Με αυξήσεις απειλεί η εστίαση αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και υπάρξει οριζόντια φορολόγηση

Με αυξήσεις απειλεί η εστίαση αν αυξηθεί ο ΦΠΑ και υπάρξει οριζόντια φορολόγηση

Για τη σταδιακή αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από τη νέα χρονιά και την οριζόντια φορολόγηση διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, συνυπογράφοντας κοινό κείμενο με άλλους 23 συλλόγους από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι σύλλογοι, απευθυνόμενοι στον υπουργό Οικονομικών, τον προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα σημερινά δεδομένα του ΦΠΑ είναι casus belli για τον κλάδο της εστίασης, υπογραμμίζοντας ότι οι πειραματικές πρακτικές του παρελθόντος απέτυχαν παταγωδώς.

Έρχονται αυξήσεις
Όπως οι Σύλλογοι Εστίασης και Αναψυχής τονίζουν, ο κλάδος τους επί 4 χρόνια ταλαιπωρείται χωρίς ουσιαστική στήριξη και την όποια βοήθεια έλαβαν ήταν δανεικά, τα οποία ξεπληρώνουν. Γι’ αυτό, ισχυρίζονται, δεν υπάρχουν ανοχές για αυξήσεις: «Ο κόσμος πεινάει και εσείς θέλετε να του στερήσετε τη μοναδική του χαρά. Η εστίαση δεν είναι είδος πολυτελείας για να πάει στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ. Είναι είδος πρώτης ανάγκης και αφορά όλους. Λέμε ΟΧΙ σε πρακτικές φτωχοποίησης της κοινωνίας μας. Η εστίαση σας προειδοποιεί, μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή των σημερινών συντελεστών ΦΠΑ. Το τρικ της διάσπασης και της ήπιας μεταβολής του ΦΠΑ σε φάσεις δε θα περάσει. Η εστίαση θα αντιδράσει!

Η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις μας. Αυξάνοντας τη φορολογία των άμεσων και έμμεσων φόρων ταυτόχρονα, θα οδηγήσετε χιλιάδες επιχειρήσεις σε αφανισμό».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνουν, πρέπει να ετοιμαστούν για άνοδο των τιμών στην εστίαση, καθώς από το νέο έτος για να επιβιώσει θα πρέπει να μετακυλήσει τις αυξήσεις από τους φόρους στον καταναλωτή. Μάλιστα, παρατηρούν ότι μεσοσταθμικά αυτό σημαίνει άνοδος στις τιμές από 20% έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις.