Λαμπρός ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα

Λαμπρός ο εορτασμός του «ΟΧΙ» στην Καλαμάτα

Με σύμμαχο τον καιρό και την παρουσία πλήθους κόσμου εορτάστηκε φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα.

Η έναρξη των σημερινών επετειακών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη δοξολογία υπό το σαβασμιώτατο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ενώ με το πέρας της ακολουθίας πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων υπέρ των πεσόντων στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που ακολούθησε ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Στους εορτασμούς παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και άλλοι αυτοδιοικητικοί.

Επετειακά μηνύματα

Σε δηλώσεις του, με αφορμή τους εορτασμούς για την 28η Οκτωβρίου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας σημείωσε ότι «η μέρα στέλνει ένα παγκόσμιο μήνυμα ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη, ο σεβασμός στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και της αυτοάμυνας, είναι τα εχέγγυα τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν και να στερεώσουν την ειρήνη, τη συνύπαρξη και την ενότητα των λαών».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης υπογράμμισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά έχει δείξει στο ιστορικό παρελθόν ότι όποτε χρειάστηκε, έδειξε την ανδρεία και την αγάπη της για την ελευθερία, θυσιάζοντας τα παιδιά της, αλλά δίνοντας αγώνες που έμειναν ιστορικοί στην πορεία των χρόνων. Θέλω να πιστεύω ότι για τους δύο πολέμους που γίνονται κοντά στην περιοχή μας θα επικρατήσει η λογική και η ψυχραιμία, και η Ελλάδα θα συμβάλλει στο να μπορέσει να αποκατασταθεί αυτή η ηρεμία για το καλό όλων μας».

Ακολούθως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «Τη σημερινή ημέρα τιμούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας. Είναι ημέρα μνήμης επίσης σήμερα για τον Ιωάννη Μεταξά ο οποίος εξόπλισε τη χώρα, την οργάνωσε με αποτέλεσμα η συμβολή του να είναι εξόχως σημαντική στο Έπος του ’40. Και είναι ημέρα η σημερινή που πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τους αγωνιστές για να κρατήσουμε την πατρίδα μας ελεύθερη».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε ότι «Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί για όλους του Έλληνες και τις Ελληνίδες ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας. Το ηχηρό και αποφασιστικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων απέναντι στον επίδοξο και ισχυρό κατακτητή αποτελεί για τις νεότερες γενιές ισχυρή παρακαταθήκη. Το Έπος του ’40 δείχνει ότι μόνο με ομόνοια και ομοψυχία μπορούμε να πετύχουμε».