Αμπέλι: Πώς υποβάλλεται η δήλωση συγκομιδής

Αμπέλι: Πώς υποβάλλεται η δήλωση συγκομιδής

Έως τις 15 Δεκεμβρίου μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων έχουν δικαίωμα να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις. Αυτές αφορούν στους κατόχους των οποίων η παραγωγή σταφυλιών προορίζεται για οινοποίηση. Επίσης, με την υποβολή της δήλωσης συγκομιδής αμπελουργοί θα έχουν και τη δυνατότητα να αποστάξουν τσίπουρο.

Πώς υποβάλλεται η δήλωση

Για την υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής αμπελοοινικών προϊόντων ισχύουν τα εξής:

Α) Οι αμπελουργοί μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση. Στην περίπτωση αυτή και μόνο συμπληρώνεται στο πεδίο «προορισμός» η ένδειξη «ιδιοκατανάλωση – Συνεταιριστικό οινοποιείο».

Β) Αμπελουργοί (μη μέλη συνεταιριστικών οινοποιείων/ ομάδων παραγωγών) που επιθυμούν να παράξουν οίνο από αμπελοτεμάχια της δικής τους εκμετάλλευσης, στο οινοποιείο που διαθέτουν ή με τη χρήση εγκαταστάσεων άλλου οινοποιείου (φασόν), θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένοι στην ψηφιακή υπηρεσία των «Δηλώσεων παραγωγής οίνου» ως «οινοποιοί» ή ως «οινοποιοί – χωρίς εγκατάσταση» αντίστοιχα. Στην περίπτωση αυτή, στο πεδίο «προορισμός» οι αμπελουργοί – οινοποιοί συμπληρώνουν την ένδειξη «οινοποίηση από τον δηλούντα» και οι αμπελουργοί – οινοποιοί χωρίς εγκατάσταση συμπληρώνουν την ένδειξη «φασόν».

Γ) Μόνο οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση έως και του ενός (1) στρέμματος και ανώτατο όριο παραγωγής τα 1.700 κιλά σταφυλιών συμπληρώνουν:

–Όταν παράγουν οίνο, στο πεδίο «προορισμός» την ένδειξη «ιδία χρήση» και στο πεδίο «προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «οίνος»

–Όταν οδηγούν την ποσότητα τους για απόσταξη στο πεδίο «προορισμός» την ένδειξη «ιδία χρήση» και στο πεδίο «προορισμός σταφυλιών» πληκτρολογούν την ένδειξη «απόσταξη».

Δ) Οι αμπελουργοί με συνολική αμπελουργική εκμετάλλευση μεγαλύτερη του ενός (1) στρέμματος δύνανται να οδηγήσουν ποσότητα σταφυλιών για απόσταξη συμπληρώνοντας στο πεδίο «προορισμός» την ένδειξη «απόσταξη».

Σε περίπτωση μηδενικής παραγωγής οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο π.χ. αναδιάρθρωση, περονόσπορο, καύσωνα κ.ά.). Για να ισχύει η υποβολή της δήλωσης συγκομιδής θα πρέπει στην ηλεκτρονική εφαρμογή να έχει γίνει «οριστικοποίηση».

Έλεγχοι και κυρώσεις

Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και 5 αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για το χαρακτηρισμό τους ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση»: αμπελουργική έκταση στην οποία δεν εκτελούνται πλέον τακτικές καλλιεργητικές εργασίες με σκοπό τη λήψη εμπορεύσιμου προϊόντος, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται από τα κράτη μέλη, και της οποίας η εκρίζωση έχει ως αποτέλεσμα να μη δικαιούται ο παραγωγός να λάβει άδεια για αναφύτευση (άρθρο 66 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013). Στην περίπτωση καθυστέρησης ή μη υποβολής της δήλωσης συγκομιδής προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα από 100 έως και 5.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής για την αμπελοοινική περίοδο 2023-2024 γίνεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr).