Μάστιγα οι κλοπές ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Μάστιγα οι κλοπές ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου έχουν σημειωθεί 41 κλοπές ελαιολάδου και ελαιοκάρπου

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί λόγω της υψηλής τιμής φέτος οι κλοπές ελαιολάδου και ελαιοκάρπου σε όλη την Ελλάδα, όπως και στη Μεσσηνία.

«Έχουμε κλοπή τόσο ελαιοκάρπου όσο και ελαιολάδου, και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου είχαμε πολλά περιστατικά», είπε στην ΕΡΤ η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

«Συγκεκριμένα είχαμε 13 περιπτώσεις κλοπής ελαιοκάρπου και 28 περιπτώσεις κλοπής ελαιολάδου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου γίνονται συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία για νοθευμένο ελαιόλαδο, για ελαιόλαδα αμφιβόλου ποιότητας, που πωλούν διάφοροι επιτήδειοι.

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τρία περιστατικά: Ένα στη Χαλκιδική που αφορούσε υπεξαίρεση και απάτη σε αγροτικό συνεταιρισμό με μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου», είπε και πρόσθεσε: «Ένα στη Δυτική Αχαΐα, με κλοπή ελαιοκάρπου, όπου το λάδι το οποίο πουλήθηκε ήταν αξίας πάνω από 10.000 ευρώ, και είχαμε και τρεις συλλήψεις. Στη Μεσσηνία είχαμε άλλη μία καταγγελία.

Επίσης, στην Πέλλα και στην Κοζάνη είχαμε δύο περιπτώσεις με πώληση ελαιολάδου αμφιβόλου ποιότητας. Είναι αρκετά τα στοιχεία αυτά σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον που είχαμε μεμονωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα. Τώρα βλέπουμε ότι όντως εβδομαδιαίως έχουμε τρεις έως τέσσερις περιπτώσεις να μας απασχολούν, τόσο με την κλοπή του ελαιολάδου όσο και με τον καρπό της ελιάς».

Καταλήγοντας η Κωνσταντίνα Δημογλίδου τόνισε: “Παράλληλα με την καταγγελία γίνεται και έλεγχος σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, όπου μας υποδεικνύουν και τα θύματα, και συνήθως κατάσχονται αυτές οι ποσότητες, καθώς και τα οχήματα με τα οποία έχει γίνει η μεταφορά. Έχουμε πάνω από δέκα συλλήψεις μέχρι στιγμής. Φυσικά, η έρευνα για τις υπόλοιπες υποθέσεις συνεχίζεται, ώστε να βρεθούν οι δράστες».

«Οι απατεώνες νοθεύουν το ελαιόλαδο με πιο φθηνά φυτικά έλαια»

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, είπε στην ΕΡΤ: «Το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με πιο φθηνά φυτικά έλαια, ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει το χρώμα του ελαιολάδου.

Εδώ και αρκετές μέρες έχουμε βγάλει και ένα δελτίο Τύπου στον ΕΦΕΤ, όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες προμηθεύονται λάδι.

Το σχετικό δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επίσης, θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές. Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά, και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιον τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.

Όπως και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κ.λπ. που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η Αστυνομία πιάνει σπίτια ή αποθήκες όπου γίνεται κάποια διακίνηση. Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε, προφανώς γιατί δε μας το επιτρέπει ο νόμος, αλλά μας στέλνει δείγματα η Αστυνομία και από διάφορες περιφερειακές διευθύνσεις, όπου έχουμε βρει αρκετές περιπτώσεις που είναι νοθευμένα ελαιόλαδα.

Πολύ σημαντικό είναι να καταγγέλλονται τέτοια περιστατικά είτε όπου υπάρχει υπόνοια ότι υπάρχει νοθευμένο ελαιόλαδο ή αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδο, είτε όπου υπάρχει περίπτωση όπου φτάνει ένας καρπός, ένα ελαιοτριβείο και δε γνωρίζουμε αν αυτός που έφερε τον καρπό είναι ο ιδιοκτήτης. Είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή, να συνεργάζονται και οι συνεταιρισμοί με την Ελληνική Αστυνομία».

Μεσσηνία: Αγρότης δίνει 1.000 ευρώ σε όποιον βρει τους δράστες που του έκλεψαν σακιά με ελιές

Στους Γαργαλιάνους, αγρότης καταγγέλλει, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ, «ΝewsRoom», ότι του έκλεψαν 36 μεγάλα τσουβάλια μέσα από το χωράφι του, τα οποία αντιστοιχούν περίπου σε 400 κιλά λάδι. Με τη σειρά του, για να καταφέρει να πάρει πίσω τη σοδειά, επικήρυξε με 1.000 ευρώ αυτούς που τον έκλεψαν.

«Την περασμένη Τρίτη προς Τετάρτη, ήταν το μοναδικό βράδυ που φύγαμε και πήγαμε στην Αθήνα για κάποια δουλειά που είχαμε το πρωί. Και όταν επιστρέψαμε δε βρήκαμε τα τσουβάλια με τις ελιές στο χωράφι», εξηγεί ο Αντώνης Κατσούλας, ενώ τόνισε ότι «το χωράφι, που είναι επάνω στο δρόμο, είναι περιφραγμένο. Φαίνεται σχεδόν αδύνατον κάποιος να μπορέσει να κόψει το συρματόπλεγμα. Κι όμως έγινε».

Ο κ. Κατσούλας διευκρίνισε ότι «36 πολύ μεγάλα τσουβάλια μου έκλεψαν. Σε ελαιόλαδο, είναι περίπου γύρω στα 400 κιλά» και συμπλήρωσε ότι «το θέμα είναι ότι εμείς το κάνουμε βιολογικό λάδι, έχουμε βιολογική καλλιέργεια, έχει πολύ μεγαλύτερη αξία και δε βρίσκεις και να το αγοράσεις εύκολα».