Βάσεις 2023: Ξεκινά μια νέα ζωή για τους επιτυχόντες

Βάσεις 2023: Ξεκινά μια νέα ζωή για τους επιτυχόντες

Πτώση σε όλα τα τμήματα της Καλαμάτας

Με τις βάσεις που ανακοινώθηκαν χθες ολοκληρώθηκε μια δύσκολη χρονιά για τους μαθητές οι οποίοι διαγωνίστηκαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το υπουργείο ανακοίνωσε στους μαθητές με γραπτό μήνυμα το τμήμα που εισάγονται, άλλοι μπήκαν στην ιστοσελίδα των αποτελεσμάτων, ενώ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, από ελάχιστοι έως κανένας ήταν αυτοί που πήγαν στα σχολεία τους. Εκεί, πάντως, είχαν αναρτηθεί οι λίστες, χωρίς ονόματα βέβαια, διότι λόγω προσωπικών δεδομένων υπάρχει ανάλογος κωδικός ανά μαθητή.

Στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, 61.950 υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων είναι αυτοί που εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ να σημειωθεί ότι υπήρξε άνοδος σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πάτρας), κάτι που αιφνιδίασε αρκετούς υποψηφίους, αφού οι προβλέψεις έκαναν λόγω για πτώση, ειδικά των Ιατρικών Τμημάτων.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή – δηλαδή των υποψηφίων που είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο καθώς είχαν περάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της σχολής επιλογής τους – ήταν 70.714, εκ των οποίων 59.466 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.248 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ συμμετοχή στις εξετάσεις είχαν δηλώσει 97.205 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών.

Έτοιμοι για τη φοιτητική ζωή
Το «Θάρρος» μίλησε με κάποιους από τους υποψηφίους που εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη χαρά της επιτυχίας να κυριαρχεί, ενώ πλέον μετρούν αντίστροφα για να ζήσουν τη φοιτητική ζωή που τόσο περίμεναν.

Στην πρώτη της επιλογή, που ήταν το Μαθηματικό της Αθήνας, θα σπουδάσει η Κωνσταντίνα Καρρά, με τη χαρά της να μην κρύβεται.

Η χρονιά για την ίδια ήταν δύσκολη, αλλά αυτό που τη βοήθησε να αποβάλλει το άγχος ήταν το βόλεϊ, οπότε κατάφερε να τα ισορροπήσει όλα.

Σχετικά με τις βάσεις, περίμενε άνοδο στο Μαθηματικό, αλλά αυτό δεν την άγχωνε, μιας και με τα μόρια που είχε συγκεντρώσει είχε περιθώρια.


Ιατρική στη Θεσσαλονίκη θα σπουδάσει ο Κανέλλος Σκουρτσίδης, σχολή που είχε ως στόχο και αυτή η εξέλιξη τον κάνει χαρούμενο. Οι βάσεις, όπως είπε, πήγαν κόντρα στις εκτιμήσεις, αφού υπήρξε άνοδος, ενώ μιλώντας για τη χρονιά που πέρασε, παρατήρησε ότι υπήρχε αρκετό διάβασμα, αλλά κυρίως πρόγραμμα. Έτσι ο στόχος επετεύχθη.


Ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Γιάννη Ηλιόπουλο, αφού τελικά θα σπουδάσει στη Νομική Θεσσαλονίκης και όχι της Κομοτηνής, όπου είχε εξασφαλίσει μια θέση λόγω των μορίων που είχε συγκεντρώσει.

Συμπλήρωσε δε, ότι είναι διπλά ευχαριστημένος, αφού πήρε ένα ρίσκο δίνοντας για δεύτερη φορά, ρίσκο που τελικά «του βγήκε» και πλέον ετοιμάζεται για τη συμπρωτεύουσα.


Η Κατερίνα Θεοτοκάτου θα σπουδάσει στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως είπε, πήγε πολύ καλά, με τη χρονιά που πέρασε να είναι δύσκολη. Πλέον, όπως είπε, ετοιμάζεται για τη φοιτητική ζωή, «κάτι άγνωστο αλλά ωραίο».


Ο Κώστας Γιάνναρης κατάφερε να εισαχθεί εκεί που ήθελε και πλέον ετοιμάζεται για Σχολή Αστυφυλάκων. Δήλωσε δε ανακουφισμένος, αφού οι κόποι του ανταμείφθηκαν και τώρα περιμένει ενημέρωση για να παρουσιαστεί στη σχολή του.


