Απάτες: Έκαναν τους αστυνομικούς και «σάρωναν» όλη την Πελοπόννησο

Απάτες: Έκαναν τους αστυνομικούς και «σάρωναν» όλη την Πελοπόννησο

«Σκηνοθετούσαν» θανατηφόρα τροχαία και έπαιρναν συγγενείς, ζητώντας χρήματα και χρυσαφικά για να «γλιτώσουν» τους δικούς τους

Έντεκα τουλάχιστον απάτες, καθώς και απόπειρες, σε Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, εξιχνιάστηκαν έπειτα από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άργους-Μυκηνών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Τρίπολη,  συνελήφθη ένας 42χρονος Βούλγαρος, κατά του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτες και απόπειρες απατών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του.

Πώς δρούσαν
Τα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκε ο 42χρονος τηλεφωνούσαν στα θύματά τους προσποιούμενα τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα είχαν προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρηματικά ποσά ή τιμαλφή, προκειμένου οι συγγενείς τους να απαλλαχθούν από τις νομικές συνέπειες. 

Επιπλέον, οι δράστες που είχαν το ρόλο της επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα, προκειμένου να αποφύγουν την ενημέρωση των οικείων ή των Διωκτικών Αρχών από τους παθόντες, τους μιλούσαν συνεχώς, ώστε η γραμμή επικοινωνίας να παραμένει ανοιχτή, ενημερώνοντας παράλληλα τον 42χρονο, που είχε το ρόλο της παραλαβής των χρημάτων/τιμαλφών, για τον τρόπο παραλαβής τους.

Η μοιραία παραλαβή για τον 42χρονο
Το πρωί της Πέμπτης οι δράστες, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, επικοινώνησαν με ανήλικη και με το πρόσχημα εμπλοκής της μητέρας της σε τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ανηλίκου, την έπεισαν να συλλέξει τιμαλφή μεγάλης αξίας, για να τα παραδώσει στον 42χρονο, ο οποίος θα μετέβαινε στην οικία της για να τα παραλάβει.

Η ανήλικη κατάφερε να ειδοποιήσει την Αστυνομία και στήθηκε επιχείρηση από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης, οι οποίοι εντόπισαν όχημα που οδηγούσε ο 42χρονος, προτού μεταβεί στην οικία της ανήλικης, όπου και τον συνέλαβαν.

Τα πρώτα στοιχεία
Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 29 Ιουλίου έως και 17 Αυγούστου ο 42χρονος μαζί με άγνωστους συνεργούς του, σε περιοχές των Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, είχαν διαπράξει συνολικά 6 περιπτώσεις απατών και 5 περιπτώσεις αποπειρών απάτης.

Από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, στο όχημα, αλλά και στο συλληφθέντα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κοσμημάτων και ρολογιών χειρός, συλλογή νομισμάτων και χαρτονομισμάτων από διάφορες χώρες, κινητό τηλέφωνο, καπέλο τύπου “jockey”, 2 ζεύγη γυαλιών και το χρηματικό ποσό των 4.535 ευρώ ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Τέλος, κατασχέθηκε το ως άνω όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης για την ταυτοποίηση των συνεργών του ανωτέρω και την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Συμβουλές από την Αστυνομία
Η Ελληνική Αστυνομία για ακόμα μια φορά δίνει συμβουλές προς τους πολίτες, προκειμένου να μην πέφτουν θύματα απατών.

Μεταξύ άλλων:

-Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας

-Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.). Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι

-Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού

-Να μην πείθεστε από αγνώστους οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει

-Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση