Τεράστιοι βράχοι στον Ταΰγετο σπάνε από την πίεση του βουνού

Τεράστιοι βράχοι στον Ταΰγετο σπάνε από την πίεση του βουνού

Σπασμένους βράχους στην περιοχή του δρόμου που οδηγεί σε Μαχαλά και Νέδουσα στον Ταΰγετο εντόπισε ο γεωλόγος – γεωτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας στην κουβέντα που είχαμε πως πρόκειται για πολύ σοβαρό φαινόμενο, καθώς δείχνει ότι το βουνό «κινείται» και ασκεί πιέσεις στα εδάφη.

Οι κατολισθήσεις είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της περιοχής, που ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Αντωνόπουλος εξέφρασε φόβους για το ποια θα είναι η αντίδραση κάποιων τέτοιων ευαίσθητων σημείων του ορεινού όγκου, όταν θα έχουμε βροχοπτώσεις.

Σπάνε οι βράχοι
Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνόπουλος, ο ένας βράχος έχει μια κάθετη τομή, αρκετά μεγάλη, την οποία παρατηρεί να δημιουργείται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Σε μικρή απόσταση, περίπου 20 μέτρα, τις τελευταίες μέρες ένας δεύτερος μεγάλος βράχος παρουσίασε επίσης μια μεγάλη κάθετη τομή. Το σημείο βρίσκεται στο δρόμο προς Μαχαλά, πάνω από τις αποθήκες πατάτας του υπουργείου Γεωργίας, ενώ ο βράχος, λίγο πριν από τη στροφή «Μαχαλά», εμφανίζει έντονες ρηγματώσες, οι οποίες έχουν γίνει πρόσφατα, όπως σχολίασε ο κ. Αντωνόπουλος

Και πρόσθεσε: «Το βουνό φαίνεται ότι “κινείται” ακόμα και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει αυτά τα φαινόμενα. Οι βράχοι σπάνε από την πίεση του βουνού. Το όλο σημείο βρίσκεται δίπλα στο Μαχαλιώτικο ποτάμι».

Ο κ. Αντωνόπουλος επισήμανε ότι παρατηρεί πάρα πολύ καιρό το σημείο: «Εμείς βλέπουμε μόνο το βράχο σπασμένο, αλλά σπάει όλο το χώμα, σπάει μέσα όλο το βουνό. Ο ένας βράχος σπάει εδώ και ένα χρόνο και ο άλλος έσπασε τώρα πρόσφατα. Αυτό δείχνει ότι αν βρέξει, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να γίνει μεγάλη κατολίσθηση. Θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο πρόβλημα σε πιο δύσκολο σημείο απ’ ό,τι παλαιότερα. Τα έργα αποκατάστασης που έχουν γίνει σταματούν πολύ πιο πριν, πριν από τις αποθήκες πατάτας. Το σημείο αυτό είναι κομβικό. Αν σε εκείνο το σημείο γίνει κατολίσθηση, θα έχουμε πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας και επειδή το πρανές είναι πολύ απότομο, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο και θα κοπεί ο δρόμος προς Νέδουσα – Μαχαλά, αλλά και ο εναλλακτικός δρόμος προς Τουριστικό».

Καταλήγοντας ο κ. Αντωνόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις πάνω από το σημείο με καλά αποστραγγιστικά έργα, προκειμένου να μην μπαίνουν νερά στο πρανές και το νερό να φεύγει μέσα από το ρέμα.

Της Βίκυς Βετουλάκη