Ενημερωτική εκδήλωση στην Κυπαρισσία για το μητρικό θηλασμό και την εργασία

Ενημερωτική εκδήλωση στην Κυπαρισσία για το μητρικό θηλασμό και την εργασία

Με στόχο ο μητρικός θηλασμός να δουλέψει κατά την παραγωγική διαδικασία μιας γυναίκας, διεξήχθη ενημερωτική δράση το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00  μετά το μεσημέρι, στο “SQUARE cafe” στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, από τις μαίες της εκεί Νοσηλευτικής Μονάδας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού!

Κατά τη διάρκεια της δράσης έγινε διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού για το μητρικό θηλασμό, αλλά και ενημέρωση και παροχή συμβουλών για θέματα που αφορούν στο θηλασμό των βρεφών.

Η μαία της Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Σοφία Κουμουνδούρου, σημείωσε σχετικά: «Φέτος η Παγκόσμια Εβδομάδα του Μητρικού Θηλασμού έχει θέμα “Θηλασμός και Εργασία”. Πολλές φορές η γυναίκα έρχεται στο δίλημμα, όταν θα πρέπει να γυρίσει στην εργασία της ή όταν θα αποφασίσει να θέσει τον εαυτό της πάλι στην παραγωγική διαδικασία, εάν θα συνεχίσει να θηλάζει ή όχι. Πολλές φορές δε συναντάμε γυναίκες οι οποίες απορρίπτουν εξαρχής το θηλασμό μόνο και μόνο στην προοπτική ότι σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει η εργασία τους. Θα θέλαμε να τονίσουμε φέτος στις γυναίκες ότι αυτό δε θέλουμε να είναι ένα δίλημμα. Δε σημαίνει ότι η εργασία συνδυάζεται και με τον απογαλακτισμό. Μπορεί η γυναίκα, με ένα σχεδιασμό, με μια οργάνωση και ένα σωστό προγραμματισμό, να συνεχίσει να θηλάζει το μωρό της.

Θα πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα, γύρω στις δέκα με είκοσι μέρες πριν αναλάβει πάλι τα καθήκοντα της εργασίας της, να συλλέξει γάλα, να αποθηκεύσει γάλα, έτσι ώστε ένα τρίτο πρόσωπο να το δώσει στο μωρό. Θα πρέπει οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες να θέτουν ένα φιλικό πλαίσιο στην εργασία για το μητρικό θηλασμό. Θα πρέπει επίσης οι εργοδοτικοί φορείς να στηρίξουν το μητρικό θηλασμό με τηλεργασία, με ευέλικτο – σπαστό ωράριο, ίσως διακεκομμένο, ακόμα ακόμα και με την παροχή αδειών μητρότητας, είτε με είτε χωρίς απολαβές χρηματικές.

Πολύ σημαντικό ρόλο δε, στο τέλος, προσθέτω, παίζει η οικογένεια, ο σύντροφος, διότι είναι αυτοί που θα ενθαρρύνουν αλλά και θα στηρίξουν, θα υλοποιήσουν, αν θέλετε, το θηλασμό μέσα στην εργασία. Να κάνουμε, δηλαδή, το θηλασμό να δουλέψει κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας μιας γυναίκας».

Του Ηλία Γιαννόπουλου