Στη Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκης εισήχθη ο Κυριάκος Μανωλέας, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος, αλλά κυρίως ανακουφισμένος. Οι βάσεις, όπως είπε, περίμενε να έχουν πτώση, αλλά ειδικά στα Ιατρικές Σχολές υπήρξε μεγάλη άνοδος, κάτι που δεν περίμενε, όπως και πολλοί άλλοι.


Χαρούμενη με το αποτέλεσμα που πέτυχε είναι η Φένια Μακρή, καθώς εισήχθη στο Χημικό Ιωαννίνων. Όπως μας είπε η ίδια, ήταν η δεύτερη σχολή που είχε βάλει στο μηχανογραφικό λόγω επιλογής πόλης.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη φετινή χρονιά, η Φένια θυμάται ότι δυσκολεύτηκε κυρίως λόγω του άγχους για το εάν θα καταφέρει τους στόχους της. «Ήταν αρκετά σημαντική για μένα η στήριξη που είχα από τους καθηγητές και την οικογένειά μου, οι οποίοι με βοήθησαν πάρα πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Στη Σχολή Αστυφυλάκων εισήχθη η Αγάπη Λαπιώτη, έχοντας συγκεντρώσει 16.140 μόρια.

Δηλώνοντας άκρως ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, καθώς ήταν η πρώτη της επιλογή σε σχολή, σημειώνει ότι ο σύντομος απολογισμός της φετινής χρονιάς για την ίδια «είναι όλες οι στιγμές άγχους που μεσολάβησαν». «Η φετινή χρονιά γενικότερα κύλησε με αρκετές δυσκολίες και άγχη, γιατί έπρεπε να πειθαρχήσουμε στην πίεση, στο χρόνο και στον όγκο της ύλης, όμως όλα τελικά πήγαν καλά και φτάσαμε στο τέλος», εξηγεί.


Παρότι η Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης στην οποία εισήχθη ο Χρήστος Μανιάτης ήταν η τρίτη επιλογή που είχε θέσει σε σειρά προτίμησης, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει 18.120 μόρια, ο ίδιος δηλώνει αρκετά ευχαριστημένος, αφού πρόκειται για μια πολύ καλή σχολή.

Κοιτάζοντας πλέον το μέλλον με αισιοδοξία, αυτό που ξεχωρίζει μεταξύ των αναμνήσεων από τη φετινή χρονιά είναι η αρκετή προσπάθεια που κατέβαλε, μιας και οι συνθήκες ήταν απαιτητικές. «Το διάβασμα ήταν απαιτητικό, όπως και τα διαγωνίσματα και γενικότερα η προετοιμασία των Πανελληνίων. Η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη δοκιμασία για ψυχολογικούς λόγους περισσότερο, γιατί έπρεπε να περιοριστούν άλλα πράγματα. Γενικά ήταν ένα δύσκολο τεστ, στο οποίο τελικά αντεπεξήλθα», καταλήγει.


Οι βάσεις για τα τμήματα της Καλαμάτας
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι βάσεις (ΓΕΛ Ημερήσια) για τα τμήματα της Καλαμάτας, αφού τα έξι από τα οκτώ είναι κάτω από το «10».

Ειδικότερα, τα πρώτα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που δημιουργήθηκαν στην Καλαμάτα έμειναν και φέτος κάτω από το 10, με το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών να έχει ως βάση τα 9.035 μόρια, με πτώση 415 μορίων σε σχέση με το 2022.

Στο Τμήμα Φιλολογίας η βάση για φέτος διαμορφώθηκε στα 9.510 μόρια, με πτώση 700 μορίων σε σχέση με πέρυσι.

Στα τμήματα που έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο, καθώς ανήκαν στο ΤΕΙ, σημειώθηκαν οι εξής αλλαγές:

Τμήμα Γεωπονίας: 9.220 μόρια, πτώση 176 μόρια.

Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών: 8.645 μόρια, πτώση 345 μόρια

Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας: 11.460 μόρια, πτώση 390 μόρια

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: 9.870 μόρια, πτώση 170 μόρια

Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: 8.450 μόρια, πτώση 685 μόρια

Τμήμα Λογοθεραπείας: 11.800 μόρια, πτώση 400 μόρια.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση – Χριστίνας Μανδρώνη