Συζητήθηκε προσωρινή διαταγή για τη δυσοσμία από το «σκουπιδοεργοστάσιο»

Συζητήθηκε προσωρινή διαταγή για τη δυσοσμία από το «σκουπιδοεργοστάσιο»

Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου

Η προσωρινή διαταγή της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις και πιστοποιήσεις της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, που έχει καταθέσει ο Δήμος Οιχαλίας, συζητήθηκε χθες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Βασικό αίτημα είναι να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου έως ότου σταματήσει το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην περιοχή, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή των κατοίκων.

Η απόφαση για την προσωρινή διαταγή αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται και η απόφαση για την προσφυγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της Καλλιρρόης για τον τρόπο εισόδου και εξόδου των απορριμματοφόρων από το εργοστάσιο διαχείρισης.

Και οι κάτοικοι
Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας χθες παρευρέθησαν αρκετοί κάτοικοι της Καλλιρρόης για να στηρίξουν το αίτημα του Δήμου Οιχαλίας, όπως άλλωστε είχε κάνει και Δήμος στη συζήτηση των δικών τους αιτημάτων.

Από την άνοιξη οι κάτοικοι της Καλλιρρόης και των γύρω περιοχών έχουν ενεργοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να αποδείξουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τους ίδιους και τα χωριά τους από τη λειτουργία του εργοστασίου, η οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν ακολουθεί τους όρους και τους κανόνες που έχουν εγκριθεί.

Το αίτημά τους στηρίζει και ο Δήμος Οιχαλίας και γι’ αυτό, έπειτα από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 21 Σεπτεμβρίου ο Δήμος κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρείας με την επωνυμία Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (ΜΑΕ) και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Απόφαση ΣτΕ
Στη χθεσινή διαδικασία οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν πρόσθετη παρέμβαση, ενώ κλήθηκε και κατέθεσε ο πρόεδρος της Καλλιρρόης κ. Κυριακόπουλος.

Μετά τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής, ο δικηγόρος των κατοίκων Τάσος Κοσμάς  σημείωσε πως πρόκειται για ένα μεγάλο αγώνα των κατοίκων και του Δήμου της περιοχής, καθώς η δυσοσμία από το εργοστάσιο είναι αφόρητη. Μάλιστα, είπε ότι την άσχημη αυτή κατάσταση έχει παραδεχθεί σε συνέντευξη Τύπου και ο περιφερειάρχης, αλλά αντί να βελτιωθεί, έχει γίνει χειρότερη.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο στο 4ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η προσφυγή τω κατοίκων της Καλλιρρόης για τη λειτουργία του εργοστασίου.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση από το ΣτΕ αναμένεται εντός των ημερών.

Της Βίκυς Βετουλάκη