«Ατρείδες – Η επιστροφή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

«Ατρείδες – Η επιστροφή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Την παράσταση «ΑΤΡΕΙΔΕΣ Η επιστροφή» θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Πρόκειται για μία δραματουργική σύνθεση των τραγωδιών  “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, “Αγαμέμνων” του Αισχύλου και “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, εμπλουτισμένη με αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή “Τέταρτη Διάσταση” του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Συγκεκριμένα, αποσπάσματα από τους ποιητικούς μονολόγους που αφορούν στα πρόσωπα του μύθου των Ατρειδών, (Αγαμέμνων, Ορέστης, Ιφιγένεια).

Η παράσταση αφηγείται με ενιαίο και σύγχρονο τρόπο τον περίφημο και εμβληματικό μύθο των Ατρειδών. Διερευνά τον απόλυτο και αέναο αγώνα ανάμεσα στη θηλυκή και την αρσενική δύναμη, καθώς και τη συνεχή διεκδίκηση της εξουσίας.

Ο αρχετυπικός μύθος των Ατρειδών, που εμπνέει ακόμα και τη σύγχρονη ψυχανάλυση, γίνεται το μέσον για να πλησιάσουμε τεράστια και διαχρονικά ερωτήματα.

Επιβολή, θυσία, ευθύνη, εκδίκηση, απελπισία, λύτρωση, πάθος, πτώση και πολλά ακόμα ζητήματα που αναπτύσσονται μέσα από την ποίηση των αρχαίων τραγικών, αλλά και τη σοφία της παραδοσιακής ποίησης, αφού πολλά από τα χορικά έχουν αντικατασταθεί από αυτήν την πλούσια λογοτεχνική πηγή.

Τέλος, η παράσταση αγγίζει καθαρά υπαρξιακά ερωτήματα τοποθετώντας σε μια σύγχρονη φιλοσοφική διάσταση το μύθο, μέσα από την προσέγγιση και την ποιητική μάτια του Ρίτσου.

Η παράσταση είναι σχεδιασμένη ώστε να ερμηνεύονται όλοι οι ρόλοι από τέσσερις ηθοποιούς, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο μια αφηγηματική ιδιαιτερότητα και ένα συγκεκριμένο ύφος.

Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας,  8 και 9 Ιουλίου

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ & 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: Δευτέρα με Παρασκευή 10.00-13.00 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Πληροφορίες: 2721082616