Δωρεάν μάθημα: Μάθε πώς να χρησιμοποιείς έναν αυτόματο απινιδωτή

Δωρεάν μάθημα: Μάθε πώς να χρησιμοποιείς έναν αυτόματο απινιδωτή

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας που στερεί τη ζωή μέσα σε λίγα λεπτά ακόμα και σε νέους ανθρώπους. Με δεδομένο ότι το ασθενοφόρο χρειάζεται τουλάχιστον μερικά λεπτά, για να έρθει στο σημείο του συμβάντος, αν δεν παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον ασθενή, οι πιθανότητές του να επιβιώσει μειώνονται δραματικά.

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή λύνει αυτό το πρόβλημα, με δεδομένο μάλιστα ότι μπορεί να γίνει και από μη εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Πώς, όμως, χρησιμοποιείται ο αυτόματος απινιδωτής;

Διάβασε παρακάτω πώς γίνεται βήμα βήμα η διαδικασία και απόκτησε την ευκαιρία να σώσεις ζωές!

Τι είναι ο αυτόματος απινιδωτής και γιατί είναι απαραίτητος;

Ο αυτόματος απινιδωτής είναι η ιατρική συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά, ώστε ο ρυθμός της να επανέλθει σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, όμως με την απινίδωση μπορεί να επανέλθει ο σφυγμός. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής προλαβαίνει να μεταβεί στο νοσοκομείο και αυξάνονται οι πιθανότητές του να αναρρώσει.

Αυτόματοι απινιδωτές βρίσκονται σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γήπεδα, λιμάνια, αεροδρόμια και χώρους εκδηλώσεων, και είναι ιδιαίτερα εύχρηστοι, καθώς παρέχουν εύκολες οδηγίες. Έτσι, με μια μικρή εξοικείωση μπορεί να τους χρησιμοποιήσει και άτομο που δεν έχει ιατρικές γνώσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον αυτόματο απινιδωτή σε περίπτωση ανάγκης.

Η χρήση του αυτόματου απινιδωτή βήμα βήμα

Ο απινιδωτής έχει στο κουτί του οδηγίες με εικόνες και ηχητικά μηνύματα στα ελληνικά, με βάση τις οποίες ο καθένας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Αν, λοιπόν, συναντήσεις άτομο που δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν ανταποκρίνεται, θα πρέπει να κάνεις τα εξής (αφού φυσικά πρώτα έχεις καλέσει το 166):

  1. Αφαίρεσε όλα τα ρούχα στο άνω μέρος του ασθενούς, ώστε να μπορεί να υπάρξει επαφή των ηλεκτροδίων με το δέρμα χωρίς κανένα εμπόδιο. Εάν χρειαστεί, για πιο γρήγορα, μπορείς να κόψεις τα ρούχα με το ψαλίδι που υπάρχει στο κουτί του απινιδωτή.
  2. Ενεργοποίησε τον απινιδωτή πατώντας το πράσινο κουμπί και ακολούθησε τις οδηγίες του.
  3. Άνοιξε τα ηλεκτρόδια και σύνδεσέ τα στο δέρμα του ασθενούς, ένα σε κάθε πλευρά του στήθους, όπως φαίνεται στην εικόνα που υπάρχει στην εσωτερική πλευρά του απινιδωτή. Είναι σημαντικό να τοποθετηθούν και τα δύο ηλεκτρόδια, έτσι ώστε να γίνει με ακρίβεια η ανάλυση του καρδιακού ρυθμού.
  4. Μόλις τοποθετηθούν τα ηλεκτρόδια, δεν θα πρέπει κανείς να αγγίζει τον ασθενή, οπότε η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) θα πρέπει να σταματήσει.
  5. Άφησε τον απινιδωτή να αναλύσει τον καρδιακό ρυθμό, ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται ή όχι απινίδωση. Το βήμα αυτό γίνεται αυτόματα, καθώς δεν απαιτείται καμία ιατρική γνώση από τον χειριστή για την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού. Αν, για παράδειγμα, ο ασθενής έχει λιποθυμήσει χωρίς να έχει πρόβλημα στην καρδιά, η ανάλυση του καρδιακού του ρυθμού θα το δείξει και δεν θα γίνει απινίδωση.
  6. Ο απινιδωτής θα δώσει οδηγίες να πατήσεις το κουμπί ΣΟΚ, ώστε να χορηγηθεί ηλεκτρικό σοκ για την επανεκκίνηση της καρδιάς, εφόσον χρειάζεται. Υπάρχουν και απινιδωτές που χορηγούν αυτόματα το σοκ χωρίς να απαιτείται το πάτημα κάποιου κουμπιού.
  7. Στη συνέχεια, ο απινιδωτής θα πει αν έχει γίνει η απινίδωση και αν πρέπει να ξαναγίνει.
  8. Συνέχισε να κάνεις ΚΑΡΠΑ, εφόσον γνωρίζεις, έως ότου ο ασθενής δείξει σημάδια ζωής ή ο απινιδωτής δώσει φωνητική οδηγία ότι πρέπει να γίνει ξανά ανάλυση του καρδιακού ρυθμού.

Συμπερασματικά, η χρήση του απινιδωτή είναι απλή και απόλυτα ασφαλής τόσο για τον χειριστή όσο και για τον ασθενή. Ο χειριστής, ακόμα και χωρίς ιατρικές γνώσεις, δεν κινδυνεύει να πάθει τίποτα απολύτως, αλλά ούτε και να κάνει κακό στον ασθενή. Άλλωστε, ο αυτόματος απινιδωτής δεν χορηγεί ποτέ ηλεκτρικό σοκ, αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο με βάση την ανάλυση του καρδιακού ρυθμού.

Μάθε περισσότερα για τη λειτουργία και τη χρήση του αυτόματου απινιδωτή εδώ.