Κάνοντας το μητρικό θηλασμό στην εργασία… να δουλέψει

Κάνοντας το μητρικό  θηλασμό στην εργασία… να δουλέψει

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε 1 – 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Φέτος ο εορτασμός επικεντρώνεται στο θηλασμό, την απασχόληση και την εργασία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο μητρικός θηλασμός συστήνεται να αποτελεί την αποκλειστική τροφή του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, ενώ μπορεί να συνεχιστεί με παράλληλη εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι την ηλικία των δύο ετών ή για όσο καιρό επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Σε αυτό το διάστημα η μητέρα αναγκάζεται ή είναι επιλογή της ίδιας να θέσει τον εαυτό της στην παραγωγική διαδικασία.

Η επιστροφή της θηλάζουσας μητέρας στην εργασία πολλές φορές γίνεται η αιτία της διακοπής του θηλασμού. Συχνά, μάλιστα, η προοπτική και μόνο της επιστροφής αυτής οδηγεί στην απόφαση να μη θηλάσει καθόλου το μωρό της, με τη σκέψη ότι σύντομα θα χρειαστεί να σταματήσει λόγω εργασίας.

Ίσως ένα δίλημμα που στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να υπάρχει! Η επιστροφή στην εργασία δεν πρέπει να συνδυάζεται με τον απογαλακτισμό. Η αλήθεια είναι ότι εργασία και θηλασμός μπορούν να συνδυαστούν και παρ’ όλο που χρειάζεται σχεδιασμός, οργάνωση και προσπάθεια, πραγματικά αξίζει τον κόπο, μια που τα οφέλη για την εργαζόμενη μητέρα και το παιδί της είναι πολλά.

Η μητέρα νιώθει ικανοποίηση βλέποντας ότι μπορεί να προσφέρει μέσω του θηλασμού, την τρυφερότητα και την προσοχή που χρειάζεται το μωρό της.

Νιώθει λιγότερες ενοχές όταν αφήνει το μωρό, μια που αυτό λαμβάνει το γάλα της ακόμα και όταν δεν είναι η ίδια εκεί.

Έχει το πλεονέκτημα να αναπληρώνει πολύ εύκολα το συναισθηματικό έλλειμμα που δημιουργεί η απουσία της στο μωρό, αφού μόλις επιστρέψει θα το πάρει αγκαλιά και θα του προσφέρει κάτι που μόνο εκείνη μπορεί, εξασφαλίζοντας μια πολύ ομαλή και τρυφερή επανασύνδεση.

Επιπροσθέτως, ο θηλασμός βοηθά την εργαζόμενη μητέρα να επιβραδύνει τους εντόνους ρυθμούς της καθημερινότητας, μιας και μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει τη διαδικασία του θηλασμού.

Διαπιστώνει πόσο βοηθά ο θηλασμός το παιδί της να μην αρρωσταίνει εύκολα, πράγμα σημαντικό για μια εργαζόμενη γυναίκα.

Τέλος, η διατήρηση της γαλουχίας προσφέρει αυξημένη προστασία στη μητέρα από παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο μαστού και οστεοπόρωση.

Όσο αφορά στο μωρό, η διατήρηση όλων των ευεργετικών επιδράσεων του μητρικού θηλασμού παρατείνονται. Οδηγούμαστε έτσι στην πληρέστερη νευρολογική ωρίμανση, σε λιγότερες ασθένειες και λοιμώξεις, στην προστασία του μωρού από διαβήτη, παχυσαρκία κ.λπ.

Στην ευκολότερη αναπλήρωση του συναισθηματικού ελλείμματος που δημιουργεί στο μωρό η απουσία της μητέρας.

Και στη διατήρηση του ισχυρού δεσμού της δυάδας (μητέρας – βρέφους).

Σκοπός, λοιπόν, των κυβερνήσεων και των φορέων θα πρέπει να είναι η χάραξη πολιτικής για την ενδυνάμωση του γονικού ρόλου και τη διατήρηση ενός φιλικού προς το θηλασμό εργασιακού περιβάλλοντος. Βελτιώνοντας όσο τoν δυνατόν τις εργασιακές συνθήκες για τη διατήρηση της γαλουχίας στις εργαζόμενες.

Η διατήρηση της γαλουχίας διευκολύνεται με την τήρηση των νόμων όσον αφορά στην άδεια μητρότητας με αποδοχές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για τις εργαζόμενες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, με ευέλικτα εργασιακά ωράρια (τηλεργασία, μερική απασχόληση, διακεκομμένο ωράριο). Παροχή ευελιξίας, χρόνου και χώρου για άντληση μητρικού γάλακτος μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. Καθώς και τη δημιουργία παιδικών σταθμών κοντά ή και μέσα στους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, να επιτρέπεται στις μητέρες να φέρουν τα μωρά τους στο χώρο εργασίας.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το Νόμο 4316/2014(άρθρο 3), οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται Χώρος Θηλασμού στην Εργασία.

Ολοκληρώνοντας, πολύ σπουδαίο ρόλο διαδραματίζει ο πατέρας/σύντροφος, το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον.

Οφείλουν να στηρίζουν τη μητέρα και να λειτουργούν ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά στην προσπάθειά της να συνεχίσει τον θηλασμό. Κάνοντας το μητρικό θηλασμό στην εργασία… να δουλέψει! 

Της Σοφίας Ι. Κουμουνδούρου
Μαίας – MSc