσε την εντολή να συνεχίσει να εργάζεται προς την επίλυση των προβλημάτων και τη βελτίωση καθημερινότητας των πολιτών. Και θα συνεχίσει να διορθώνει όλες τις παθογένειες σε όλους τους τομείς.

Και από την άλλη, αποδοκίμασε πλήρως την αντιπολίτευση, η οποία πορεύτηκε όχι με θετικές προτάσεις, αλλά με τοξικότητα και διχασμό. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που η κυβέρνηση ανεβάζει τα ποσοστά της και ταυτόχρονα – με κεφαλαία γράμματα – κατακρημνίζεται εκλογικά η αντιπολίτευση. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

Για μας η εντολή, χωρίς αλαζονεία, είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά, προς την επίλυση των ζητημάτων».

Σχετικά με το ποιο θεωρεί ότι είναι το θέμα που πρέπει να κυριαρχήσει για τη Μεσσηνία στη νέα τετραετία, είπε: «Πριν απαντήσω θέλω να πω το εξής και να το συνδυάσω: Αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική, θα είχαμε κυβέρνηση με 5 κόμματα στη Βουλή από το Μάιο και δε θα είχαν μπει τώρα όλα αυτά τα μικρά κόμματα. Το κόστος της ανευθυνότητας του κ. Τσίπρα που κάναμε δεύτερες εκλογές τον Ιούνιο είναι 450 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο κόστισαν οι δεύτερες εκλογές στον ελληνικό λαό.

Είναι ίδιο με το κόστος των μεγάλων έργων υποδομής της Μεσσηνίας: 250 εκατ. ευρώ ο δρόμος Καλαμάτα – Μεθώνη, 12 εκατ. ευρώ το Μηναγιώτικο φράγμα. 45 εκατ. ευρώ ο περιμετρικός δρόμος της Γιάλοβας, 45 εκατ. ευρώ τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος.

Η αναβάθμιση του αεροδρομίου, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό, αλλά και η αναβάθμιση των δομών υγείας και σε προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) και σε υποδομές, είναι το στοίχημα που πρέπει να δούμε να κερδίζεται για τη Μεσσηνία αυτά τα 4 χρόνια μαζί με πλήθος άλλων μικρότερων έργων.

Πάντοτε, όμως, πιστεύω για τη Μεσσηνία, ότι η μεγάλη ανάπτυξη του νομού θα έρθει από τις συνέργειες του ανθρώπινου δυναμικού της. Από την αγροτική παραγωγή με το εμβληματικό ελαιόλαδο, την αύξηση της τυποποίησής τους και την αύξηση των εξαγωγών τους, αλλά και τον τουριστικό τομέα», κατέληξε ο κ. Χρυσομάλλης.

Ιωάννης Λαμπρόπουλος: «Ευελπιστώ πως μετά 4 χρόνια η Μεσσηνία θα βρίσκεται στην κορυφή της ανάπτυξης»

Ο κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε: «Οι εκλογές τελείωσαν. Κερδισμένη είναι η χώρα μας, διότι διαθέτει μια κυβέρνηση ισχυρή και αυτοδύναμη, για να χειριστεί τα μεγάλα θέματα, να λύσει προβλήματα και να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα. Από σήμερα, όλοι οι Έλληνες ενωμένοι πορευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.

Για το νομό μας, μετά την ολοκλήρωση του δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας η πρώτη προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής.

Συγκεκριμένα:

-Να κατασκευαστεί γρήγορα ο δρόμος από την Καλαμάτα έως τη Μεθώνη, που από το 2006 ξεκίνησα τις μελέτες, με τον τότε υπουργό Υποδομών. Στη συνέχεια, από το 2019, στήριξα, με όλη μου τη δύναμη, την ορθή απόφαση του υπουργείου Υποδομών για την πάνω χάραξη, γιατί αλλιώς, με την παραλιακή, που κάποιοι πολιτικοί φανερά και κρυφά, πίεζαν τον υπουργό, δε θα γινόταν καν ο δρόμος.

-Να προγραμματιστεί και να κατασκευαστεί, ο οδικός άξονας από την Τσακώνα μέχρι τον Πύργο

-Να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά φράγματα, Φιλιατρινό και Μιναγιώτικο

-Να εκσυγχρονιστεί το αεροδρόμιό μας

-Να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και να κατασκευαστούν άλλα μικρότερα έργα.

