“Τρέχει” η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Μ. Μαντίνεια -Κιτριές

“Τρέχει” η ανάπλαση  του παραλιακού  μετώπου Μ. Μαντίνεια -Κιτριές

Στη σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας πρόκειται να συζητηθεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Δυτικής Μάνης, για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Μαντίνεια – Κιτριές».

Σύμφωνα με το σκεπτικό, το κατεπείγον της συνεδρίασης οφείλεται στην αναβολή συζήτησης του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου σύμφωνα με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Βάσει της τεχνικής έκθεσης του έργου, προβλέπονται μια σειρά από παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι και τις Κιτριές, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και έχει προϋπολογισμό 6.820.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να υλοποιηθεί μια μεγάλη παρέμβαση σε μια άκρως τουριστική, αλλά και παραμελημένη περιοχή.

Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι η υλοποίηση του έργου θα γίνει εντός τριετίας. Σύμφωνα δε με την προγραμματική σύμβαση, το έργο αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με συνολικό μήκος περίπου 2,5 χλμ.

Ειδικότερα, αφορά στην κατασκευή χώρων στάθμευσης, πεζοδρομίων, περιοχών πλακοστρώσεων, φυτεύσεων και χώρων στάσης των περιπατητών με χρήση ψυχρών φωτοκαταλυτικών υλικών και με τον απαραίτητο ηλεκτροφωτισμό, σήμανση και διαχείριση επιφανειακών όμβριων στις περιοχές των οικισμών της Μικρής Μαντίνειας, Αρχοντικού, παραλίας Αβίας, νότιο και βόρειο Ακρογιάλι, παραλία Σάντοβας και Κιτριές.

Αναλυτικά, παρεμβάσεις θα γίνουν στις πιο κάτω περιοχές:

Περιοχή Α (Μικρή Μαντίνεια): εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο παράλληλα κατά μήκος της κεντρικής οδού. Συγκεκριμένα από το μνημείο Πεσόντων έως λίγα μέτρα μετά τη συμβολή με την Οδό Βασιλείου Παναγιώτου.

Περιοχή Β (Αρχοντικό): Εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο παράλληλα κατά μήκος της κεντρικής οδού, από την είσοδο του οικισμού έως την έξοδο του οικισμού στη στροφή προς παραλία Αβίας

Περιοχή C (Παραλία Αβίας): Εκτείνεται από την αρχή του παράδρομου, στη στροφή της επαρχιακής κεντρικής οδού, μετά τη λιθόκτιστη κλίμακα και νότια έως την αρχή της παραλίας, ενώ βόρεια έως το δεύτερο παράδρομο.

Περιοχή D (Βόρειο Ακρογιάλι): Εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο, από την είσοδο του οικισμού στην κατάληξη του δρόμου μέχρι την αμμουδιά της παραλίας.

Περιοχή Ε (Νότιο Ακρογιάλι): Εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο παράλληλα κατά μήκος της κεντρικής οδού και της παραλίας, από το βόρειο όριο του οικισμού μέχρι την έξοδο του οικισμού.

Περιοχή F (Σάντοβα): Εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο παράλληλα κατά μήκος της κεντρικής οδού. Συγκεκριμένα, από την αρχή της δεντροστοιχίας έως την έξοδο από τον οικισμό μετά τη στροφή.

Περιοχή G (Κιτριές): Εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο από το λιμενοβραχίονα βόρεια της παραλίας έως και λίγα μέτρα μετά το μόλο, νότια της παραλίας.