Πατάτα Μεσσηνίας: Βροχές καθυστερούν τη συγκομιδή, πρόβλημα διακίνησης σε εγχώρια αγορά

Πατάτα Μεσσηνίας: Βροχές καθυστερούν τη συγκομιδή, πρόβλημα διακίνησης σε εγχώρια αγορά

Συνεχίζεται η συγκομιδή ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία. Η ποιότητα είναι άριστη φέτος ωστόσο οι βροχές δημιουργούν προβλήματα και καθυστερούν τη συγκομιδή.

Συνεχίζεται η συγκομιδή ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσηνίας. Η ποιότητα είναι άριστη φέτος ωστόσο οι βροχές δημιουργούν προβλήματα και καθυστερούν την συγκομιδή.

Ο παραγωγός και εξαγωγέας κ. Γεώργιος Γκούμας, από την εταιρία Agrexpo, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η συγκομιδή της πατάτας στην Μεσσηνία ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία που αποτελεί ρεκόρ για την καλλιέργεια. Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα της συγκομιδής και οι βροχοπτώσεις δημιουργούν κάποια πρόβλημα. Την Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε το τοπ της ζήτησης και αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαμε να συγκομίσουμε το 50% της παραγωγής. Εκτιμώ ότι φέτος η παραγωγή πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας στην Μεσσηνία θα κυμανθεί σε περίπου 8.000 τόνους. Σε πανελλαδικό επίπεδο η ελληνική παραγωγή πατάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους.

Η πρώτη εβδομάδα της συγκομιδής ξεκίνησε με την ποικιλία Βόγιατζερ με τιμή παραγωγού στα 55 λεπτά το κιλό. Τις επόμενες μπήκαν στην συγκομιδή και οι ποικιλίες Spunta και Farinda και η τιμή παραγωγού έπεσε γύρω στα 50 λεπτά. 

Φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη αρκετές ποσότητες εξήχθησαν σε Τσεχία και Πολωνία ενόψει και του Καθολικού Πάσχα. Αντίθετα με προβλήματα γίνεται η διακίνηση στην εγχώρια αγορά. Κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ βγάζουν εκτός ράφι την πατάτα Μεσσηνίας. Μπορείς να βρεις πατάτες Κύπρου και Αιγύπτου αλλά όχι Μεσσηνιακές. Είναι οξύμωρο να βρίσκεις πατάτες από Μεσσηνία στα σούπερ μάρκετ της Πολωνίας και της Τσεχίας και να μην μπορείς να βρεις στην χώρα μας. Έτσι υπάρχει «πίεση» στις τιμές παραγωγού σήμερα στην Μεσσηνία και το επόμενο διάστημα σε Ηλεία και Αχαΐα. Για το θέμα θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχω κάνει εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και πουθενά δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση». 

Ο κ. Γεώργιος Δουρούμης, παραγωγός από την Μεσσήνη αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μείωση στρεμμάτων και χαμηλές αποδόσεις. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται γύρω στα 44 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι παραγωγοί φοβούνται μήπως πέσουν περισσότερο οι τιμές αν ξεκινήσει εντατικά η συγκομιδή και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αυξηθούν οι ποσότητες φρέσκιας πατάτας στην αγορά».

Πηγή: Agrotypos.gr