Ευελπιστώ πως, μετά τέσσερα χρόνια, η Μεσσηνία θα βρίσκεται στην κορυφή της ανάπτυξης και της προόδου».

Περικλής Μαντάς: «Τα έργα υποδομής παραμένουν πρώτα στην ατζέντα μας»

Από την πλευρά του, ο κ. Περικλής Μαντάς, δήλωσε: «Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ελληνικός λαός μίλησε μέσα από τις κάλπες, εγκρίνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα μηνύματα της κάλπης ήταν σαφή, ηχηρά και με πολλαπλούς αποδέκτες.

Πρωτίστως προς τη δική μας παράταξη, τους αδιαμφισβήτητους νικητές των εκλογών. Διότι οι πολίτες επικρότησαν τις πολιτικές μας επιλογές, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή τους στο κεντρικό πολιτικό πρόταγμα της Νέας Δημοκρατίας για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς καθυστερήσεις, αλλά με σχέδιο και σκληρή δουλειά, οφείλουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα καλύτερο αύριο. Με δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές για όλους, με ένα καλύτερο σύστημα υγείας, με ένα αποτελεσματικότερο ψηφιακό κράτος, με προστασία της εθνικής μας επικράτειας και με ισχυρή παρουσία της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Οι κάλπες, όμως, έστειλαν και ένα ακόμη μήνυμα, προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος αυτή τη φορά. Διότι οι πολίτες αποφάσισαν ότι ο μεγάλος κύκλος της πολιτικής αστάθειας και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από δέκα περίπου χρόνια, πρέπει να κλείσει οριστικά. Και να τελειώσουμε πια με τα ψέματα και τις δολοφονίες χαρακτήρα και με τα δήθεν μονοπώλια στην ηθική, στην ανθρωπιά, στην πρόοδο και στη δημοκρατία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά όλους τους συμπολίτες μου που με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους και με έστειλαν για δεύτερη φορά ως εκπρόσωπό τους στη νέα Βουλή. Θα συνεχίσω να είμαι πάντα παρών και πάντα στο πλευρό σας, διεκδικώντας δυναμικά το καλύτερο για τον τόπο μας».

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες για τη Μεσσηνία, ο κ. Μαντάς σημείωσε: «Σε αυτό το περιβάλλον, η επόμενη μέρα για τη Μεσσηνία θα είναι απολύτως δημιουργική. Τα μεγάλα έργα του τόπου μας προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και θα βρισκόμαστε στη Βουλή για να τα υποστηρίξουμε. Το αεροδρόμιο, οι οδικοί άξονες, τα φράγματα και τα υπόλοιπα έργα υποδομής παραμένουν πρώτα στην ατζέντα μας και παίρνουν ένα προς ένα το δρόμο της υλοποίησης, αλλάζοντας καταλυτικά το πρόσωπο του νομού.

Και από την άλλη μεριά, η στήριξή μας προς τον πρωτογενή τομέα παραμένει και αυτή σταθερή και αταλάντευτη. Με προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης των αγροτών, με σχέδια αναβάθμισης των καλλιεργειών, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με μειώσεις φόρων και περαιτέρω κινητροδότηση για τη δημιουργία υγιών συνεταιριστικών σχημάτων, στεκόμαστε στο πλευρό κάθε παραγωγού, προστατεύουμε τα εθνικά μας προϊόντα και δίνουμε προστιθέμενη αξία».

Αλέξης Χαρίτσης: «Διαμορφώνεται μια αρνητική εικόνα για τις προοδευτικές δυνάμεις»

Τέλος, μετά την έκδοση του αποτελέσματος ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, μιας και χθες δεν καταφέραμε να τον εντοπίσουμε, δήλωσε στην ΕΡΤ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες για την αποτίμηση του αποτελέσματος. Δόθηκε μια μάχη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι παρών την επόμενη μέρα και θα είναι ο πρωταγωνιστής στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκτιμήσει και να βγάλει συμπεράσματα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες που πρέπει να πειστούν ότι υπάρχει μια εναλλακτική για τη χώρα. Να δούμε την πλήρη εικόνα. Όμως, διαμορφώνεται μια σαφής εικόνα και είναι ξεκάθαρα αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά για τις προοδευτικές δυνάμεις».

Β.Β.